VIDEO Nicușor Dan, singur la a doua dezbatere. „Am fost la românii din Spania. Un investitor român de acolo mi-a spus că în 15 ani n-a avut nici un control fiscal” / „Oamenii să meargă la vot”

Miercuri seară, de la ora 20:00, România TV a organizat o dezbatere electorală la care erau anunțați ambii candidați care se vor confrunta în turul 2 al prezidențialelor. Nicușor Dan a fost însă singurul participant. George Simion a anunțat, în timpul unei alte dezbateri, cea de la Micutzu, că el se află la Roma. Nicușor Dan a insistat pe ideea că e nevoie ca statul să se comporte altfel cu cetățenii și a dat exemplul felului în care este tratat un investitor român în Spania, pe care ANAF-ul de acolo nu l-a presat ani de ani, cu controale. În finalul dezbaterii, candidatul independent i-a îndemnat pe români să creadă în continuare în viitorul țării și să iasă la vot la scrutinul de duminică.
HotNews a transmis în fomat LIVETEXT principalele declarații și momente ale dezbaterii:
Promisiunea lui Nicușor Dan, scrisă pe foaie în pauza dezbaterii, este introdusă într-o urnă din platou. RTV anunță că va rămâne sigilată până duminică, la ora 21.00, când vor fi afișate primele rezultate. Abia atunci va fi citită.
Jurnaliștii RTV mai anunță că dupa ora 22.00, miercuri seară, Victor Ponta va fi studio.
Dezbaterea cu Nicușor Dan s-a încheiat.
Mesaj pentru viitorul României
Mesajul lui Nicușor Dan pentru viitorul țării, în finalul dezbaterii
„Îi îndemn pe români să creadă în continuare în viitorul României. Există o restanță a statului român față de zona educației, față de pensionari, față de rezerviști, există foarte multe restanțe ale statului. Dar avem resurse să remontăm diferența pe care o avem față de națiunile occidentale, eu sunt convins că România are oameni competenți și muncitori. Eu sunt convins că România va rămâne pe drumul cel bun. Oamenii să iasă la vot.”
România poate evita majorarea de taxe, crede Nicușor Dan
Dacă va fi nevoie să aplicăm noi taxe și impozite: România, reducându-și cheltuielile, atrăgând fonduri europene, reducând marea evaziune fiscală, poate să evite majorarea de taxe. Abia apoi putem discuta ponderea lor.
Nicușor Dan: Putem să reducem foarte multe cheltuieli ale statului. Am un răspuns parțial pe care prefer să nu vi-l dau (întrebat ce tăieri va face, n.r.).
„Creșterea TVA, o măsură nefericită” / Candidatul independent insistă pe varianta Bolojan premier
Nicușor Dan: Creșterea TVA-ului ar fi o măsură nefericită. Ar însemna creșterea evaziunii și ar însemna creșterea de prețuri. O astfel de măsură nu ar însemna o măsură de colectare de bani la stat. Președintele are un atribut foarte mare, acela că numește prim-ministrul. Voi avea evident o discuție tehnică cu partidele parlamentare și acolo este momentul în care președintele poate impune direcția. Vom avea această discuție după 18 mai.
Situația Primăriei București era mult mai dezastruoasă decât economia României de acum.
Va fi o discuție tehnică cu partidele din majoritate, președintele poate impune câteva lucruri, inclusiv să insiste pentru un anumit premier.
Eu am o abordare stabila, domnul Simion are una mai aventuroasa.
Eu vreau sa il propun în continuare pe domnul Bolojan pentru această funcție (de premier, n.r.). Imediat dupa alegeri voi avea o discutie cu partidele pentru a vedea o formula de guvern si un program de guvernare.
Promisiune pentru pensionari
Cum va rezolva problema indexării pensiilor
Nicușor Dan: Au fost niște bani care nu s-au dus la pensii, ci în alte locuri.
Eu pot să promit că nicio pensie nu va scădea în România. Noi trebuie să stabilizăm prețurile, ratele, să stabilizăm economic țara. Apoi vom face indexările promise prin lege.
Anunț privind căsătoria cu Mirabela Grădinaru
Despre căsătoria cu partenera sa de viață, Mirabela Grădinaru:
Nicușor Dan: Se va întâmpla. Mi s-a propus să fac lucrul acesta acum repede, în campanie. Am spus nu. E o chestiune care ţine de familie. Se va întâmpla într-un moment de linişte pentru familie.
Nicușor Dan: În ipoteza în care voi pierde, nu voi contesta rezultatul alegerilor. Românii vor stabili președintele și acela va fi rezultatul.
Duminică, românii vor să manifesteze pro-Europa. Eu doar am semnat actele de aprobare a manifestației, nu mă voi implica.
Cum va arăta noul guvern
Despre noul guvern: Îmi doresc o majoritate formată din partide prooccidentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minorități naționale.
Nu o să retractez ce am spus despre partidele aceastea. Alegerile sunt un moment să schimbăm lucrurile, voi milita pentru o direcție în care România să se schimbe.
Ponta e anunțat la RTV
RTV anunță că Victor Ponta va fi prezent și el. Jurnaliștii postului nu au precizat dacă fostul premier îi va pune întrebări lui Nicușor Dan sau dacă va anunța ceva.
Mesajul Mirabelei Grădinaru
Mirabela Grădinaru: Chiar dacă îmi e foarte greu, fac tot ceea ce ține de mine gândindu-mă la viitorul copiilor noștri, pe care vreau să îi cresc în România.
În ultima perioadă, Nicușor a lipsit mai mult de acasă decât de obicei, întrebările vin din partea fetiței, iar tatăl i-a răspuns că face toate aceste lucruri pentru viitorul ei. Chiar și așa și-a făcut timp pentru o masă în familie sau să îi ia de la grădiniță, e tatăl lor în continuare indiferent de cât de mult muncește și de cât de multe responsabilități și-a luat.
Voi fi cea mai fericită mamă dacă Nicușor ajunge președinte, ne va proteja cum a făcut-o și ca tată din postura de președinte.
Dan vrea management privat în companiile statului
Despre politizarea companiilor de stat: Preferați să reduceți rolul statului în companiilor de stat, prin vânzare de acțiuni și listare la bursă, sau va întări rolul statului, prin răscumpărarea de pachete de acțiuni din mediul privat?
Nicușor Dan: România a promis în PNRR că va reforma conducerea companiilor de stat. Am închis la Primărie multe companii.
Sunt pentru management privat în companiile statului. Noi trebuie să facem un mediu care să atragă investițiile, și ale românilor, și ale investitorilor străini.
Am fost la românii din Spania. Un investitor român de acolo mi-a spus că în 15 ani n-a avut nici un control fiscal din partea fiscului.
Reformarea sistemului de educație
Despre transformarea sistemului de educație într-unul modern: Trebuie să motivăm financiar oameni care să se ducă în zona de rural și de orașe mici.
E o chestiune de securitate națională.
Noi trebuie să adaptăm școala la vremea pe care o trăim. Noi am rămas cu o școală din anii ’70-’80, în care copiii sunt puși să repete, în loc să înțeleagă niște mecanisme fundamentale, să aibă niște competențe și abilități ca să fie pregătiți pentru piața muncii.
Vreau ca fetița mea să își aleagă ea singură ce face în viață.
Despre dascăli și meditații: Eu spun că există profesori foarte buni, sunt și profesori care nu trebuie să fie acolo. Principala cauză e că nu motivăm oamenii buni să intre în sistemul de educație.
Sper să echilibrăm finanțele în următorii cinci ani. Trebuie să creăm un mediu care să stimuleze inițiativa economică.
Optimist că România va avea un spital de mari arși
Nicușor Dan, întrebat dacă vom avea un spital de mari arși: Eu cred că da.
Deci noi nu am avut o viziune despre cum vrem să fie sistemul de sănătate. Orice problemă este direcționată la spital. Nu este un mod eficient de cheltuire a resurselor.
În spitalele pe care noi le-am gestionat în București, majoritatea oamenilor sunt din afara Capitalei. Noi trebuie să defitinivăm o strategie privind ceea ce trebuie să construim în următorii zece ani.
În loc ca statul care nu știe să contruiască, o soluție mai bună e ca acest lucru să fie dat unui privat. Tot serviciul trebuie să fie al statului, într-o clădire privată.
Nicușor Dan este pus să comenteze mesajul video al lui Călin Georgescu, de marți seară, în care fostul candidat critică dur actuala clasă politică și în care afirmă că „în curând toate aceste nedreptăți vor lua sfârșit”.
Nicușor Dan: România are oameni capabili, trebuie să schimbăm doar modul în care sistemul administrativ funcționează, sunt de acord cu această parte. Și cu faptul că nu trebuie să concediem 500.000 de „paraziți”.
Înaintea unei pauze publicitare, Nicușor Dan e rugat să scrie pe foaie o promisiune pe care o face românilor.
Ce spune Nicușor Dan despre justiție și numirea unui nou șef al SRI
Întrebare: Ați negocia cu cineva numirea șefului SRI?
Nicușor Dan: Nu. Trebuie să existe un dialog în zona societății. Mi-aș dori să fie cineva din zona civilă în sens larg, cu multă experiență profesională. E multă responsabilitate. Va fi o discuție rezonabilă și cu partidele.
Nu am un nume în acest moment.
Când veți schimba procurorii șefi? Doar când le expiră mandatele. Am o competență civilă mai mare pe zona civilă, mai degrabă decât cea penală. O să iau informațiile despre cine sunt persoanele cele mai competente din sistemul de Justiție, în ceea ce privește numirea procurorilor șefi ai parchetelor.
Despre binoul SRI-DNA: Serviciile de informații au rolul lor într-o societate, numai că rolul serviciilor trebuie să se încheie în momentul în care ei au făcut informarea, apoi vine rolul parchetului.
O să fie o negociere între președinte și partidele parlamentare în ceea ce privește numirea șefilor serviciilor.
Întrebare: Cum detensionăm situația din justiție, ca procesele să nu mai dureze atât de mult? Veți citi dosarele, vă veți implica în justiție?
Nicușor Dan: Procesele durează ani pentru că nu avem suficienți judecători și nu există o conexiune între corpul de judecători și Ministerul Justiției, astfel că numeroase spețe se tot repetă. Trebuie o lege pentru a termina această repetitivitate, pentru ca judecătorii să se concentreze pe dosare.
Oamenii care își fac meseria în mod corect au fost supra-suprasolicitați.
Susțin proiectul de pensionare a magistraților la 65 de ani.
Fie îi degrevăm, aducând oameni în sistem, fie vom avea procese tot timpul.
Eu văd că există zone mari de corupție la care Parchetul nu se luptă, văd că în zona de trafic de droguri se confundă micul consumator cu traficantul, procurorii nu se uită sistematic la marile zone de corupție care ne afectează pe toți. Văd că nu există la nivelul parchetelor o dorință de uniformizare.
Întrebare: Veți răspunde la telefoanele celor care conduc în prezent România, dacă ajungeți la Cotroceni?
Nicușor Dan: Când am ajuns la PMB, totul era atât de disfuncțional că toată lumea îl suna pe primar. Am pus lucrurile în ordine, oamenii au înțeles că există directori care să răspundă.
Întrebare: Ce soluție veți sprijini pentru marile centre urbane?
Nicușor Dan: Am luat un PUZ blocat. Noi avem predictibilitate pentru investitori, avem nevoie de o dezvoltare urbanistică care să fie corectă și în momentul în care o să avem un cod al urbanismului, sper foarte repede, atunci vom avea dezvoltatorii serioși și nu speculatorii pe care îi vedem acum. În general, un PUZ durează doi-trei ani.
„O capitulare a Ucrainei nu înseamnă cedarea tuturor teritoriilor”
Întrebare: Cum ar acționa președintele Dan dacă Macron vine și spune că trimitem trupe de menținere a păcii în Ucraina, iar președintele Trump nu e de acord?
Răspunsul lui Nicușor Dan: Europa trebuie să își ia propria securitate în mâini. Cu toată criza asta, suntem o națiune care stă infinit mai bine decât Ucraina. SUA încă sprijină Ucraina.
Noi trebuie să pastrăm și parteneriatul strategic cu SUA și legăturile noastre profunde cu Europa. Vom rezolva tehnic și punctual fiecare chestiune.
Întrebare: Ce susțineți dacă aveți de ales între cedări teritoriale din partea Ucrainei în schimbul păcii sau susținerea în continuare cu armament a Ucrainei, pe termen nelimitat?
Răspunsul lui Nicușor Dan: Într-o capitulare a Ucrainei, România și R. Moldova vor deveni vecini cu Rusia. O capitulare ar fi un guvern ucrainean care să asculte de Moscova.
O capitulare nu înseamnă cedarea tuturor teritoriilor.
Noi ar trebui să participăm proporțional cu toate celelalte țări ale Europei. E în interesul României să fie parte din acest efort comun european pentru Ucraina.
Noi trebuie să ajutăm Ucraina ca ei să obțină pacea care le convine cel mai mult.
Întrebare: Pe care dintre partenerii noștri tradiționali vă veți îndrepta să primiți sprijin, pentru a aduce bani în țară?
Răspunsul lui Nicușor Dan: A fost o politică financiară iresponsabilă până acum. Situația Bucureștiului era mult mai dificilă. A trebuit să eșalonăm datorii. Eu cred că vom reuși să ducem deficitul pe anul acesta la 7%, cred că vom reuși să absorbim bani europeni și să aducem marile companii.
Trebuie să ne uităm la ce au făcut oamenii înainte. Pe o situație foarte grea a Bucureștiului – eu am reușit să o scot la capăt.
„Voi fi președintele României care va discuta de la egal la egal cu omologii lui”
Întrebare: Veți fi președintele care va lupta pentru interesul românilor sau altui stat?
Răspunsul lui Nicușor Dan: Voi fi președintele României care va discuta de la egal la egal cu partenerii internaționali ai României. Prima condiție e să fii respectat. Voi fi președintele României care va discuta de la egal la egal cu omologii lui.
Nu poți fi respectat dacă declari că UE a adus COVID-ul în România. Există o îngrijorare în Europa că România va slăbi cooperarea europeană în fața Rusiei pentru că George Simion a spus expres că vrea să blocheze ajutorul european pentru Ucraina.
Politică externă: Care este susținerea internațională de care vă bucurați?
Răspunsul lui Nicușor Dan: Avem scrisoarea celor 7 foști ambasadori americani, avem mesajul de aseară al doamnei Maia Sandu, avem și declarația de azi a premierului polonez Donald Tusk, avem declarația Partidului Socialiștilor Europeni în aceeași direcție.
Pe de altă parte, avem o izolare: pe dl. Simion în afară de Meloni și Salvini, de candidatul polonez conservator și de socialiștii lui Igor Dodon din Moldova, nu pare să-l susțină altcineva.
Nicușor Dan: „O să fiu un președinte de dialog. Sunt un om de dialog, dar am dus Bucureștiul în direcția corectă și pentru asta oamenii m-au votat. Nu cred că ați văzut scandal cât am fost primarul Bucureștiului”.
„E a treia oară când dl. Simion nu vine. Dacă vrei să fii președintele României, trebuie să ai curaj să dai ochii cu cetățenii și să răspunzi la întrebările ziariștilor.”
RTV difuzează un mesaj video de ultimă oră transmis de George Simion, de la Roma. Candidatul AUR își scere scuze că nu poate participa la dezbatere.
„Fac acest video pentru a-mi exprima părerea de rău că nu am ajuns la întâlnirea din această seară de la România TV. Gânduri bune tuturor telespectatorilor România TV. Așa cum am spus de la început, dacă nu se întâmplă ceva major și nu am o întâlnire extraordinară în program, voi ajunge”, a afirmat Simion.
Locul pe care ar trebui să stea George Simion, lângă Nicușor Dan, este în continuare liber.
Momentan, George Simion și susținătorii lui nu se află în platoul RTV, anunță jurnaliștii postului.
Cei doi candidați vor avea la dispoziție același număr de minute pentru a răspunde întrebărilor, anunță jurnaliștii RTV. Ordinea de răspuns va fi stabilită prin tragere la sorți. „Îl așteptăm pe George Simion, locul lui încă este liber”, mai spun moderatorii dezbaterii.
Jurnalista Simona Gheorghe anunță că Nicușor Dan intră în studioul RTV. George Simion „încă este așteptat, sperăm să vină”.
Nicușor Dan și partenerea lui, Mirabela Grădinaru, au ajuns la dezbaterea organizată de RTV, potrivit imaginilor difuzate de televiziune.
Știrea inițială: Confruntarea electorală de la România TV este programată să dureze aproximativ trei ore, au precizat pentru HotNews reprezentanții postului de televiziune.
George Simion a anunțat, într-un mesaj video pe Facebook, că se va întâlni cu românii din Italia, „în această după-masă”. „Mă voi întâlni și cu premierul Italiei, Giorgia Meloni și cu vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, prieteni buni ai noștri în acești ani în care am ridicat împreună, la nivel european, o mișcare suveranistă, patriotică, conservatoare, care va câștiga puterea și la nivelul instituțiilor europene”, a spus Simion în videoclipul publicat.
Contactați de HotNews, reprezentanții România TV au transmis că staff-ul de campanie al lui George Simion i-a anunțat că „nu se schimbă nimic” cu privire la dezbaterea de miercuri seară.
Atât George Simion, cât și Nicușor Dan confirmaseră marți seară participarea la dezbatere, au mai precizat reprezentanții postului de televiziune.
„Au confirmat ambii candidați, și staff-urile de campanie au confirmat ieri seară oficial. Există și declarația domnului Simion de la Camera de Comerț de ieri, în care este întrebat dacă participă la dezbaterea România TV și spune da”, a spus, pentru HotNews, jurnalista România TV Simona Gheorghe.
Ea a explicat că nu poate oferi detalii despre formatul dezbaterii, pentru că așa s-a convenit cu echipele de campanie ale celor doi candidați.
„Doar staff-urile de campanie au formatul, care a fost negociat cu fiecare în parte și am ajuns la un numitor comun”, a explicat Simona Gheorghe.
Liderul AUR nu a participat, miercuri după-amiază, nici la dezbaterea organizată de către Micutzu (actorul și comediantul Cosmin Nedelcu), la podcastul MCN. „Astăzi am aflat că domnul Simion nu mai vine la dezbatere, deși a fost primul care a confirmat”, a spus Cosmin Nedelcu, la începutul dezbaterii.
Prima dezbatere la care au participat cei Nicușor Dan și George Simion a fost organizată de Blocul Național Sindical (BNS), miercurea trecută, la Parlament.
O zi mai târziu, joi, cei doi contracandidați au participat la dezbaterea de la Euronews.
Apoi, Simion și Dan s-au acuzat reciproc că evită o nouă confruntare. George Simion nu a participat la dezbaterile organizate de Digi24 și Antena 3 CNN, în vreme ce Nicușor Dan a refuzat dezbaterea de la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). Simion l-a acuzat pe Dan că a refuzat și dezbaterea organizată de Universitatea din București (UB).