Dividende de 502 milioane lei de la ENEL, obținute de Guvern. Banii ar fi trebuit dați cu ani în urmă
- Redactia Hotnews
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a negociat obținerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din Grupul ENEL, se arată într-un comunicat al ministerului. SAPE este acționar minoritar la cele trei societăți ale ENEL. Statul român se afla în litigii cu ENEL pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018.
După ce a preluat în 2007 Electrica Muntenia Sud, ENEL nu a dorit să distribuie dividende.
La finalul lunii februarie, aproximativ 95% din sumă a fost virată în conturile SAPE.
Potrivit Ministerului, dividendele au fost distribuite din rezultatul raportat al anilor anteriori, iar negocierile pentru acordarea lor au fost purtate între reprezentanți ai SAPE, ai Grupului Enel și ai Fondului Proprietatea, decizia privind plata dividendelor fiind realizată prin acordul comun al părților.
„În calitate de Ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, am coordonat și am fost în contact permanent cu echipa de negociere care a reprezentant statul în acest demers. (…)Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuție Dobrogea să se achite până la jumătatea lunii august 2020”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energie și Mediului de Afaceri.
„Negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie. În acest context, SAPE va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018”, a spus la rândul său Bogdan Stănescu, Președintele Directoratului SAPE.
Valoarea dividendelor este conformă cu acțiunile pe care Statul Român le are în societățile menționate: 10% din acțiunile E-Distribuție Muntenia, 24,86% din acțiunile E-Distribuție Banat, respectiv 24,9% din acțiunile E-Distribuție Dobrogea.
Citește și