Sari direct la conținut

Dezvăluirile din documentele militare rusești găsite de ucrainenii intrați în Kursk: Moscova a anticipat incursiunea ucraineană încă din ianuarie

HotNews.ro
Dezvăluirile din documentele militare rusești găsite de ucrainenii intrați în Kursk: Moscova a anticipat incursiunea ucraineană încă din ianuarie
Militari ucraineni pe un tanc T-72 de fabricație sovietică în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, pe data de 12 august 2024, pe fondul incursiunii armate a Kievului în regiunea rusă Kursk. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Oficialii ruși au avertizat cu privire la o posibilă incursiune ucraineană în Kursk cu luni de zile înainte ca aceasta să devină realitate, fără să fie însă capabili să o oprească, scrie The Guardian.

Comandamentul militar al Rusiei a anticipat incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk și a făcut unele planuri pentru a o preveni timp de mai multe luni, potrivit unor documente pe care armata ucraineană spune că le-a confiscat din unitățile rusești abandonate în regiune.

Documentele, consultate de The Guardian, dezvăluie, de asemenea, preocupările Rusiei cu privire la moralul în rândul militarilor ruși din Kursk, preocupări care s-au intensificat după sinuciderea unui soldat de pe front, aflat aparent într-o „stare prelungită de depresie din cauza serviciului său în armată”.

Cotidianul britanic scrie că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor, dar că acestea poartă amprenta unor comunicări autentice ale armatei ruse. Potrivit oficialilor ucraineni, documentele aparțineau armatei, Ministerului rus de Interne și FSB, fiind găsite în clădirile din regiune.

Unele dintre documente sunt ordine tipărite distribuite diverselor unități, în timp ce altele sunt jurnale scrise de mână în care sunt consemnate evenimente și diverse preocupări ale oficialilor. Documentele provin în cea mai mare parte de la unități ale Regimentului de pușcași motorizați 488 din Rusia, în special de la compania a doua a Batalionului 17.

Avertismente repetate

Incursiunea Ucrainei în Kursk i-a luat prin surprindere pe partenerii occidentali ai Kievului și pe mulți din elita ucraineană, deoarece planificarea fusese limitată la un număr foarte mic de persoane.

Documentele militare rusești conțin însă avertismente vechi de luni de zile cu privire la o posibilă incursiune în zonă și la o încercare de a ocupa Sudja, un oraș cu 5.000 de locuitori care se află acum sub ocupație ucraineană de mai bine de o lună.

O mențiune din 4 ianuarie vorbea despre „potențialul unei incursiuni la frontiera de stat” a unor grupuri armate ucrainene și ordona intensificarea pregătirilor pentru respingerea oricărui atac.

Pe 19 februarie, comandanții unităților au fost avertizați cu privire la planurile ucrainene privind „o incursiune rapidă din regiunea Sumî în teritoriul rus, până la o adâncime de 80 km, pentru a stabili un «coridor», înainte de sosirea principalelor unități ale armatei ucrainene, cu vehicule blindate”.

La jumătatea lunii martie, unităților de la frontieră li s-a ordonat să consolideze liniile defensive și „să organizeze exerciții suplimentare pentru conducerea unităților și a punctelor forte privind organizarea corespunzătoare a apărării”, în pregătirea unui atac ucrainean transfrontalier.

La jumătatea lunii iunie, a existat un avertisment și mai specific cu privire la planurile ucrainene „în direcția Iunakivka-Sudja, cu scopul de a lua Sudja sub control”, ceea ce s-a și întâmplat ulterior, în luna în august. A existat, de asemenea, o predicție conform căreia Ucraina va încerca să distrugă un pod peste râul Seim pentru a întrerupe liniile de aprovizionare rusești din regiune, ceea ce, de asemenea, s-a și întâmplat.

„Au fugit, fără măcar să-și evacueze sau să-și distrugă documentele”

Documentul din iunie preciza de asemenea faptul că unitățile ruse staționate pe front au de fapt doar 60-70% din efective și că sunt alcătuite în principal din rezerviști cu o pregătire redusă.

În momentul atacului ucrainean, pe 6 august, mulți soldați ruși și-au abandonat pozițiile, iar în decurs de o săptămână, Ucraina a preluat controlul total asupra Sudja. „Au fugit, fără măcar să-și evacueze sau să-și distrugă documentele”, a declarat un ucrainean, membru al echipei de operațiuni speciale care a confiscat dosarele.

În timpul retragerii haotice a rușilor, forțele ucrainene au capturat sute de soldați, dintre care mulți erau recruți, care, în general, nu sunt implicați în lupte.

Documentele oferă de asemenea o perspectivă asupra tacticilor rusești din ultimul an, într-un caz vorbindu-se despre necesitatea de a crea tranșee și poziții false pentru a induce în eroare dronele de recunoaștere ucrainene. „Ar trebui create machete de tancuri, vehicule blindate și lansatoare de artilerie, precum și manechine, iar acestea ar trebui mutate periodic”, se arată într-un ordin.

Acesta adaugă că câțiva soldați ar trebui să fie trimiși la pozițiile false pentru a aprinde focuri noaptea și pentru a se plimba cu torțe, iar Rusia ar trebui să creeze discuții radio despre pozițiile false. Nu este clar dacă astfel de poziții au fost create vreodată; membri ai unei unități ucrainene care a pilotat drone de recunoaștere în zonă în ultimele săptămâni au declarat pentru The Guardian că nu au văzut nicio dovadă a unor astfel de poziții.

În martie, documentele rusești notează că au existat tot mai multe incidente cu grupuri de sabotaj ale ucrainenilor, care se deghizau pentru a ajunge în spatele liniilor rusești, purtând uniforme rusești.

Probleme de moral

Camuflate sub limbajul oficial sec apar și semnele unor probleme grave cu moralul pe front.

„Analiza situației actuale privind sinuciderile arată că problema decesului militarilor ca urmare a incidentelor sinucigașe rămâne tensionată”, se arată într-o mențiune. Oficialul relatează un incident care ar fi avut loc pe 20 ianuarie anul acesta, când un soldat recrutat s-a împușcat în abdomen.

„Ancheta asupra incidentului a stabilit că cauza sinuciderii și a decesului a fost o cădere nervoasă și psihologică, cauzată de starea sa prelungită de depresie din cauza serviciului său în armata rusă”, se arată în raportul incidentului.

Pentru a preveni alte incidente de acest gen, comandanții de unități sunt instruiți să identifice soldații care „nu sunt pregătiți din punct de vedere mental să își îndeplinească îndatoririle sau care sunt predispuși la comportamente deviante și să organizeze redistribuirea și transferul lor în unități medicale militare”.

Instrucțiuni suplimentare privind menținerea moralului se regăsesc într-un document dactilografiat, nedatat, care explică faptul că soldații ar trebui să primească 5-10 minute pe zi, precum și o oră o dată pe săptămână de instruire politică, „cu scopul de a menține starea politică, morală și psihologică a personalului”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro