Discuţii „sincere” la Budapesta între miniştrii de externe din Ungaria și Ucraina. Szijjarto și Sîbiga au abordat „subiectele spinoase”
Noul ministru ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, aflat luni în vizită în Ungaria, a evocat discuţii „sincere” avute acolo cu omologul său ungar Peter Szijjarto, pe fondul relaţiilor tensionate dintre Kiev şi Budapesta, transmit agenţiile de presă Reuters şi MTI, citate de Agerpres.
„Am abordat subiectele spinoase”, a spus Sîbiga după întrevederea cu Szijjarto. El nu a intrat în detalii, dar principalele subiecte controversate cunoscute în relaţiile dintre Budapesta şi Kiev sunt legate de drepturile minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia, refuzul premierului ungar Viktor Orban de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia şi blocarea de către Kiev a tranzitului petrolului livrat de compania rusă Lukoil către Ungaria şi Slovacia prin conducta Drujba, decizie în urma căreia Ungaria a blocat la rândul ei o tranşă de 6,5 miliarde de euro pentru compensarea către statele Uniunii Europene a ajutorului militar oferit Ucrainei prin Instrumentul European pentru Pace – un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi folosit în principal pentru furnizarea de ajutor militar Kievului.
Vorbind în faţa presei, cei doi miniştri au evitat să comenteze aceste subiecte supărătoare. Astfel, ministrul Sîbiga, care a salutat vizita efectuată de Orban la Kiev în iulie, a îndemnat la dezvoltarea relaţiilor de bună-vecinătate, menţionând că mizează pe sprijinul Budapestei în procesul de aderare a Ucrainei la UE.
Ce a cerut Budapesta
Discuţia a permis de asemenea abordarea „mijloacelor de a ajunge la o pace justă şi durabilă” care să încheie războiul cu Rusia, a continuat ministrul ucrainean, context în care Szijjarto a amintit eforturile Ungariei în acest sens, dar Sîbiga a cerut Budapestei să sprijine formula de pace avansată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care cere Rusiei retragerea tuturor trupelor din Ucraina şi restabilirea graniţelor acesteia recunoscute internaţional.
Ministrul ungar a cerut Ucrainei „restabilirea drepturilor minorităţii maghiare” în ceea ce priveşte folosirea limbii materne şi a accesului la educaţie, cultură şi administraţie publică în limba maghiară, temă despre care omologul său ucrainean a spus că ambele părţi „au remarcat o dinamică pozitivă în soluţionarea acestei chestiuni”.
Szijjarto a mai afirmat că ar „dori ca Ucraina să se abţină în viitor de la paşi unilaterali precum aceia care au ridicat recent provocări speciale pentru aprovizionarea Ungariei cu energie”, referire la blocarea de către Kiev a tranzitului petrolului livrat de Lukoil, problemă soluţionată de Budapesta prin contractarea de petrol dintr-o sursă alternativă. Ministrul ungar a asigurat însă că guvernul de la Budapesta nu are nicio intenţie de a restricţiona fluxul de gaze naturale sau de a diminua substanţial exporturile de electricitate către Ucraina.