Sari direct la conținut

Doar 39 de romani s-au inscris pe liste pentru a vota la alegerile din Roma

HotNews.ro

Pe data de 4 martie a expirat termenul necesar depunerii cererilor pentru a obtine certificatul electoral la alegerile administrative din 13 si 14 aprilie in Italia. Pana miercuri, la Roma, din cei peste 30 000 de romani cu drept de vot, au prezentat cererea la Biroul electoral doar 27 de conationali, in mare majoritate femei. La cei 27 se adauga alti 12 romani care au depus cererea imediat dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Astfel, daca s-ar vota maine, doar 39 de conationali si-ar putea exercita dreptul electoral in capitala Italiei.

Romanii, in calitate de cetateni comunitari, au nu numai dreptul de a vota. Ei pot sa si candideze pentru un post de consilier in primariile din Italia. Pana pe 10 martie, romanii care intentioneaza sa se candideze mai au timp sa-si depuna dosarul la primarii.

Gabriel Rusu, fost consilier adjunct la Primaria Romei, este unul din candidatii romani pentru un post de consilier la alegerile administrative din capitala Italiei. El face parte din cei 60 de candidati ai ” Listei civice pentru Rutelli”, care il sustin pe Franceso Rutelli, actualul ministru al culturii pentru functia de primar. Rutelli este candidatul Partidului Democrat, partid condus de actualul primar, Walter Veltroni.

HotNews.ro: De ce s-au inscris atat de putini romani pe liste?

Gabriel Rusu: Nu a fost o informare adecvata in legatura cu inscrierea pe liste. In primul rand este vina administratiei locale, a institutiilor italiene. Apoi este si vina asociatiilor si reprezentantilor romanilor din Peninsula. Ei ar fi trebuit sa informeze romanii in legatura cu dreptul lor de vot. Noi am fost prin locuri publice, chiar si prin biserci, indemnandu-i pe romani sa se inscrie si sa voteze. Multi dintre ei s-au aratat interesati. Dar sunt si romani care pur si simplu nu vor sa participe.

Pe de alta parte, exista un singur birou electoral la Roma unde romanii se pot inscrie. Din pacate! Ar fi trebuit create mai multe facilitati pentru exercitarea dreptului la vot al romanilor. Mai ales ca biroul este situat intr-o zona (Eur) mai greu accesibila pentru romani. Fie si daca am avea in vedere ca in zona „Eur” locuiesc extrem de putini dintre conationalii nostri. Multi romani nu au pur si simplu timp sa ajunga la centrul electoral. Nu in ultimul rand, ne-am trezit intr-o situatie greu de prevazut: precipitarea momentului alegerilor. Nimeni nu se astepta sa cada guvernul, deci sa aiba loc noi alegeri administrative. Comunitatea de romani a fost luata prin surprindere, neavand nici logistica, nici fondurile necesare.

HotNews.ro: Ce s-ar mai putea face pentru ca romanii sa iasa din „capcana” in care au cazut, cu sau fara voia lor.?

Gabriel Rusu: Romanii trebuie sa profite totusi de oportunitatea de a vota. Ii indemn sa solicite inscrierea pe liste , pentru ca exista aceasta posibilitate chiar daca a expirat termenul de 4 martie. Sa se inscrie pentru a da dovada ca vor sa participe activ la viata din Italia, din punct de vedere social si politic. Orasele unde traim, inclusiv Roma, sunt si ale noastre, ale romanilor care muncim onest si cinstit. In plus, a vota este o datorie civica a fiecarui cetatean. Este posibiliatea de a-si alege pe cineva care sa-i reprezinte, este un drept al societatii civile. Numai votand romanii pot avea o voce in Italia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro