Sari direct la conținut

Dezvăluirile de la Credit Suisse: Cel mai important grup din Parlamentul European sugerează introducerea Elveției pe lista neagră a spălării banilor

HotNews.ro
Credit Suisse, Foto: Profimedia Images
Credit Suisse, Foto: Profimedia Images

Principala grupare politică din Parlamentul European a cerut luni o analiză a practicilor bancare din Elveția și posibila includere a țării pe lista neagră a UE privind spălarea banilor, în condițiile dezvăluirilor de documente ale Credit Suisse, transmite Reuters.

Mai multe ziare internaționale au publicat rezultatele investigațiilor privind o scurgere de date referitoare la mii de conturi deținute la această bancă în deceniile trecute și au scris că acestea par să arate că printre clienți se numără persoane care au încălcat drepturile omului și oameni de afaceri aflați sub sancțiuni.

Credit Suisse a respins cu fermitate orice acuzații că ar fi făcut ceva greșit și a susținut că materialele mass-media s-au bazat pe „informații parțiale, inexacte sau selective, scoase din context”.

Partidul Popular European (PPE), gruparea conservatoare care deține cel mai mare număr de locuri în Parlamentul European, a cerut luni Comisiei Europene să „reevalueze Elveția ca țară cu risc ridicat de spălare de bani”.

„Dezvăluirile ‘Swiss Secrets’ indică deficiențe masive ale băncilor elvețiene în ceea ce privește prevenirea spălării banilor”, a declarat Markus Ferber, coordonatorul PPE pentru afaceri economice.

„Atunci când băncile elvețiene nu reușesc să aplice în mod corespunzător standardele internaționale împotriva spălării banilor, Elveția însăși devine o jurisdicție cu risc ridicat”, a adăugat el.

Lista UE cuprinde în prezent 21 de țări despre care se consideră că au probleme în ceea ce privește normele și practicile lor împotriva spălării banilor.

Printre acestea se numără Iran, Myanmar, Siria și Coreea de Nord. Nicio țară europeană nu se află pe listă.

Autoritățile elvețiene și Comisia Europeană, care este responsabilă de elaborarea și revizuirea listei, nu au fost disponibile imediat pentru a face un comentariu, precizează Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro