Sari direct la conținut

Deputatul Basilio Germana: ”Suntem gata sa acordam intregul sprijin romanilor care vin sa munceasca”

HotNews.ro

Unul din putinii politicieni italieni care cunosc bine fenomenul romanesc este deputatul Basilio Germana (Forza Italia). El a facut numeroase vizite in Romania, are contact direct nu numai cu oficialitatile, dar si cu mediul de afaceri italian in Romania participand si la intalniri la nivel academic.

Cu doua zile inainte de manifestatia impotriva lui Prodi, organizata de Alleanza Nazionale, principalul aliat al partidului Forza Italia, am dorit sa aflam care este opinia sa despre romanii din Italia, dar si despre italienii din Romania.

Deputatul Germana ne intimpina la prima ora a diminetii in resedinta sa din centrul Romei, la doi pasi de Montecitorio (Camera Deputatilor), intr-un edificiu din secolul XVII. Are patru mandate de parlamentar si politica este pentru el o „afacere de familie”. Urmareste stirile la televizor si raspunde la fiecare 5 minute la telefon.

Este necesar respectul reciproc al regulilor si al legii

Miruna Cajvaneanu– Onorevole Germana, acum cateva zile, la o emisiune de maxima audienta ( Le Iene) Romania era prezentata drept tara aurolacilor intrata in Uniunea Europeana. Dvs. calatoriti des in Romania. Aveti relatii si cu mediul academic- ati participat in iulie la o conferinta despre integrarea romanilor in Italia. Ce imagine v-ati facut despre Romania?

Basilio Germana– As vrea sa mentionez ca m-am ocupat de-a lungul timpului (pe contul partidului) de problemele integrarii nu numai a Romaniei, ci si a altor tari, precum Grecia si Bulgaria. Cand vorbim de integrare, nu trebuie sa ne referim numai la integrarea romanilor in Italia, dar si la integrarea italienilor in tara dvs.

Sa nu uitam ca noi avem circa 19 000 de societati italiene active in Romania, ceea ce un dat relevant. Un alt aspect important este legat si de existenta mainii de lucru romanesti in Italia.

Dar trebuie sa cream, in acelasi timp, o serie de reguli, care sa fie respectate atat de italienii care muncesc in Romania, cat si de romanii care muncesc aici. Pentru a putea trai bine, este necesar respectul reciproc al regulilor si al legii.

Prin intermediul unei prietene romance, Lavinia Nastase, care a organizat o conferinta la Universitatea din Pitesti, am avut ocazia sa cunosc multi oameni de afaceri si politicieni romani. Am descoperit o realitate in mare schimbare si evolutie. Dar am cunoscut si locurile de la tara, din cele mai indepartate sate. Asa sunt si eu.

Cand vine un prieten din strainatate, il duc in Sicilia, la Messina, la locurile mele natale. Stiu multi intreprinzatori care vor sa investeasca in Romania. Cunosc multe intreprinderi care deja se muta in Romania, pentru ca pretul manoperei este competitiv. Avem obligatia sa sprijinim atat intreprinderile italiane care opereaza in Romania, cat si intreprinderile romanesti in Italia.

Presa italiana si romaneasca redau aspectele negative ale integrarii

M.C: -Cum apreciati imaginea pe care presa o da asupra integrarii imigrantilor romani?

B.G: -Mi-am dat seama, odata cu trecerea anilor ca presa, atat cea italiana, cat si cea romaneasca nu redau o imagine exacta a fenomenului. Eu cunosc bine romanii. Dar presa nu prezinta aspectele pozitive ale integrarii. Nici a romanilor in Italia, dar nici a italienilor in Romania. Ziaristul are tendinta de a publica acele stiri care atrag atentia.

Nu se da atentie unor exemple pozitive de integrare. De exemplu, fosta miss Romania, Mihaela Dutescu, impreuna cu o asociatie de binefacere, lucreaza in prezent la Milano tocmai pentru a ajuta copii romani care au fost abandonati sau au avut probleme cu familiile lor. Sunt aspecte care fac onoare romanilor care traiesc aici. Asa cum exista in Romania si italienii buni. Nu putem generaliza. Si nici nu putem demoniza o intreaga populatie.

Veltroni face declaratii populiste sau electorale

In legatura cu generalizarea unor episoade negative, Basilio Germana exemplifica cu situatia analoga a italienilor imigranti in Statele Unite. Multi dintre ei erau sicilieni, ca si deputatul Germana.

B.G. Italienii care emigrau in America nu erau toti criminali sau mafioti precum Coppola. Ai nostri, cand emigrau, ajungeau sa faca muncile cele mai de jos, cele mai umile. Ma refer la sicilieni, calabrezi, meridionali, in general, care in Italia de atunci erau populatia cea mai saraca. Deseori erau atacati de presa din strainatate.

Presa considera ca, daca din 10 000 de sicilieni sau meridionali, cativa erau delincventi, era normal sa scrii despre ce faceau delincventii. Nici atunci presa nu scria nimic despre ce faceau cei cinstiti care ajutau la cresterea Americii.

Trebuie sa fim foarte atenti, mai ales la anumite declaratii populiste sau electorale, ca de exemplu la cea a primarului Veltroni in urma omorului la Nomentano. Ar trebui amintit de exemplu, si ceea ce fac preotii romani in Italia, care ingrijesc sufletele, asa cum fac si preotii italieni.

Noi vrem imigranti care vin sa munceasca dar sa respecte legea

M.C. Ati remarcat in ultimul timp o schimbare in perceptia locuitorilor din Roma asupra nivelului de siguranta. Se simt ei amenintati de romani?

B.G. Nu, cred ca acest fapt nu corespunde realitatii. Pe de alta parte, exista, intr-adevar, un flux crescut de muncitori neo comunitari. Se adauga si numeroasele debarcari de straini pe coastele Sicilei, persoane disperate. E o problema a statului italian. Guvernul nu reuseste sa controleze fluxul migratoriu in Italia.

Noi suntem gata sa manifestam solidaritatea noastra celor care vin si vor sa munceasca. Ei pot trai bine, si e si in interesul industriei italiene sa aiba aceasta mana de lucru. Multi italieni, chiar si meridionali, nu mai sunt dispusi sa faca anumite munci de jos.

E un fapt asemanator muncitorilor din sud care cautau de lucru in anii 30-40. In acelasi timp, legea Bossi Fini ( n. red. legea asupra emigratiei data de Guvernul Berlusconi) este o lege buna pentru ca permite patronului sa angajeze. Deci noi vrem pe acei imigranti care vin sa munceasca, dar sa si respecte legea.

Romanii care frecventeaza Biserica ortodoxa alcatuiesc o comunitate foarte sanatoasa

M.C. Avand in vedere ca legea Bossi Fini nu se aplica cetatenilor comunitari, care ar fi in opinia dvs politica justa de integrare a muncitorilor romani?

B.G. Consider ca integrarea optima este cea care priveste muncitori care au similitudini cu tara unde se indreapta. De exemplu, pentru noi, meridionalii, e mult mai usor sa ne intelegem cu romanii, pentru ca limba romana e foarte asemanatoare cu dialectul calabrez de exemplu. Un alt canal de integrare este Biserica.

Am observat ca romanii care frecventeaza Biserica ortodoxa alcatuiesc o comunitate foarte sanatoasa. Am avut ocazia sa ma intalnesc des cu preoti romani ortodocsi. Cu parintele Cristian ( Ariton) am discutat des despre probeleme romanilor legate de integrare. Un alt preot pe care il apreciez este parintele Bogdan, care se ocupa de romanii aflati in inchisori, incercand sa-i recupereze.

L-am pus in contact cu un alt deputat italian, Salvatore Fleres, care se ocupa de inchisori, pentru a putea lucra impreuna.

Inchisori si pedepse „nationale” pentru delincventa de import

M.C. Ministrul Mastella va face o calatorie in Romania tocmai pentru a discuta despre posibilitatea de a repatria parte din romanii aflati in Italia in inchisori, spre a-si executa pedeapsa in Romania .

B.G. Cred ca ministrul Mastella are dreptate, chiar daca in acest moment este foarte atacat de presa italiana, mai ales cea de stanga. Inchisorile italiene sunt suprasaturate. Dar problema nu trebuie discutata numai cu Romania, ci si cu alte tari care „trimit” nu numai muncitori onesti, ci si o parte din delincventa. A suprapopula inchisorile italiene nu e bine nici din punct de vedere uman.

E o idee buna a-i trimite sa execute pedeapsa in tara de origine e un bine si pentru ei, si pentru detinutii italieni.

M.C. Dar multi vin in Italia tocmai pentru ca „prefera” pedepsele sau conditiile din inchisorile italiene, considerate mai blande….

B.G. S-ar putea aplica in Italia acele pedepse din tara de origine pentru cetatenii straini. Daca un delict este pedepsit in Italia cu doi ani si in Romania cu cinci, ar fi bine, in concordanta si cu legislatia europeana, sa aplicam pedeapsa mai severa.

M.C. In Romania, comunitatea italiana are propriul reprezentant in Parlament, conform legislatiei electorale cu privire la minoritati. Exista posibilitatea ca in Italia sa se intample acelasi lucru, adica romanii sa aiba propriul reprezentant in parlamentul italian?

B.G. E mai dificil, avand in vedere legislatia diferita. Romanii ar putea sa aiba proprii reprezentanti in administratia locala, acolo unde comunitatea este puternic prezenta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro