Sari direct la conținut

Dezbatere HotNews.ro Biserica – finantata de stat sau prin impozit individual optional?

HotNews.ro

Foto: Mediafax

Biserica finantata din bani de la buget sau prin impozit individual directionat catre culte sau organizatii umanitare? Dezbaterea a fost declansata de propunerea deputatului USL Remus Cernea (Partidul Verde) de a initia o lege prin care finantarea cultelor sa fie bazata pe directionarea de catre fiecare contribuabil a unei parti a impozitului pe venit catre cultul de care apartine; in cazul persoanelor care nu apartin unui cult, banii se pot duce catre o organizatie umanitara. Initiativa legislativa este „irealista si inadecvata”, a reactionat Patriarhia Romana. Propunerea nu are sustinerea USL, a anuntat premierul Victor Ponta, in timp ce Radu Mazare i-a transmis lui Cernea „sa ceara scuze public bisericii, daca nu, ii rup picioarele cand il prind in Constanta”.

Finantarea bisericii in alte tari europene

Franta: toate taxele religioase au fost desfiintate prin Constitutie in 1790, in urma revolutiei franceze. Legea prevede ca statul nu recunoaste si nu finanteaza niciun cult religios. In aceste conditii, 75% din veniturile cultelor sunt din colecte si donatii, restul fiind asigurat prin contributia benevola a credinciosilor care reprezinta 1% din venit, scrie Ziarul Lumina. Statul nu aloca subventii cultelor si nici nu plateste salariile clerului. Cu toate acestea, bisericile construite inainte de 1905 sunt detinute si finantate de stat, iar autoritatile locale asigura cazarea preotilor (Sursa).

Danemarca: toti membrii bisericii platesc o taxa catre aceasta, taxa care variaza in functie de oras. In general, taxa este de aproximativ 1% din venitul impozabil. Pe langa aceasta, 13% din venitul bisericii este asigurat de guvern (Sursa)

Austria: taxa pentru biserica este obligatorie si reprezinta 1,1% din venitul impozabil (Sursa). Destinatarii acestor bani sunt Biserica Romano-Catolica, Biserica Evanghelica si Biserica Veche Catolica, iar pe langa aceasta taxa biserica este scutita de impozite si statul plateste salariile profesorilor de religie (Sursa).

Elvetia: finantarea difera de la un canton la altul, insa peste tot bisericile sunt sustinute prin taxe. In unele cantoane, cine nu doreste sa plateasca trebuie sa paraseasca biserica, in timp ce in altele taxa este platita si de companiile private (Sursa).

Finlanda: si aici se plateste pentru biserica un impozit intre 1% si 2,25% din venit, in functie de oras. Impozitele bisericii sunt integrate in sistemul de impozitare national, iar cei care nu doresc sa plateasca trebuie sa faca o solicitare pentru a parasi biserica.

Italia: italienii sunt obligati sa plateasca o taxa in valoare de 0,8% din impozitul anual pe venit, iar fiecare contribuabil alege beneficiarul acestei contributii: biserica sau statul.

Polonia: statul sustine si finanteaza puternic biserica, insa de cativa ani s-a declansat o dezbatere cu privire la schimbarea modalitatii de finantare a acesteia, punandu-se problema introducerii unui impozit in acest sens (Sursa).

Germania: toate persoanele care se declara ca apartinand unui anumit cult platesc 8-9% din impozitul pe venit catre acea biserica, taxele variind in functie de situatia financiara a fiecaruia. Incasarile sunt impartite intre Biserica Catolica, Luterana si Protestanta. Acest „impozit pentru biserica” este obligatoriu pentru cei care se declara membri ai unui cult. De altfel, toti angajatii trebuie sa isi anunte compania care este apartenenta lor religioasa pentru ca angajatorul sa retina impozitul (Sursa).

Cine doreste sa nu mai plateasca trebuie sa declare in scris ca paraseste biserica, dupa care nu mai poate primi anumite servicii din partea acesteia. Biserica Romano Catolica a decis ca persoanele care nu platesc taxa sa nu beneficieze de inmormantare religioasa (Sursa).

Biserica Catolica si cea Protestanta primesc subventii anuale din partea statului, pe langa impozitul care se ridica la aproape 10 miliarde de euro anual, aceste subventii fiind in anul 2000 estimate la 17 miliarde de euro (Sursa). Guvernul plateste pentru renovarea si intretinerea catedralelor si a altor cladiri bisericesti, precum si salariile profesorilor de religie. Biserica nu este obligata sa plateasca taxe si nu este supusa niciunei supravegheri din partea statului.

Ce propune Remus Cernea

Deputatul USL Remus Cernea a anuntat ca pregateste impreuna cu un grup de parlamentari o initiativa legislativa care sa vizeze o alta forma de finantare a cultelor decat cea de la bugetul de stat, scrie Agerpres. Acesta a declarat ca proiectul va fi lansat in dezbatere publica la sfarsitul lunii aprilie si vizeaza o finantare a cultelor bazata pe directionarea de catre fiecare contribuabil a unei parti a impozitului pe venit catre cultul de care apartine.

Aceasta redirectionare a unui procent din impozit catre cultele religioase ar fi „la libera alegere”, ca in cazul organizatiilor nonguvernamentale, sustine Cernea.

„Persoanele care nu apartin niciunui cult pot sa nu directioneze sau pot sa directioneze catre o organizatie umanitara. Acest model este utilizat in Germania, este un model democratic. Am discutat cu mai multi colegi parlamentari si toti au fost de acord cu acest model. Nu este un proiect de lege indreptat impotriva bisericii, ci un proiect care are ca referinta necesitatea de a asigura o sursa de finantare pentru activitatea cultelor in acord cu un principiu asumat de tarile europene – separarea dintre stat si biserica”, a afirmat Remus Cernea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro