Despre masti, obsesii si stafii: Asa se scrie istoria…
Nu e nimic nou si original sa constati ca la ora actuala, in Romania, impostura isi face de cap. Tinta o reprezinta statul de drept, atacat in chip perfid si lipsit de orice urma de rusine in iulie 2012. O spun si o repet inca din februarie 1990: trebuie sa distingem intre personaje reale si stafii. Un premier-plagiator care da sfaturi studentilor. Un lider de partid izbit de o stranie amnezie in ce priveste rolul sau esential in tentativa esuata de lovitura de stat si in explozia de anti-occidentalism din acea teribila vara. In fine (sau nu in fine), diversi specialisti ai defaimarii care bantuie pe internet si prin studiourile de televiziune afurisindu-i pe “intelectualii basisti”. Despre acest spectacol deprimant si, in fond, nefast, scrie cu trista luciditate Dragos Paul Aligica pe Facebook. Preiau textul cu acordul sau. Il socot o contributie importanta la clarificarea mizelor reale ale actualelor dezbateri publice.
“Habar nu aveam ca exista asa ceva numit Iulian Capsali. Am vazut insa o interventie pe facebook a lui Adrian Papahagi si ceva reactii pe fluxuri la un interviu. Cateva observatii:
1. BOR -cler si credinciosi practicanti- au dreptul sa sustina formal sau informal pe oricine cred de cuviinta in spatiul public romanesc. Dar problemele majore pe care le are ortodoxia romaneasca in secolul 21 nu se vor rezolva nici prin ideologii antioccidentale si nici prin alipirea la un bloc monolitic pravoslavnic. Secolul 21 cere solutii mult mai inteligente, mult mai subtile si mult mai indraznete spiritual, teologic si filosofic decat propovaduiesc acesti fundamentalisti ai unor ideologii primitive de secol trecut, pe care incearca sa le reinvie fara macar a avea talentul si imaginatia modelelor lor interbelice.
2. Acestea fiind spuse, pot sa respect pe cineva care face un efort sincer -atat cat il duce mintea si cultura generala- in a gandi ce spune. A repeta insa clisee cu ceva rau numit “neoliberalismul” si “neoconservatorismul”, cu Statele Unite ale Europei si alte mantre anti-occidentale, anti-liberale si anti-capitaliste sunt un simptom nu numai de lipsa de discernamant ideologic dar si de discernamant intelectual elementar.
3. Omul asta -cu sutinerea ortodoxista a lui cu tot- a picat testul cel mai simplu, clar si evident pentru orice cetatean roman al generatiei sale: In 2012 inteleg ca a fost de partea loviturii impotriva statului de drept, de partea grupului infractional organizat, de partea fortelor anti-occidentale. Punct.
4. O sugestie pentru auto-proclamatii gardieni ai spatiului public romanesc: in loc sa va dedicati timpul si efortul diverselor site-uri pe internet sau ambuscadelor si desanturilor ideologice la adresa lui Tismaneanu, Patapievici, Liiceanu sau subsemnatului, mai bine ati deschide ochii la fenomenele cu adevarat ingrijoratoare ce tin de influenta ideologiilor pravoslavnice, anti-occidentale si anti-moderne in tara.
O sa va faca astia cu ajutorul Moscovei o bucurie de 25% in spatiul public si o sa vedeti atunci cu adevarat care e diferenta. Ce-o sa faceti atunci? Pana atunci alianta tacita dintre voi si astia ne va fi scos pe toti din scena.