Doctorița de la ATI Pantelimon, înregistrată când discuta cu iubitul său medic, care îi spune că „nora prelungește o suferință, deci nu tratează absolut nimic” / Ce susține expertiza INML cerută de procurori despre „nora” – noradrenalina
În interceptările pe care procurorii le-au arătat judecătorilor care au aprobat arestarea celor două doctorițe ATI de la Sf. Pantelimon apare o convorbire în care se discută despre o terapie vitală pentru salvarea pacienților, administrarea noradrenalinei, despre care doi medici discută ca și cum n-ar face nimic, susține Parchetul.
Pe 12 aprilie 2024, a doua zi după ce la Sf. Pantelimon se află că Parchetul a început cercetări despre decesul mai multor pacienți, doctora M vorbește la telefon cu iubitul ei, un medic.
Procurorii notează că cei doi vorbesc despre o tragedie din lumea medicală, care avusese loc de curând, ceva legat de un al treilea medic. HotNews nu detaliază cazul de la care pleacă discuția, pentru că e personal și nu e relevant ca interes public.
„Tre’ să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă”
Bărbat: Uite, poți să te inspiri din ce a scris că e chiar foarte drăguț și exact asta spun și eu că… ea nu tratează nimic.
M: Îhî.
Bărbat: Ea prelungește o suferință, deci nu tratează absolut nimic.
M: Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu …[neinteligibil]… suferință?
Bărbat: Păi nu, nu, nu.
M: Hî, hî, hî.
Bărbat: Păi nu, da’ ce, sunt Dumnezeu să prelungesc suferință?
M: Da.
Bărbat: Tre’ să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă.
M: Da, Cel de Sus. Frumos.
Bărbat: Da.
Despre această conversație, procurorii susțin că arată „opinia inculpatei MM despre efectele noradrenalinei”. Din citirea HotNews rezultă că e, în mod cert, opinia celuilalt medic. În privința doctorei M, mai degrabă ea îl aprobă tacit sau chiar îl contrazice. Când bărbatul, iubitul doctorei de la ATI Pantelimon, spune că noradrenalina „nu tratează absolut nimic”, doctorița de 33 de ani răspunde: „Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu…”.
Nu este singurul punct unde referatul pare neclar sau nesusținut, conform interpretării HotNews. Redacția a ales să explice și punctele slabe, în interpretarea sa, ale demonstrației procurorilor.
A doua doctoră: „Nu știu dacă a scăpat ceva din foi, oricum la foi nu mai avem acces”
Într-o altă convorbire din aceeași zi, 12 aprilie, cealaltă doctoriță ATI, P.M., care realizase și ea că e suspectă, se sfătuiește la telefon cu o femeie, neidentificată de către procurori. În discuție apare preocuparea medicului de a fi acoperită cu hârtii.
Nici ea și nici colega ei nu știau că procurorii vor face comparația dintre fișele de observație, hârtiile și datele din memoria injectomatelor.
DOAMNĂ: Deci foile sunt făcute perfect.
PM: Presupun că da. Că așa au fost.
DOAMNĂ: Așa cum ai învățat.
PM: Că aa au fost făcute.
DOAMNĂ: Cum ai învățat tu să le faci, cu evoluția.
PM: Da.
DOAMNĂ: Cu MSOF cu căcat, cu toate alea?
PM: Da, da, așa sunt.
DOAMNĂ: Bun, bun deci tu atuncia, nu vei fi judecată, nu pe ce căcat mănâncă niște cretini, ci pe ceea ce este pe foi. Înțelegi?
PM: Da.
DOAMNĂ: Pe foi vei fi tu judecată.
PM: Da.
DOAMNĂ: Atâta timp, cât tu în foaie, ți-au mers medicamentele, ți-au mers toate alea, ai scris că are evoluție dificilă, ai spus că l-ai resuscitat, ai scris toate alea.
PM: Da. Dar toți pacienții au fost resuscitați.
[…]
DOAMNĂ: Deci foile sunt luate….
PM: Sunt de gardă astăzi.
DOAMNĂ: Ești de gardă, perfect.
PM: Nu știu dacă a scăpat ceva din foi, oricum la foi, la foi nu mai avem acces, dar (neinteligibil)
DOAMNĂ: Nicio problemă, nu e nicio problemă, păi oricum sunt luate.
PM: Foile sunt ok!
DOAMNĂ: Deci dacă tu ești, foi, miți, pe foi să fie scris tot ce trebuie, că foile sunt judecate. Da?
PM: Da.
DOAMNĂ: Așa. Deci dacă tu ești în foaie acoperită, și ai scris, dacă (neinteligibil) era pe 10 și avea tensiune 14, și l-ai dat pe 8, aia e cu totul și cu totul altceva.
[…]
DOAMNĂ: Încă odată, foile sunt luate în momentul ăsta nu voi! Da?
PM: Da.
DOAMNĂ: Deci dacă tu ai foaia făcută și completă și omul ăla a fost resuscitat și am scris că l-am resuscitat că hâr, că mâr, da?
INML: „Nu se impunea scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, de la valori de 15ml/h la 1 ml/h”
Procurorii au trimis către INML datele cazului bărbatului de 54 de ani care a murit după două coborâri bruște ale administrării de noradrenalină. La prima pacientul a rezistat, cu ajutorul unei asistente. A doua oară, bolnavul a murit.
Procurorii au pus întrebări și au primit răspunsuri în scris de la INML. Concluziile raportului de expertiză medico-legală nr. A1/8230/2024 au fost următoarele:
1.Se impuneau terapeutic reducerile ratei de noradrenalină din data de 26.03.2024, ora 16:45 și din data de 04.04.2024, ora 13:17, prin raportare la afecțiunile de care suferea pacientul MM și la starea sa de sănătate din acel moment?
La întrebarea nr. 1: „Din declarația medicului șef ATI, reținem că noradrenalina se administrează pentru a menține o tensiune arterială medie de 60-65 mmHg.
Având în vedere faptul că pacientul era instabil hemodinamic chiar și sub suport vasopresor, apreciem că nu se impunea scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, de la valori de 15ml/h la 1 ml/h în data de 26.03 și, respectiv de la 20 ml/h la 1 ml/h în data de 04.04.2024, fapt ce constituie deficiențe în acordarea asistentei medicale”.
2.Scăderea ratei de noradrenalină din data de 26.03.2024, ora 16:45, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea 1 ml/h era de natură să producă decesul pacientului MM?
La întrebarea nr. 2: „Ținând cont de starea pacientului, așa cum este menționat și în evoluție – hemodinamc instabil sub suport vasopresor, apreciem că în cazul de față scăderea bruscă a Noradrenalinei nu era indicată, punând în pericol viața pacientului, reprezentând o deficiență în acordarea asistenței medicale.
Din declarațiile asistentelor avute la dispoziție, reiese faptul că atunci când sesizau că sunt modificate ratele de administrare ale noradrenalinei, acestea suplimentau medicamentul administrându-l în perfuzie.
Nu pot fi făcute alte mențiuni din punct de vedere medico-legal”.
Între ce i s-a făcut pacientului de 54 de ani și moartea lui „există legătură de cauzalitate”
3.Există legătură de cauzalitate între scăderea ratei de noradrenalină din data de 04.04.2024, ora 13:17, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea 1 ml/h, și decesul pacientului MM, instalat la ora 15:00?
La întrebarea nr. 3: „Având în vedere faptul că s-a practicat o scădere bruscă a noradrenalinei (de la rată de 20ml/h la rată de 1ml/h) demonstrată prin înregistrările injectomatului, la un pacient ce ar fi necesitat creșterea valorii de noradrenalină, ținând cont de valoarea tensională de la ora 13 (TA 40/36 mmHg), apreciem că scăderea bruscă a dozei de noradrenalinei din data de 04.04.2024 reprezintă o deficiență în acordarea asistenței medicale.
Coroborat cu faptul că există concordanță temporală între scăderea bruscă a valorii de noradrenalina (ora 13:17) și survenirea stopului cardio-respirator (ora 14:15) neresponsiv la manevrele de resuscitare cu declararea decesului la ora 15:00, apreciem că intre aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalinei) și deces există legătură de cauzalitate”.
Rezumatul referatului procurorilor poate fi citit aici, pe HotNews.
Citește și:
- ÎNREGISTRĂRI și mărturii din Spitalul Sf. Pantelimon: Una dintre doctorițele ATI inculpate spunea despre pacienții cărora le scădea doza că sunt ”DE LĂSAT” și pot muri / Cerea asistentelor să falsifice foile de observație medicală
- Procurorii spun că una dintre doctorițele de la Sf. Pantelimon era numită „Doamna cu coasa” pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin ”provocarea decesului persoanelor”
- Cazul Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate le creștea pacienților doza de noradrenalină înainte de vizitele familiilor, apoi o reducea din nou – referat procurori
- STENOGRAME. O doctoriță ATI de la Sf. Pantelimon a fost înregistrată de procurori când se bucură că nu poate lua 25 de ani de închisoare ”cum mi-nchipuiam”
- Doctorița numită de procurori „Doamna cu coasa” are 33 de ani, iar colega ei de la Sf. Pantelimon, arestată și ea, are 37 de ani
- Cele mai puține decese din ultimul an și jumătate la ATI Sf. Pantelimon, în luna mai, după anchetele declanșate. Ce a făcut doctorița poreclită „doamna cu coasa” – referat procurori
- INTERCEPTĂRI Sf. Pantelimon. „Am creieru-n menghină”. Ce vorbeau între ele „Doamna cu coasa” și cealaltă doctoriță ATI când au descins procurorii în spital