Sari direct la conținut

Despoti luminati

Jeopardy

Zilele trecute, Vladimir Putin, fost presedinte, actual prim-ministru al Rusiei, a fost in vizita de lucru intr-un oras din Rusia (Pikalevo) unde l-a dojenit aspru pe Oleg Deripaska pentru ca fabrica detinuta de omul de afaceri rus nu a platit salariile la timp. In Rusia, oameni de afaceri sunt bagati cu lejeritate dupa gratii pentru vini mai mult sau mai putin imaginare, nationalizarile fortate sunt la ordinea zilei, organele de control fiscal sau de mediu, etc sunt folosite in scopuri politice, amenzile fiscale depasesc in anumite cazuri cifra de afaceri a firmelor supuse controlului, justitia nu este independenta si executa, obedient, ordine de la Kremlin.

Muncitorii de la fabrica din Pikalevo sunt, probabil, multumiti. Dar pentru cat timp? Daca salariile pentru luna viitoare nu vor fi platite, va mai putea veni Putin la ei in fabrica sa le rezolve problemele? Dar ce parere au muncitorii din alte orase si alte fabrici care au probleme similare? Va putea Vladimir Putin sa rezolve personal toate aceste probleme intr-o tara intinsa de la Marea Baltica si pana la granita cu Coreea de Nord? Raspunsul este simplu: nu.

Solutia este sa existe institutii functionale care sa aplice legea si contractele. Si societatea sa fie deschisa, pregatita si flexibila. Daca ai contract cu cineva care nu isi respecta obligatiile sa poti sa il dai linistit in judecata si sa castigi. Sa stii sa citesti un contract. Sa fii constient si pregatit ca, in cazul falimentului firmei unde lucrezi, sa poti si sa stii sa faci si altceva, ca sa nu mori de foame sau sa astepti doar pomana. Si, daca propria situatie ti se pare intolerabila, sa te muti.

Revenind la Romania, presedintele tarii noastre, Traian Basescu, a declarat:

In mine bancile nu mai au un sustinator pana nu incep sa se miste, nu reiau creditarea si nu coboara batjocura din zona dobanzilor

Si a continuat:

Bancile au lichiditati, sunt bani, nu inteleg de ce mai mentin aceste dobanzi. Sigur, au niste probleme din decembrie, ianuarie, februarie, cand s-au repezit sa-si ia clientii unii altora, ca intr-un joc de-asta fara reguli, si atunci au oferit dobanzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu sa coboare aceste dobanzi, pentru ca ei platesc la depozitele pe care le au dobanzi mari, de 20%, de 18%.

Se pare ca dl. Basescu este un pic confuz. Aceste declaratii sunt total opuse propriilor sale declaratii de pana acum in ceea ce priveste rolul politicului in economie.

Atata timp cat in sistemul bancar regulile concurentei si normele bancare sunt urmate, nu vad care este problema. Daca este concurenta, atunci cineva poate obtine cota de piata imprumutand cu dobanzi mai mici. Daca normele bancare nu sunt respectate, atunci este rolul institutiilor statului (de ex. BNR) sa intervina. BNR poate interveni (asa cum o face dealtfel) in a schimba normele daca este necesar. Insa nu este rolul politicului sa spuna ca pretul unui produs este batjocoritor. Ma mir ca nu arata cu degetul si catre cei care si-au pus banii in depozite cu dobanzi de 18-20%! Nu sunt si ei niste profitori?

Firmele se pot finanta si altfel: pot emite obligatiuni, de ex. Pentru a ajuta creditarea (care este o problema in 2009, dar poate nu va mai fi in 2010), statul poate ajuta cu garantii precum cele din programul “Prima Casa”. Sau poate recapitaliza CEC si mai mult si, respectand regulile concurentei si normele bancare, poate ca CEC va fi mai priceputa si va avea produse mai ieftine.

Desigur, Romania nu este o tara autocrata precum Rusia, iar Traian Basescu nu este despotul Vladimir Putin. Insa declaratii precum cele de mai sus nu ajuta mediului de afaceri.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro