Sari direct la conținut

Discursul Ursulei von der Leyen privind starea Uniunii: Reacţii amestecate ale liderilor grupurilor politice din Parlamentul European

HotNews.ro
Dezbaterea anuala privind starea Uniunii, in plenul Parlamentului European, Foto: europarl.europa.eu
Dezbaterea anuala privind starea Uniunii, in plenul Parlamentului European, Foto: europarl.europa.eu

Discursul privind starea Uniunii al preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen a fost primit miercuri cu reacţii amestecate de liderii de grupuri politice din Parlamentul European, de la aprecieri din partea preşedinţilor principalelor grupuri pentru combaterea pandemiei şi planul de redresare NextGenerationEU, până la acuzaţii că nu a făcut decât să se laude sau că a alocat prea mulţi bani pentru tranziţia verde, din partea liderilor grupurilor mai radicale, relatează Agerpres.

Manfred Weber, liderul grupului PPE din PE, a subliniat în intervenţia sa consecinţele sociale şi economice ale crizei provocate de pandemie şi a afirmat că Europa trebuie să creeze de urgenţă noi locuri de muncă, inclusiv în sectorul sănătăţii, unde UE este lider în ceea ce priveşte vaccinurile împotriva Covid-19.

De asemenea, el a pledat pentru un program de urgenţă UE-SUA în domeniul comerţului pentru sectoarele transporturilor, mobilităţii şi cel digital, şi pentru un plan de reducere a birocraţiei. Apărarea europeană ar trebui consolidată printr-o forţă de reacţie rapidă, iar Europol ar trebui transformat într-un „FBI european”, a mai spus Weber.

Iratxe Garcia Perez, lidera grupului S&D, a evaluat în mod pozitiv lupta UE împotriva pandemiei şi a consecinţelor acesteia. „70% din populaţie este vaccinată, libertatea de circulaţie este din nou o realitate, iar fondurile NextGenerationEU sunt deja în curs de distribuire”, a spus eurodeputata spaniolă în plenul PE.

Tranziţia către o economie verde este, de asemenea, pe drumul cel bun, a adăugat aceasta, dar „nu am depus suficiente eforturi pentru a asigura bunăstarea cetăţenilor”. Criza a exacerbat inegalităţile şi a afectat mai mult persoanele cele mai vulnerabile, a afirmat Iratxe Garcia Perez.

Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe, s-a plâns că, de prea multe ori, Comisia Europeană s-a angajat în diplomaţie în relaţia cu Consiliul UE, în loc să se implice în procesul de elaborare a politicilor cu Parlamentul European.

Subliniind faptul că valorile europene sunt temelia Uniunii, el a îndemnat Comisia să înceapă să utilizeze mecanismul UE de protecţie a bugetului împotriva încălcărilor statului de drept, în vigoare timp de aproape un an, dar niciodată aplicat, pentru a opri finanţarea focarelor iliberale în multe părţi ale Europei unde independenţa sistemului judiciar este erodată, unde jurnaliştii sunt asasinaţi şi minorităţile discriminate.

Philippe Lamberts, copreşedintele grupului Verzi/ALE, a solicitat obiective climatice mai ambiţioase. „Mai rapid, mai sus, mai puternic: este momentul să punem în aplicare obiectivele ambiţioase în eforturile noastre de a salva planeta”.

Acesta a solicitat, de asemenea, modificarea sistemelor fiscale şi sociale pentru a asigura o existenţă demnă pentru toţi. În ceea ce priveşte politica externă, Lamberts a remarcat că, numai prin partajarea suveranităţii UE ar putea dobândi o „greutate mare” pe scena mondială şi a precizat că „fortăreaţa Europa” nu va fi niciodată un actor geopolitic respectat.

În final, eurodeputatul belgian şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că principala preocupare a ţărilor UE cu privire la Afganistan este de a evita ca afganii să pună piciorul pe teritoriul european.

Cetăţenii UE nu au nevoie de „discursuri înflorate”, ci doar „doresc să fie lăsaţi în pace”, a declarat Jorg Meuthen, vicepreşedintele grupului ID (Identitate şi democraţie) din PE.

El a criticat planurile Comisiei de „cheltuieli masive” – pentru Pactul verde, pentru fondul de redresare, pentru pachetul climatic – pe care cetăţenii vor trebui să le plătească în cele din urmă. De asemenea, el a avertizat cu privire la birocraţia din ce în ce mai mare şi a deplâns tranziţia către energia verde, pledând pentru mai multă energie nucleară.

La rândul său, Raffaele Fitto, copreşedinte al grupului ECR (Conservatorilor şi reformiştilor europeni), a avertizat că „resursele NextGenerationEU nu sunt suficiente” şi a solicitat o reformă a Pactului de stabilitate.

De asemenea, el a cerut o modificare a normelor privind ajutoarele de stat şi o politică comercială mai autonomă. „Tranziţia verde nu poate fi abordată fără a lua în considerare ceea ce se întâmplă în lume şi, în special, impactul asupra sistemului nostru de producţie”, a adăugat el. În ceea ce priveşte statul de drept şi Polonia, Fitto a denunţat „impunerea politică de către o majoritate care nu respectă competenţele statelor individuale”.

Din punctul de vedere al lui Martin Schirdewan, copreşedinte al grupului Stângii (GUE/NGL), Ursula von der Leyen s-a lăudat, dar nu a oferit niciun răspuns la problemele actuale. El a solicitat eliminarea protecţiei brevetelor pentru vaccinuri şi a deplâns faptul că cei mai bogaţi zece miliardari din Europa şi-au sporit şi mai mult averile în timpul pandemiei, în timp ce unul din cinci copii din UE creşte în sărăcie sau este expus riscului de sărăcie.

Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a susţinut miercuri cel de-al doilea său discurs privind starea Uniunii Europene, subliniind că, în contextul celei mai mari crize mondiale în domeniul sănătăţii din ultimul secol, a celei mai profunde crize economice mondiale din ultimele decenii şi a celei mai grave crize planetare, „am ales să acţionăm împreună. Ca o singură Europă unită. Şi putem fi mândri de acest lucru”.

Ea a subliniat că Europa se numără printre liderii mondiali în ceea ce priveşte rata de vaccinare, şi în acelaşi timp a pus la dispoziţie jumătate din producţia sa de vaccinuri în afara UE. În prezent, prioritatea UE este de a accelera vaccinarea la nivel mondial, de a continua eforturile în Europa şi de a se pregăti bine pentru viitoarele pandemii, a mai spus şefa executivului comunitar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro