Sari direct la conținut

Direcția de Sănătate Publică Olt: 30% dintre școlile din județ nu au autorizaţie sanitară

HotNews.ro
Elevi la scoala, Foto: Agerpres
Elevi la scoala, Foto: Agerpres

Aproape 30% din unităţile de învăţământ din judeţul Olt vor funcţiona fără autorizaţie sanitară în noul an şcolar, principalele probleme fiind legate de sursele de apă, grupurile sanitare ori de starea clădirilor, arată un raport al Direcției de Sănătate Publică Olt, citat de Agerpres. 512 unităţi şcolare au autorizație sanitară de funcționare, în timp ce 149 de unităţi de învăţâmânt nu au îndeplinit condiţiile pentru a fi autorizate.

Jumătate dintre unităţile neautorizate sanitar (74) sunt grădiniţe din mediul rural, iar 57 sunt şcoli generale de la sate, însă sunt şi în oraşe şcoli şi grădiniţe care nu îndeplinesc condiţiile de autorizare sanitară.

Potrivit DSP Olt, cauzele respingerii solicitărilor de autorizaţie sanitară sunt: lipsa sursei proprii de apă potabilă sau faptul că apa nu respectă parametrii de potabilitate; clădiri cu faţade, tavane pereţi sau acoperişuri deteriorate; mobilier şcolar degradat sau neadaptat vârstei copiilor aflaţi în pregătire; grupuri sanitare necorespunzătoare (grupurile sanitare nu sunt în interiorul clădirilor, nu sunt separate pe sexe, nu au gresie / faianţă, nu sunt racordate la canalizare); lipsa sistemului de canalizare etc.

Peste 60% din unităţile neautorizate în prezent vor fi reabilitate în următorii doi ani potrivit aceluiaşi raport, care menţionează că respectivele şcoli şi grădiniţe se regăsesc pe lista obiectivelor de investiţii din cadrul PNDL.

O analiză pe ultimii 10 ani relevă că situaţia s-a îmbunătăţit constant, de la 45% unităţi autorizate în 2008, la peste 70% unităţi autorizate în prezent. Faţă de anul trecut, numărul unităţilor autorizate sanitar a crescut cu patru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro