Sari direct la conținut

Dezbaterile din Cipru ridica asteptarile pentru un eventual final al conflictului etnic

HotNews.ro

In ceea ce pare cel mai serios efort din ultimul deceniu cu scopul de a rezolva conflictele, Nicos Anastasiades, presedintele grec al sectorului sudic, deschide dialogul cu Mustafa Akinici, noul lider al nordului ocupat de populatia turca, scrie The Guardian.

A fost nevoie de trecerea a mai bine de 40 de ani, o armata de mediatori si cateva tratative esuate, insa exista o speranta autentica ca liderii Ciprului separat din punct de vedere etnic vor relua calea discutiile de pace vineri, astfel una dintre cele mai lungi dispute diplomatice ar putea fi in sfarsit rezolvata.

Misiunea de a pune capat unui conflict ce a bantuit Europa inca din vara anului 1974 va fi reluata in momentul in care Nicos Anastasiades, presedintele sectorului sudic grec recunoscut international, se va intalni cu Mustafa Akinici, un stangist moderat recent ajuns la conducerea nordului ocupat de ciprioti turci.

„Aceasta este o oportunitate unica, o oportunitate ce trebuie exploatata”, a declarat Espen Barth Eide, oficial ONU insarcinat cu asistarea dezbaterilor, in urma primei intrevederi informale dintre cei doi lideri de la inceputul saptamanii. „Cei doi au fost de acord cu privire la importanta folosirii momentumului creat si o oportunitate pentru a avansa fara intarziere.”

In ceea ce pare ca va fi cea mai mare inaintare in tratativele de pace din ultimii 10 ani – in 2004 cipiriotii greci au respins ceea ce atunci parea cel mai sofisticat plan de reunificare a insulei – cei doi demnitari sunt constienti de faptul ca timpul reprezinta esenta actiunii, daca se urmareste reintregirea coloniei Britanice de altadata.

Eide, un fost ministru de externe norvegian ce acum este reprezentantul special al secretarului general ONU, spune ca nu se asteapta ca intalnirea de vineri, prima de la sistarea discutiilor din octombrie, sa depaseasca un „scumb de perspective generale”. Insa intr-un avant major, evidentiind entuziasmul produs de perspectiva reluarii tratativelor, ambii lideri au fost de acord sa participe personal in acest proces si sa se intalneasca regulat.

Akinici impartaseste perspectiva lui Anastasiades cu privire la situatia de pe insula, considerand ca aceasta ar trebui reunita intr-o federatie de doua state.

„In aceasta seara ne-am intalnit, a fost o intrevedere pozitiva, reprezentand un bun inceput”, a postat Akinici pe contul sau de Tweeter in urma discutiei cu Anastasiades in cadrul zonei de tampon ce imparte insula si mentinuta de ONU.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro