Sari direct la conținut

Deruta Prefecturii Capitalei privind obligativitatea măștii de protecție în aer liber

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a adoptat duminică o hotărâre prin care a stabilit mai multe măsuri după ce rata de incidență în Capitală a ajuns la 4,35 la mie. Prefectura Capitalei a transmis însă un comunicat care a generat confuzie privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise. Jurnaliștii au încercat timp de aproape o oră și jumătate să afle de la subprefectul Antonela Ghiță, care conduce Prefectura, dacă masca de protecție va fi obligatorie sau nu pe stradă. „Reglementarea este cea din Hotărârea de Guvern. Eu apreciez că este peste tot” – este unul dintre răspunsurile subprefectului. Lămuririle au venit de la DSP București: masca este obligatorie în pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, așa cum este și acum, de altfel. Masca va fi obligatorie și la locul de muncă.

Prefectura Capitalei a anunțat, printr-un comunicat de presă, că duminică a avut loc o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență București, fiind luate mai multe măsuri care vor în vigoare din această noapte, de la ora 00.00, pentru 14 zile.

Comunicatul Prefecturii a generat însă confuzie privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise:

  • „Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în ședință extraordinară, prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, a constatat că la nivelul municipiului București rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 26.09.2021, este de 4,35 /1000 de locuitori, fapt pentru care, începând cu data de 27.09.2021, ora 00.00 se dispun următoarele măsuri pentru o perioada de 14 zile, urmând a fi reevaluate în funcție de rata de incidență:
  • În aplicarea prevederilor art.1 din Anexa 2 la HG nr.932/2021 pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARSCoV-2 în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările.
  • În aplicarea prevederilor art.9 pct.4¹ din Anexa 3 la HG nr.932/2021 activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2″.

Din acest comunicat se poate înțelege că masca va fi obligatorie în toate spațiile publice.

Jurnaliștii au încercat mai bine de o oră și jumătate, pe un grup de whatsapp, să afle de la subprefectul Antonela Ghiță, care conduce Prefectura Capitalei, dacă masca de protecție va fi obligatorie sau nu peste tot, pe stradă, sau doar în locurile aglomerate, așa cum este și acum, de altfel.

Subprefectul Capitalei nu a putut oferi însă un răspuns lămuritor. „Exact așa cum am reglementat. Va rog sa cereți lămuriri Direcției de Sănătate Publica” – este unul dintre răspunsurile subprefectului.

Alte întrebări, dacă masca devine obligatorie, deci, peste tot în aer liber, alte răspunsuri: „Dacă reglementam DOAR pt zonele aglomerate, specificam” / „Reglementarea este cea din Hotărârea de Guvern. Eu apreciez ca este peste tot” / „În mod constant solicităm locuitorilor sa fie responsabili”.

La capătul unui dialog de aproape o oră și jumătate, Prefectura a comunicat, prin purtătorul de cuvânt, că „pentru o interpretare corectă, în vederea respectării și aplicării corecte o normelor (Hotărâri CMBSU) Instituția Prefectului- Municipiul București va comunica clarificări”.

Între timp, DSP București a precizat, potrivit News.ro, că obligativitatea purtării măştii se referă strict la spaţiile enumerate, adică: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Țipișcă, a precizat că „într adevar s-a strecurat o eroare de tehnoredactare, în sensul că trebuia pus semnul grafic două puncte, înaintea spațiilor enumerate”. Ea a spus că aceasta este și formularea din decizia Comitetului pentru Situații de Urgență și că „se va reveni cu o erată”.

Directorul Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, a declarat vineri că ar trebui revenit la purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise.

Întrebată dacă consideră că este necesar să se revină asupra purtării măștii și în aer liber, Adriana Pistol a răspuns: „Din punct de vedere epidemiologic, mie mi se pare o măsură care ar trebui reluată”.

Pentru o astfel de reglementare – purtarea măștii de protecție în aer liber – ar fi necesară o decizie a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro