Sari direct la conținut

Detaliul nestiut pina acum din planul lui Dragnea privind racolarea alesilor locali

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Puterea totala in Consiliile judetene e miza ordonantei anuntata de Liviu Dragnea. Mecanismul e simplu. PSD are nevoie sa controleze CJ-urile pentru a canaliza fondurile catre primariile dezirabile (ca e vorba de primari proprii sau primari care trebuie racolati si momiti cu proiecte). Problema e ca dupa ruperea USL, PSD a pierdut majoritatea in multe Consilii Judetene, iar noile majoritati tin in sah sefii de CJ-uri si nu pot fi desfacute prin racolari. Ordonanta lui Dragnea e cheia pentru rezolvarea acestei probleme.

Ipotezele de la care pleaca problema sint urmatoarele:

  • PSD are nevoie ca sefii de Consilii Judetene sa performeze optim in alegeri, sa atraga cit mai multi primari de la alte partide pentru campanie si, concomitent, sa-si multumeasca si propriii primari
  • Fondurile de la Consiliile Judetene pot fi canalizate usor daca si seful CJ-ului, si majoritatea din CJ sint de aceeasi culoare politica
  • Odata cu ruperea USL, PSD-PC-UNPR si-a pastrat 18 sefi de Consilii Judetene (aici fiind inclusi si Sorin Oprescu – independentul de la Primaria Bucuresti, un sef de la PC si unul de la UNPR), dar PSD si aliatii au pierdut majoritatea in mai multe consilii judetene, pentru ca PNL si PDL au reusit sa faca alta majoritate (exemplul cel mai dureros este Consiliul General Bucuresti, altele sint CJ Vilcea, CJ Suceava, CJ Braila)
  • Racolarea de consilieri judeteni de la alte partide e imposibila, pentru ca partidele au un instrument foarte puternic de fidelizare a consilierilor proprii: excluderea din partid si pierderea mandatului de consilier

Problema aparuta deci e urmatoarea: prin pierderea majoritatii in acele Consilii Judetene unde are presedintele, alianta PSD-PC-UNPR are mari dificultati in a-si impune deciziile.

Iar problema cea mai mare in calea PSD e un mic articol de lege: Articolul 9, alineatul (2), litera h1 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Acest articol stipuleaza ca un consilier judetean sau local isi pierde mandatul in cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.

Acest mic articol e singura piedica in calea PSD-izarii administratiei totale, si pe acesta vrea sa-l inlature Dragnea.

Cum functioneaza buturuga mica?

Ei bine, acest articol de lege e cel mai puternic instrument in mina partidelor in relatia cu consilierii locali si judeteni alesi pe listele lor. Adica da puterea unui partid sa-l excluda pe un consilier care a votat altfel decit mandatul politic primit, neutralizind posibilitatea de mmigratie politica. Un exemplu ipotetic:

  • Presedintele Consiliului Judetean Dabuleni (PSD) a pierdut majoritatea si vrea sa racoleze citiva membri PNL sau PDL pentru a-si reface majoritatea in consiliu. Ei bine, sa spunem ca presedintele PSD reuseste sa atraga un consilier de la PDL, care voteaza cot la cot cu el. In secunda doi, PDL il poate exclude pe acel consilier, care automat isi pierde si mandatul de consilier si e inlocuit de un alt consilier PDL, fidel de data asta. (Atentie!: aceasta regula e valabila doar pentru consilieri, nu si pentru primar/presedinte de Consiliu Judetean. Conform legii, ei nu-si pierd mandatul de primar/presedinte de CJ daca sint exclusi din partid).

Prin acest instrument, alianta PNL-PDL a reusit sa contrapuna PSD-ului o Opozitie puternica, un efect neasteptat al ruperii USL. Chiar si acolo unde liderii locali PDL sau PNL mai au intelegeri cu PSD, liderii de la centru pot determina schimbari. Baronii locali ai PSD s-au vazut pusi in situatia ingrata de a trebui sa negocieze cu Opozitia fiecare proiect, ceea ce inseamna diminuarea puterii lor si, in ultima instanta, a partidului.

Solutia Dragnea. Impins de la spate de baronii partidului, Liviu Dragnea (vicepremier, presedinte executiv al PSD, omul care reprezinta interesele liderilor locali) a aruncat in spatiul public ideea unei ordonante de urgenta care sa elimine pentru doua saptamini interdictia migratiei politice la nivel local. Adica sa suspende doua saptamini legea care sta in calea fericirii baronilor PSD, dindu-le liber la racolat consilieri de la alte partide si refacut majoritatile pierdute prin ruperea USL.

  • Corolar: De solutia Dragnea vor beneficia si primarii PSD din zeci de orase si comune care si-au pierdut majoritatile in Consiliul local dupa modelul descris mai sus.

Ce se va intimpla?

Dragnea a impins puternic subiectul pe agenda publica in ultimele patru zile. Victor Ponta a avut o singura iesire publica, in care a spus ca nu a primit proiectul lui Dragnea, dar a dat argumentul „deblocarii” administratiei locale. Fara indoiala ca Victor Ponta stie ca adoptarea acestei ordonante ar suspenda practic, timp de doua saptamini, nu doar efectele unei legi, ci insusi jocul democratic. El a temporizat avintul lui Dragnea pina la sedinta de guvern de azi. Va ceda el insistentei lui Dragnea, care de fapt e insistenta puternicilor baroni din teritoriu, care ameninta in subterane cu non-combatul la alegerile prezidentiale daca nu vor primi acest cadou?

Daca Ponta va ceda presiunilor interne, va fi semnalul ca PSD nu are limite in incercarea de acaparare a intregii puteri, de revenire la statutul de partid-stat.

Daca Ponta va rezista presiunilor interne si nu va promova Ordonanta de Urgenta, va avea o problema cu mobilizarea baronilor, esentiali in alegerile prezidentiale din noiembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro