Sari direct la conținut

DEZBATERE PUBLICĂ Primăria Capitalei are în 2019 un buget estimat de 6,7 miliarde lei. Ce proiecte de infrastructură primesc finanțare

HotNews.ro
Gabriela Firea, Foto: Agerpres
Gabriela Firea, Foto: Agerpres

Primăria Capitalei are în 2019 un buget estimat de 6,7 miliarde lei (circa 1,4 miliarde euro), potrivit documentului pus în dezbatere publică pe site-ul instituției. Pentru infrastructură și marile proiecte de investiții s-au alocat circa 370 de milioane de euro. Principalele lucrări de infrastructură care primesc bani în 2019 sunt: lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, Pasajul Ciurel, Pasajul Nicolae Grigorescu și străpungerea în continuarea pasajului, parcarea park&ride de la capătul Șos. Pantelimon.

Subvențiile pentru căldură și transport public reprezintă 340 milioane euro (1,6 miliarde lei). 128 de milioane de euro merg pentru asistenta sociala și 85 de milioane de euro pentru spitale.

Proiectul de buget poate fi consultat aici.

Ce proiecte de infrastructură primesc bani în 2019, propunerea primarului Gabriela Firea:

Lucrări în continuare:

  • Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești – Nodul Virtuții va fi finalizat până la sfârșitul anului 2019, potrivit municipalității. Buget alocat – aproximativ 11 milioane euro.
  • Supralărgire Fabrică de Glucoză: au fost finalizate lucrările de demolări, au început lucrările la zidurile de sprijin și au fost începute lucrările de relocare a utilităților. Buget alocat – 8,5 milioane euro.
  • Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu: lucrarea este finalizată în proporție de 90%. Mai sunt de executat lucrări neprevăzute în contract: iluminat public, iluminat arhitectural, semaforizare intersecții și separatoare de sensuri, după semnarea actului adițional. Buget alocat – aproximativ 3 milioane euro.
  • Modernizare Piață Eroii Revoluției și Pasaj Pietonal: după obținerea autorizației de construire urmează să se dea ordinul de începere a lucrărilor. Buget alocat – aprox. 1 milion euro.
  • Reabilitare sistem rutier și linii de tramvai-Bd Aerogării – Finalizarea buclei de întoarcere pentru linia de tramvai 5: Buget alocat – aprox. 1 milion euro.
  • Demararea lucrărilor pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon: Buget alocat – aproximativ 8 milioane euro.

Lucrări noi:

  • Penetraţie Prelungirea Ghencea Domneşti şi Supralărgire Bd Ghencea şi Str. Braşov şi Terminal tramvai 41: s-au finalizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropiere, după care se poate demara procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor și a serviciilor de consultanță, după aprobare bugetului. Buget alocat aproximativ 20 de milioane de euro.
  • Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecţia Vitan Bârzeşti Etapă a ÎI-a: s-a finalizat studiul de fezabilitate, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. După finalizarea proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire, se vor demara procedurile de achiziție pentru execuția lucrărilor. După aprobarea bugetului urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropriere. Buget alocat – aprox. 2 milioane euro.
  • Pasaj Dna Ghica: s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. După aprobarea bugetului se poate demara procedura de achiziție pentru execuția proiectului tehnic și a lucrărilor.
  • Nod Avionului – Închidere Inel Median: s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. După aprobarea bugetului se poate demara procedura de achiziție pentru execuția proiectului tehnic și a lucrărilor.

Proiecte majore de investiții

  • Modernizare Patinoar Flamaropol – bugetul alocat pentru continuarea lucrărilor este de aproximativ 6 milioane de euro.
  • Modernizare și reabilitare imobil Regina Elisabeta nr. 29-31 – lucrările sunt în desfășurare, necesarul pe anul 2019 fiind de 4,2 milioane euro;
  • Restaurare și punere în valoare Palatul Voievodal Curtea Veche; necesarul este de 3 milioane euro;
  • Achiziție 177 apartamente pentru cadre medicale-20 de milioane de euro;
  • Finalizarea stației de epurare Glina etapă a ÎI a – 60 milioane euro;
  • Continuarea lucrărilor la cartierul Henri Coandă „Realizarea rețelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum și a drumurilor aferente Ansamblului de locuințe „Henri Coandă” lot 1 și 2 ” – 10,6 milioane de euro;
  • Lucrări de investiții ale RADET, reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului București (șapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,62 km), modernizare centrală termică Amzei – aproximativ 21 de milioane de euro.
  • Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru anul 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat în anii trecuți, care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de Risc Seismic.
  • În ceea ce privește serviciile publice, pentru asigurarea serviciului de iluminat public din Municipiul București vor fi alocate 19 milioane de euro iar pentru programul unitar de acţiune de combatere a vectorilor şobolani şi ţânţari – 4,4 milioane de euro.
  • Achiziția a 300 de autobuze din contractul de 400 – 460 milioane lei;

Asistență socială

Pentru această ramură se propune alocarea unui buget de aproximativ 128 milioane euro.

Din acest buget, aproximativ 96 milioane euro sunt destinați celor șase stimulente financiare destinate atât tinerilor, cât și categoriilor sociale vulnerabile, care însumează peste 80.000 de beneficiari, restul sumei fiind destinate atât programelor în derulare, cât și proiectelor noi.

Până în prezent, (în anul 2017, 2018 și primele luni ale anului curent s-au acordat stimulente financiare în valoare de 109 milioane euro).

Primăria va acorda în 2019 următoarele stimulente financiare:

  • stimulentul financiar pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap (în cuantum de 500 lei/luna);
  • stimulent financiar pentru copiii încadrați în grad de handicap (în cuantum de 1.000 lei/luna)
  • stimulentul financiar pentru nou-născuți (în cuantum de 2.500 lei net/nou-născut)
  • un ajutor social comunitar pentru familia monoparentală
  • programul voucher Maternă (în cuantum de 2.000 lei – medicamente și investigații medicale)
  • un sprijin financiar pentru prevenirea abandonului școlar în municipiul București (în cuantum de 450 lei)

După finalizarea dezbaterii publice, proiectul de buget va fi supus la vot în Consiliul General, unde pot fi făcute amendamente.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro