Sari direct la conținut

Din amnistie-n amnistie pina la victoria finala. Pericolul alienarii electoratului

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Bugetarii, pensionarii si mamele care au primit din eroare venituri mai mari au fost „amnistiati”. Primarii care vor sa migreze la un alt partid sint si ei „amnistiati” de raspundere. Darnicia vine dinspre PSD si presupune eliminarea regulilor fix pe durata jocului electoral. Pentru publicul-tinta al acestor decizii, masurile sint bine-venite. Pentru majoritatea romanilor onesti insa, ele nu fac decit sa delegitimeze suplimentar exercitiul Puterii politice. Ce efecte vor avea asupra electoratului aceste incalcari flagrante ale moralei sociale, suprapuse intelegerii tot mai vizibile dintre Traian Basescu si Victor Ponta?

Guvernul PSD si factiunea sa parlamentara au reusit SI prin aceste masuri sa induca ideea ca arbitrariul este mai puternic decit regula, ca un ipotetic cistig electoral bate orice regula morala. Sa ne intelegem: PSD nu e singurul partid care a lucrat cu aceste instrumente. Dar intensitatea cu care partidul lui Ponta recurge la pomenile electorale, voluptatea gasirii de noi solutii sfidatoare pentru morala publica e unica.

Ginditi-va doar la grozavia suspendarii pentru 45 de zile a efectelor unei legi – Legea alesilor locali. Nu am mai vazut acest mecanism de pe vremea capitalismului salbatic al anilor 90, cind printr-o OUG erau suspendate citeva zile efectele unei legi astfel incit un client politic sa faca linistit importuri fara taxe vamale. Ce dezbatere publica, ce dezbatere parlamentara? Un moft.

Lucru valabil si pentru asa-zisa amnistiere a cistigurilor ilegale. Mamici, pensionari, bugetari au primit fara temei si fara merit bani suplimentari in urma unor greseli ale institutiilor statului. Sigur, ei nu au nici o vina. Asta nu inseamna ca isi merita banii. Nici tu, cititorule care iti consumi energia incercind sa-ti platesti angajatii, nu ai nici o vina ca esti obligat sa platesti din taxele si impozitele tale aceste salarii marite din eroare pentru bugetari. Poate ca ai fi fost fericit sa le oferi mariri salariale angajatilor TAI care merita, nu angajatilor statului luati in brate de PSD&Ponta.

In fine, raul a fost facut. Amnistie peste amnistie, favor peste favor, PSD vrea sa-si securizeze postul de presedinte al tarii si sa treaca peste complexele Nastase & Geoana. De pomeni nu au scapat nici bisericile – si in general orice potential aducator de voturi.

Cu ce pret insa? Alienarea de politica in general si de PSD in special a unei categorii tot mai largi de populatie – cetatenii care vor doar sa traiasca intr-o tara guvernata de reguli, nu de arbitrar. Or, ce vad ei acum e o tara in care granitele dintre ordine si haos legislativ devin fluide, o tara in care asa-zisul razboi intre Traian Basescu si Victor Ponta e un joc de salon, o tara in care intre Opozitie si Putere exista complicitati alimentate de un Sistem care nu vrea sa piarda controlul puterii.

Daca numarul celor care inteleg aceste jocuri creste, sa nu va mirati daca noul presedinte al Romaniei, ales in noiembrie, va deveni in scurt timp cel mai ilegitim sef al statului roman de dupa 1989.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro