Sari direct la conținut

Din solutiile CFR SA: Desfiintarea unor statii cu trafic redus si achizitionarea de energie electrica de pe piata libera la preturi mai mici

HotNews.ro
Infrastructura CFR, Foto: AGERPRES
Infrastructura CFR, Foto: AGERPRES

Unul dintre cei mai mari datornici la stat, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, a inregistrat pierderi de 529 milioane lei, la sfarsitul lunii august 2010. La aceeasi data, compania avea inregistrate arierate totale de 4,2 miliarde lei, peste 1,5 miliarde de lei reprezentand datoriile fata de furnizorii de energie electrica. In conditiile in care volumul de trafic pe calea ferata a scazut, compania se vede nevoita sa ia cateva masuri de reducere a cheltuielilor, doua dintre acestea fiind desfiintarea unor statii cu trafic redus si achizitionarea de energie electrica de pe piata libera la preturi mai mici. Acestea sunt doar doua din solutiile necesare prezentate de CFR SA la solicitarea HotNews.ro in vederea limitarii pierderilor.

Pierderile înregistrate de Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA la 31 august 2010 au fost de 529 mil. lei. Pentru sfârsitul anului în curs, compania estimeaza pierderi în valoare de 784 mil. lei (tinta de deficit stabilita la începutul anului era de 935 mil. lei)„, se arata in raspunsul companiei catre HotNews.ro.

O mare parte din datoriile acumulate in timp sunt catre furnizorii de energie. Reprezentantii Ministerului Economiei s-au gandit ca o solutie ar fi ca furnizorii de energie Enel, E.ON si CEZ ar putea primi actiuni din pachetele minoritare detinute de statul roman, in contul creantelor pe care le au la CFR SA. „Aceste datorii ale CFR creeaza probleme la nivelul fluxurilor investitionale ale companiilor. Trebuie gasita o solutie, astfel incat CFR sa-si rezolve problema datoriilor istorice (…)O varianta ar fi exercitarea dreptului de a vinde pachete minoritare pe care le mai detine statul la aceste companii. Acestea pot reprezenta sume de compensare. Totodata, le-am solicitat companiilor sa se gandeasca foarte bine sa atribuie dividende, iar acestea pot fi de asemenea sume de compensare„, a declarat, in luna iulie, fostul ministru al Economiei, Adrian Videanu. Potrivit acestuia, a fost prezentat Guvernului un memorandum privind problema datoriilor catre furnizorii de energie.

Ce spune CFR SA despre masurile de limitare a pierderilor

Din cauza scaderii volumului de trafic pe calea ferata, CNCF CFR SA este nevoita sa aplice în continuare masuri de limitare a pierderilor, cum ar fi:

  • reducerea cheltuielilor materiale pentru serviciile prestate de terti;
  • reducerea cheltuielilor administrative;
  • desfiintarea unor puncte de sectionare (statii sau halte cu trafic redus) de pe reteaua feroviara;
  • reglementarea situatiei companiei, în calitate de consumator captiv de energie electrica, lucru care ar permite achizitionarea energiei electrice de pe piata libera la preturi mai mici;
  • continuarea programului de închiriere a sectiilor de cale ferata care apartin infrastructurii feroviare neinteroperabile.

* HotNews.ro a solicitat companiilor monitorizate de FMI sa prezinte situatia pierderilor si solutiile pe care le au in vedere pentru limitarea acestora.

* Companiile monitorizate sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro