Dezbaterile pe legile justiției amânate în Parlament / Care este termenul dat de Coaliție pentru adoptarea acestora
Președintele comisiei speciale pentru legile justiţiei, Gabriel Andronache a anunțat luni că lucrările comisiei se amână cu două zile din cauza numărului mare de amendamente depuse.
”Am decis amânarea cu două zile a începerii dezbaterilor pe articole luând în considerare solicitarea colegilor din Opoziţie cu privire la acordarea unei perioade de timp mai îndelungate pentru a studia numărul mare de amendamente depuse la proiectele pe legi”, a explicat Andronache, luni la Parlament.
Parlamentarii PSD și PNL au depus o serie de amendamente la legile justiției, în varianta propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că există mai multe propuneri care vizează atribuțiile CSM.
De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar fi discutat luni, la Guvern pe tema legilor justiției și ar fi convenit ca termenul limită pentru adoptarea acestora de către Parlament să fie pe 10 octombrie.
Reamintim că cele trei legi ale justiției propuse Parlamentului de către Ministerul Justiției au intrat în dezbaterea parlamentară. Proiectele de lege au fost elaborate de Guvern cu scopul de a îndrepta modificările nocive făcute în guvernarea PSD.
De adoptarea legilor justiției depinde ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (M.C.V.) și intrarea în Schengen a României. De asemenea adoptarea legilor justiției este jalon de îndeplinit pentru România în PNRR (Planul Național de Redresare si Rezilientă).
Mai multe asociații de magistrați și ong-uri au criticat pachetul de legi elaborat de Ministerul Justiției, precizând că sunt menținute multe dintre modificările nocive criticate de organismele internaționale în ultimii ani.