Sari direct la conținut

Deputatii din Comisia Juridica au macelarit proiectul ANI

HotNews.ro

Parlamentarii au incheiat procesul de masacrare al legii controlului averii si au transformat oficial Agentia de Integritate intr-o institutie absolut formala. Miercuri seara, comisia juridica a Camerei Deputatilor a finalizat raportul pe legea initiata de Ministerul Justitiei, eliminand articolele ce duceau la crearea unui organism care supraveghea riguros averile demnitarilor.

Avertizarile Comisiei Europene, ignorate de parlamentari

Fara sa ia in considerare raportul CE din septembrie prin care se specifica necesitatea infiintarii ANI ca organism de control al averilor, incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, UDMR, PC, PSD si PRM au votat eliminarea articoleleor esentiale ale actului normativ.

Astfel deputatii au scos exact paragrafele care prevedeau verificarea conflictul de interese al demintarilor, averile inaltiilor prelati ai Biserici precum si intregul capitol care priveste controlul averilor.

Comisia Europena a atras atentia Romaniei in raportul din septembrie ca este nevoie de adoptarea legii Agentiei de Inegritate si si-a exprimat ingrijorarea ca masurile luate impotriva coruptiei ar putea fi afectate in cazul in care aceasta nu este adoptata

„Este nevoie sa existe o vointa politica clara din partea tuturor actorilor politici pentru a demonstra sustenabilitatea si ireversibilitatea progreselor recente realizate in lupta anticoruptie”, se arata in raportul de tara.

Agentia – doar o institutie formala

Cea mai importanta modificare de la sedinta de miercuri seara se refera la eliminarea in intregime a capitolului care priveste controlul averilor, renuntandu-se la toate procedurile de control efectiv de care dispunea Agentia, in forma initiala a proiectului de lege.

Daca deputatii PD si PNL mai sperau la o revenire asupra acestui capitol, reprezentantii celorlalte patru partide au votat pentru eliminare, argumentand ca exista deja instante penale sau fiscale, precum si o lege anticoruptie care se ocupa de posibilele ilegalitati din averile deminatrilor.

Mai mult, parlamentarii au avut grija sa scoata din textul legii prevederea care ii viza direct. Cum o mare parte din parlamentari sunt de profesie avocati sau juristi, reprezentantii comisiei si-au vazut interesul si au decis in unanimitate sa elimine incompatibilitatea dintre calitatea de parlamentar si cea de avocat.

Ca sa se asigure ca Agentia de Integritate nu va fi folosita drept instrument politic impotriva lor, deputatii au trecut institutia sub control parlamentar. Deputatii UDMR-PC-PSD-PRM au votat pentru trecerea Consiliul National de Integritate in subordinea Parlamentului, astfel ca presedintele si vicepresedintele Agentiei vor fi numiti de Legislativ. Astfel, CNI va depune, anual, o informare privind activitatea Agentiei..

„Atrag atentia ca prin modificarea atributiilor Consiliului, de a stabili regulamentul de organizare a concursurilor de ocupare a posturilor de conducere ale Agentie, se insinueza un control al Legislativului asupra Agentiei”, a declarat deputatul PD Daniel Buda.

O alta modificare adusa de parlamentari prevede ca reprezentantilor cultelor religioase sa nu le fie verificate averile. In ciuda faptului ca au statut de functionari publici si primesc salarii din banul public, inaltele fete bisericesti pot sta linistite.

Amendamentul se refera la excluderea din cadrul legii a personalului din conducerea cultelor religioase si a unitatilor de cult recunoscute in Romania. Aceasta modificare a fost sustinuta de UDMR, PSD, PC si PRM, la care si-a dat acceptul si PD. Liberalii au fost singurii care s-au opus acestui amendament, motivand ca prelatii Bisericii sunt platiti din bani publici si trebuie inclusi in lege.

“Cei care sustin eliminarea clerului din lege nu o fac pentru ca doresc imagine publica, ci pentru ca au pacate multe si se tem de afurisenie”, si-a acuzat deputatul liberal Ioan Timis colegii de la PD, PSD, UDMR, PC si PRM.

Raportul final al comisiei juridice cu toate modificarile aduse de-a lungul dezbaterilor arata clar ca scopul legii a fost anulat deja. Acesta urmeaza sa fie votat in plenul Camerei Deputatilor, unde PD si PNL spera ca se mai poate reveni la forma initiala. Toate atributiile importante care vizau monitorizarea si prevenirea coruptie au fost de ciuntite fara drept de apel. Singura speranta a ramas camera decizionala a Parlamentului – Senatul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro