Sari direct la conținut

Doar încheierea unui armistițiu în Fâșia Gaza va amâna riposta Teheranului asupra Israelului, afirmă oficialii iranieni

HotNews.ro
Doar încheierea unui armistițiu în Fâșia Gaza va amâna riposta Teheranului asupra Israelului, afirmă oficialii iranieni
Afiș cu noul lider politic al Hamas, Yahya Sinwar FOTO: Fatemeh Bahrami / AFP / Profimedia

Numai un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, rezultat în urma discuțiilor la care Iranul speră să se ajungă în această săptămână, ar putea împiedica Teheranul să ia măsuri de represalii directe împotriva Israelului pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe teritoriul său, au declarat trei înalți oficiali iranieni, potrivit Reuters.

Iranul a promis un răspuns sever la uciderea lui Haniyeh, care a avut loc în timp ce acesta vizita Teheranul la sfârșitul lunii trecute și pe care Iranul a atribuit-o Israelului. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea sa. Marina americană a desfășurat nave de război și un submarin în Orientul Mijlociu pentru a consolida apărarea Israelului.

Una dintre surse, un înalt oficial iranian din domeniul securității, a declarat că Teheranul, împreună cu aliați precum gruparea șiită libaneză Hezbollah, ar lansa un atac direct în cazul în care negocierile privind Fâșia Gaza eșuează sau dacă Iranul consideră că Israelul va trage de timp în cadrul acestor discuții. Sursele nu au precizat cât timp ar permite Iranul ca discuțiile să progreseze înainte de a reacționa.

Având în vedere riscul crescut al unui război mai amplu în Orientul Mijlociu după uciderea lui Haniyeh și a comandantului Fuad Shukr din cadrul Hezbollah, Iranul a fost implicat în ultimele zile într-un dialog intens cu țările occidentale și cu Statele Unite cu privire la modalitățile de calibrare a represaliilor, au precizat sursele Reuters, care au vorbit toate sub rezerva anonimatului din cauza faptului că subiectul este unul delicat.

Ambasadorul SUA în Turcia a confirmat marți că Washingtonul le cere aliaților să convingă Iranul să reducă tensiunile. Trei surse guvernamentale regionale au descris o serie de convorbiri purtate cu Teheranul și menite să evite escaladarea, înainte de negocierile privind încetarea focului în Fâșia Gaza, care urmează să înceapă joi în Egipt sau Qatar.

„Sperăm că riposta noastră va veni la timp și va fi pusă în practică într-un mod care să nu afecteze o potențială încetare a focului”, a transmis vineri misiunea Iranului la ONU, într-o declarație. Ministerul iranian de Externe a afirmat marți că apelurile la reținere „contrazic principiile dreptului internațional”.

„Ceva s-ar putea întâmpla chiar săptămâna aceasta de către Iran și interpușii săi. Aceasta este o evaluare a Statelor Unite, precum și o evaluare a Israelului”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în fața reporterilor.

„Dacă se întâmplă ceva săptămâna aceasta, calendarul ar putea avea cu siguranță un impact asupra acestor discuții pe care dorim să le purtăm joi”, a adăugat el. La sfârșitul săptămânii, Hamas a pus la îndoială continuarea negocierilor. Israelul și Hamas au purtat mai multe runde de discuții în ultimele luni, fără a conveni asupra unei încetări definitive a focului.

În Israel, mulți observatori cred că un răspuns din partea Iranului este iminent după ce liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că țara sa va „pedepsi aspru” Israelul pentru uciderea liderului Hamas la Teheran.

Politica regională a Iranului este stabilită de elita Gardienilor Revoluției, care răspund doar în fața lui Khamenei, principala autoritate a țării. Noul președinte iranian, Masoud Pezeshkian, relativ moderat, a reafirmat în mod repetat poziția anti-Israel a Iranului și sprijinul său pentru mișcările de rezistență din regiune, după ce luna trecută și-a preluat mandatul.

Meir Litvak, cercetător principal la Centrul pentru Studii Iraniene din cadrul Universității de la Tel Aviv, a declarat că este de părere că Iranul își va pune nevoile înainte de a-și ajuta aliatul Hamas, dar că Teheranul dorește, de asemenea, să evite un război la scară largă.

„Iranienii nu și-au subordonat niciodată strategia și politicile nevoilor acoliților sau protejaților lor”, a declarat Litvak. „Un atac este probabil și aproape inevitabil, dar nu cunosc amploarea și momentul”, a precizat el.

Analistul Saeed Laylaz, stabilit în Iran, a declarat că liderii Republicii Islamice sunt acum dispuși să depună eforturi pentru o încetare a focului în Gaza, „pentru a obține stimulente, a evita un război total și a-și consolida poziția în regiune”.

Laylaz a declarat că Iranul nu a fost implicat anterior în procesul de pace din Gaza, dar acum este pregătit să joace „un rol-cheie”.

Două dintre surse au precizat că Iranul ia în considerare trimiterea unui reprezentant la negocierile de încetare a focului, ceea ce ar fi o premieră de la începutul războiului din Gaza.

Reprezentantul nu ar participa direct la reuniuni, dar s-ar angaja în discuții de culise „pentru a menține o linie de comunicare diplomatică” cu Statele Unite în timpul negocierilor. Oficialii de la Washington, Qatar și Egipt nu au răspuns imediat întrebărilor cu privire la rolul indirect al Iranului în negocieri.

Două surse de rang înalt apropiate de Hezbollah-ul libanez au declarat că Teheranul ar acorda o șansă negocierilor, dar nu ar renunța la intențiile sale de a riposta.

O încetare a focului în Gaza ar oferi Iranului o acoperire pentru un răspuns „simbolic” mai mic, a spus una dintre surse.

Israelul a lansat asaltul asupra Fâșiei Gaza după ce luptătorii Hamas au pătruns în sudul Israelului pe 7 octombrie anul trecut, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând peste 250 de ostatici, potrivit unui bilanț israelian.

De atunci, aproape 40.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, au fost uciși în ofensiva israeliană din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din enclava controlată de Hamas.

Iranul respinge apelul Occidentului de a renunţa la ameninţările sale contra Israelului

Tot marți, Iranul a respins apelul ţărilor occidentale de a renunţa la ameninţările sale contra Israelului, afirmând că nu cere „autorizaţie” pentru a riposta împotriva duşmanului său de moarte.

„Republica Islamică este hotărâtă să îşi apere suveranitatea, (…) şi nu cere autorizaţie de la nimeni pentru a-şi utiliza drepturile legitime”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Nasser Kanani, într-un comunicat, potrivit agențiilor AFP și Agerpres.

Cu o zi înainte, preşedintele american Joe Biden şi omologii săi din Franţa, Italia, Germania şi Regatul Unit au îndemnat Iranul, într-un comunicat difuzat de Casa Albă, „să renunţe la ameninţările sale de atac militar împotriva Israelului”.

„O astfel de cerere nu are logică politică, este total contrară principiilor şi regulilor dreptului internaţional şi constituie un sprijin” pentru Israel, a insistat Kanani.

El a denunţat o declaraţie care „nu aduce nicio obiecţie crimelor internaţionale ale regimului sionist”, dar „cere cu neruşinare Iranului să nu acţioneze în mod disuasiv” împotriva unui stat „care i-a încălcat suveranitatea”.

Teheranul şi aliaţii săi regionali din Liban, Iran şi Yemen ameninţă Israelul cu represalii armate după asasinarea pe 31 iulie, în capitala iraniană, a liderului Hamas, asasinare pe care ei au imputat-o Israelului, şi cea, cu o zi înainte, a lui Fuad Shukr, liderul militar al Hezbollahului libanez pro-iranian, ucis într-un atac israelian lângă Beirut.

Comunitatea internaţională este angajată într-o cursă contra cronometru pentru a evita o escaladare militară regională.

INTERVIURILE HotNews.ro