Sari direct la conținut

Detinerile straine de titluri de trezorerie americane au crescut la un nivel record in aprilie, la 5.160 miliarde de dolari

HotNews.ro

Detinerile straine de titluri de trezorerie americane au crescut la un nivel record in aprilie, la 5.160 miliarde de dolari, relateaza Associated Press, citata de Yahoo News. China, cel mai mare cumparator de datorii americane de stat, si-a crescut usor valoarea detinerilor, dupa ce doua luni consecutive isi redusese achizitiile.

Departamentul de Trezorerie a declarat vineri ca detinerile straine totale au crescut cu 0,4 procente, la 5.160 miliarde de dolari. Aceasta a reprezentat cea de-a patra cresterea lunara consecutiva.

In cea mai mare parte cererea pentru datoria SUA s-a majorat deoarece investitorii sunt ingrjorati cu privire la adancirea crizei datoriilor din Europa, iar datoria guvernamentala a SUA este considerata ca una dintre cele mai sigure investitii.

China si-a crescut in aprilie detinerile cu 0,1%, la 1.150 miliarde de dolari, dupa scaderile din martie (1%) si februarie (0,9%).

Japonia, al doilea cel mai mare cumparator de datorie americana, si-a scazut detinerea cu 0,9 procente, la 1.070 miliarde de dolari.

Brazilia, al treilea cel mai mare detinator, si-a majorat detinerea cu 5,3 procente, la 246,7 miliarde.

In acelasi timp, Marea Britanie (154,2 miliarde de dolari), Franta (59,4 miliarde) si Germania (65,6 miliarde) si-au crescut detinerile de datorie americana, cu 26,5%, 29,4% si, respectiv, 1,5%.

Cererea pentru titlurile de trezorerie americane a ramas puternica in ciuda primei retrogradari a ratingului datoriei guvernamentale, in luna august a anului trecut.

Standard & Poor’s a redus ratingul pe termen lung al datoriei trezoreriei americane de la AAA la AA+. De asemenea, S&P a reafirmat ca pastreaza sub perspectiva negativa ratingul SUA si ca liderii politici americani nu incearca sa raspunda presiunii asupra datoriei federale.

Aceasta se asteapta ca datoria guvernamentala, ca procent in PIB, sa creasca de la 77% in 2011 la 83% in acest an si la 87% pana in 2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro