Deputatii au adoptat modificarile la Legea referendumului: Referendumul pentru revizuirea Constitutiei are loc in ultima duminica din perioada de 30 de zile de dupa adoptarea initiativei constitutionale
Camera Deputatilor a adoptat vineri, in calitate de camera decizionala, proiectul de modificare a Legii referendumului 3/2000 privind revizuirea Constitutiei, pus in acord cu o decizie de neconstitutionalitate. Astfel, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca data organizarii referendumului de revizuire nu poate fi stabilita prin hotarare de Guvern, parlamentarii au modificat textul legii asa incat referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc in ultima duminica din perioada de 30 de zile de dupa adoptarea initativei constitutionale. Acest proiect este necesar pentru a putea fi organizat referendumul national pentru redefinirea familiei in Constitutie ca urmare a initiativei cetatenesti promovate de Coalitia pentru Familie, pe care PSD spunea ca il va organiza inca de anul trecut.
Au fost 175 voturi pentru, 25 impotriva si 33 abtineri.
Pe de alta parte, acest proiect de lege al PSD il scoate practic din procedura organizarii unui referendum de revizuire a Constitutiei pe presedintele Romaniei, intrucat pana acum parlamentul elabora cate un proiect separat de lege de fiecare data cand se organiza un astfel de referendum, pe care presedintele il promulga sau il putea retrimite parlamentului la reexaminare.
Initiativa cetateneasca de modificare a Consititutiei pentru redefinirea familiei se afla in circuit parlamentar. Aceasta a fost adoptata de Camera Deputatilor si asteapta sa primeasca vot in Senat.
Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti”, insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”.
Amintim ca, potrivit prevederilor in vigoare:
„Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente”.
„Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente”.