Sari direct la conținut

Dezastrul din TVR – dezbatut la Parlament. Premierul si ONG-urile cer masuri urgente. Organizatiile societatii civile se plang ca li s-a refuzat accesul

HotNews.ro

Situatia grava cu care se confrunta financiar si organizational Televiziunea publica face, marti dupa-amiaza, obiectul unei dezbateri gazduite la Parlament. Premierul Dacian Ciolos a spus, de la bun inceput, ca TVR a ajuns intr-o situatie disperata si are nevoie si de decizii rapide, pe termen scurt, si de masuri pe termen lung, el afirmand, citat de Paginademedia.ro, ca stergerea datoriilor nu e posibila, deoarece ar fi considerata ajutor de stat. Mai multe organizatii guvernamentale, care in prealabil au transmis o pozitie in care cer masuri structurale in privinta TVR, s-au plans ca li s-a blocat accesul la dezbateri.

La dezbateri iau parte premierul Dacian Ciolos, ministrul Finantelor, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Discutiile au loc dupa ce conducerea Televiziunii publice a avertizat in mod repetat ca este coplesita de datorii, ca plata salariilor a inceput sa intarzie si ca institutia are nevoie imediata de ajutor, inclusiv prin schimbari legislative.

Inaintea discutiilor, mai multe organizatii guvernamentale au atras atentia, printr-o scrisoare deschisa, ca e nevoie de o „interventie sistemica” in privinta TVR printr-o schimbare radicala a legislatiei in vigoare, nu de o „carpeala” de an electoral.

Pozitia integrala a ONG-urilor:

In atentia

Primului Ministru, Dacian Ciolos

Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu

Membrilor Comisiilor de cultura arte si mass media ale Senatului si Camerei Deputatilor

Membrilor Comisiilor pentru buget, finante si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor

Ref: Dezbatere asupra situatiei financiare a Societatii Romane de Televiziune – sedinta comuna a Comisiilor pentru cultura si Comisiilor pentru buget, finante si banci ale Parlamentului, in prezenta Primului Ministru

Apel catre Parlament si Guvern: Salvati televiziunea publica!

Organizatiile semnatare adreseaza un nou apel Parlamentului si Guvernului sa intreprinda demersurile necesare in vederea salvarii televiziunii publice si sa restaureze demnitatea acestei institutii si a salariatilor sai.

Recentele evenimente din televiziunea publica au readus in atentia mediului politic si a mass-media situatia grava in care se afla Societatea Romana de Televiziune (SRTV). Noile procese castigate de o parte a salariatilor vor avea un impact puternic asupra exercitiului financiar, SRTV anuntand deja ca se confrunta cu imposibilitatea achitarii salariilor. Pierderile financiare se acumuleaza de la an la an, contribuind la cresterea datoriilor institutiei. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrangerea dramatica a productiei editoriale, punand sub semnul intrebarii indeplinirea misiunii publice pentru care aceasta institutie exista.

Niciun demers de salvare a SRTV nu poate fi serios daca nu este insotit de o modificare radicala a legii de functionare nr. 41/1994, o lege vetusta care a permis actuala situatie, prin politizarea institutiei si prin lipsa de control a conducerilor administrativa si executiva, principalele cauze ale abuzurilor, coruptiei interne si a managementului defectuos.

De aproape 12 ani, societatea civila cere modificarea legii 41/1994 pentru ca televiziunea si radioul public sa-si poata indeplini misiunea publica, iar cetatenii sa beneficieze de informatii corecte si programe de calitate. Intreg mediul politic, cu exceptia unor initiative individuale, a sabotat acest proces de modificare a legii, nedorind sa piarda controlul asupra celor doua institutii. Reflexul controlului este atat de puternic incat nici scaderea mizei SRTV cauzata de actualul dezastru financiar al institutiei si de audientele tot mai mici nu a schimbat semnificativ atitudinea politicului fata de SRTV.

Dupa ani de zile de ignorare, Parlamentul redescopera existenta televiziunii publice. Salutam dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate si interesul senatorului Georgica Severin pentru modificarea legii, dar consideram ca proiectul depus de domnia sa este insuficient, fiind nevoie de o modificare structurala a legii.

Pentru ca interventia Parlamentului sa nu se rezume la o carpeala utila intr-un an electoral, sustinem necesitatea unei interventii sistemice, care sa se adreseze nevoilor urgente ale institutiei, dar sa si previna repetarea actualei situatii prin modificarea legii de functionare a mediilor publice. Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea si reformarea serviciilor publice de radio si televiziune, iar un astfel de demers trebuie sa intruneasca un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus in practica.

De asemenea, cerem autoritatilor sa intervina urgent pentru scoaterea SRTV din impasul economic in care se afla, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa si aflat la acelasi nivel de 12 ani. Oricat de nepopulara ar fi, masura ar contribui semnificativ la cresterea veniturilor SRTV, fara a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodariilor. De asemenea, consideram ca se impun masuri legislative care sa regleze actuala situatie in care un numar exagerat de mare de gospodarii beneficiaza de scutiri de la achitarea taxei TVR.

Intr-o piata media dominata de posturi de propaganda controlate de politicieni sau de afaceristi penali, in care jurnalismul independent se refugiaza in initiative online, exista mai mult ca oricand sansa si necesitatea restaurarii misiunii publice a presei, iar mediul cel mai potrivit in acest sens este cel al televiziunii si radioului public. Doamnelor si domnilor parlamentari, dati dovada de responsabilitate si nu ratati (si) aceasta ultima sansa de salvare a televiziunii publice!

ActiveWatch

Conventia Organizatiilor de Media

Centrul pentru Jurnalism Independent

FRJ MediaSind

Centrul de Resurse Juridice

Expert Forum

Militia Spirituala

Funky Citizens

Centrul Roman de Politici Europene

Ulterior, o parte dintre aceste ONG-uri au reclamat, printr-un comunicat de presa, ca „Parlamentul si Guvernul ascund publicului dezbaterea despre TVR”. Contactat de HotNews.ro, Razvan Martin din partea organizatiei ActiveWatch a spus ca au cerut sa poata fi de fata la discutii, dar Senatul le-a transmis repetat ca acest lucru nu ar fi posibil, deoarece nu doreste Guvernul. Drept urmare, reprezentantii ONG-urilor nu au mai mers la dezbatere. Pe de alta parte, dupa inceperea discutiilor, purtatorul de cuvant al guvernului a spus pentru HotNews.ro ca dezbaterea e deschisa si ca statutul acesteia a fost stabilit de comisia parlamentara, nu de guvern, guvernul avand calitate de invitat, iar participantii votand ca discutiile sa fie deschise.

Comunicatul ONG-urilor nemultumite de accesul ingradit la dezbatere:

Parlamentul si Guvernul ascund publicului dezbaterea despre TVR

Parlamentul Romaniei a refuzat azi accesul organizatiilor neguvernamentale, sindicatelor si mass-media la dezbaterea pe tema situatiei televiziunii publice, la care participa comisiile reunite de cultura si cele de buget ale Parlamentului, impreuna cu primul ministru, Dacian Ciolos. Senatul Romaniei ne-a transmis ca decizia vine ca urmare a unei solicitari in acest sens venita de la Guvern.

Consideram ca blocarea accesului public la aceasta dezbatere constituie o agresiune impotriva liberului acces la informatii de interes public, o masura inacceptabila care ridica suspiciuni privind posibilitatea incheierii unor intelegeri netransparente privind viitorul televiziunii publice. Decizia este cu atat mai revoltatoare cu cat, in urma cu mai putin de o saptamana, Parlamentul Romaniei a dezbatut in vazul intregii societati o presupusa incalcare a libertatii de exprimare ce ar fi vizat un post de televiziune privat.

Televiziunea si radioul public sunt institutii publice de interes major pentru societate, a caror existenta este prevazuta de Constitutie, care folosesc resurse publice si care asigura cetatenilor dreptul la informare. Orice dezbatere a autoritatilor legata de soarta serviciilor publice de media este de interes public si trebuie sa se desfasoare transparent si sa implice categorii cat mai largi ale publicului.

In continuarea Apelului transmis in aceasta dimineata pentru salvarea televiziunii publice, cerem Parlamentului si Guvernului sa dea dovada de respect pentru publicul platitor de taxa si sa dezbata transparent, in conditiile unor consultari publice cat mai largi, soarta serviciilor publice de media.

Secretizarea dezbaterii despre televiziunea publica tradeaza inversunarea cu care parlamentarii vor sa mentina controlul asupra unei televiziuni care trebuie sa fie un serviciu public, nu unul politic.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

SRJ MediaSind

Conventia Organizatiilor de Media

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro