Sari direct la conținut

Doar nodulii care depășesc 1 centimetru se pot simți la palparea sânilor. Află care sunt cele mai eficiente metode pentru depistarea precoce a cancerului mamar

Smile Media
Dr. Buie Laurențiu, medic primar radiologie și imagistică medicală, Foto: MedLife
Dr. Buie Laurențiu, medic primar radiologie și imagistică medicală, Foto: MedLife

Evaluarea sănătății sânilor prin investigații mamare chiar poate salva vieți. 95% din cazurile de cancer la sân sunt vindecabile, cu condiția să fie diagnosticate și tratate la timp. Studiile recente arată o eficiență limitată a autopalpării în depistarea precoce a modificărilor suspecte de la nivelul sânilor. Cel mai sigur este să apelezi la metodele imagistice cu aparatură de ultimă generație, pe care le poți accesa în aproape toate orașele mari ale țării, în cadrul clinicilor MedLife.

Doar 24% din români susțin că au luat, în ultimii trei ani, o măsură de prevenire a cancerului, iar dintre aceștia, numai 8% spun că au efectuat o ecografie mamară sau o mamografie. Este una dintre concluziile celui mai recent sondaj al Centrului Național de Supraveghere a Bolilor Netransmisibile din România: „Cunoștințe, atitudini, practici (CAP) ale populației privind prevenția și depistarea precoce a cancerului“ 2023.

O statistică dintr-o altă perspectivă (GLOBOCAN 2022) indică o incidență de 12.685 de cazuri noi de cancer de sân în România în 2022, comparativ cu 9.629 de noi cazuri în 2018 – o creștere cu 24%. „În ultima perioadă, avem săptămânal cazuri nou descoperite de neoplazii mamare“, confirmă dr. Laurențiu Buie, medic primar imagistică și radiologie medicală de la MedLife Genesys Arad.

Vestea bună este că 95% din cazurile de cancer mamar sunt vindecabile dacă sunt diagnosticate și tratate în stadii incipiente.

Simți un nodul la sân? Mergi la medic

Nodulii la sân nu sunt neapărat un semn al cancerului mamar. De altfel, majoritatea nodulilor mamari sunt benigni, doar 20% dintre ei se dovedesc a fi maligni în urma investigațiilor. Totuși, „formațiunile nodulare care au un caracter benign trebuie să fie monitorizate periodic, la intervale scurte de timp – la trei sau la șase luni – în cazul în care aspectul lor e staționar și nu prezintă semne de evoluție. Creșterea rapidă a unui nodul deja cunoscut, aparent benign, poate sugera prezența tumorilor phyllodes (n.r. – un tip relativ rar de cancer mamar fibroepitelial). Acestea au o rată mare de creștere și reprezintă între 0,3% și 1% din leziunile tumorale prezente la nivel mamar“, explică dr. Buie.

Așadar, dacă simți un nodul la sân, nu întârzia să mergi la medic pentru investigații. Totuși, în afară de noduli, alte simptome îngrijorătoare la nivelul sânilor sunt:

  • modificările culorii pielii;
  • retracția tegumentară;
  • descuamarea areolară, care poate fi sau nu însoțită de senzația de prurit;
  • secreții mamelonare.

Precizia și eficiența investigațiilor imagistice versus autopalparea

Până recent, majoritatea medicilor recomandau autoexaminarea periodică a sânilor și prezentarea la medic în cazul depistării unei formațiuni suspecte. În prezent, majoritatea organizațiilor medicale de la nivel mondial nu mai recomandă autopalparea ca metodă de screening pentru cancerul mamar, pentru că această metodă s-a dovedit ineficientă în depistarea cancerului și în îmbunătățirea ratelor de supraviețuire cu acest tip de neoplasm.

„Palparea sau autopalparea sânilor este o metodă subiectivă de examinare, iar cu ajutorul acesteia pot fi depistate eventuale modificări la nivelul sânilor. Însă doar leziunile tumorale care depășesc dimensiunea de 1 centimetru, pe cel puțin una dintre axe, pot fi identificate astfel“, spune dr. Laurențiu Buie.

Cele mai eficiente metode de identificare a leziunilor cu potențial riscant la nivelul sânilor și de evaluare a acestora, utilizate și ca metode de prevenție, sunt ecografia mamară și mamografia. Acestora li se adaugă și RMN-ul mamar, o investigație care se efectuează cu substanță de contrast, în cazul în care nu există contraindicații pentru administrarea acesteia. RMN-ul mamar este investigația cu cea mai mare sensibilitate care se folosește la diagnosticarea cancerului mamar și se recomandă mai ales persoanelor cu structura densă a glandei mamare, dar și persoanelor cu implant mamar sau cu multiple microcalcificări.

Ecografia mamară ar trebui realizată de toate femeile cu vârste sub 40 de ani. „Este o metodă neinvazivă și neiradiantă, cu ajutorul căreia se poate realiza explorarea indispensabilă în evidențierea atât a leziunilor de natură benignă, cât și a celor cu caracter suspect, în special începând cu cele care depășesc dimensiunea de 2-3 cm. Rata de precizie în diagnostic a acestei proceduri crește proporțional cu rezoluția imaginii, gradul de penetrabilitate, dar și cu uniformitatea imaginii, la toate nivelurile de adâncime“, precizează medicul imagist.

Sonoelastografia este o tehnică modernă care constă în măsurarea cantitativă și calitativă a elasticității formațiunilor tumorale. Este, de asemenea, neinvazivă și poate oferi informații despre natura malignă a unei formațiunii tumorale cu o acuratețe de 90%.

Mamografia este recomandată ca examen de primă intenție femeilor de peste 40 de ani, dar și mai devreme, în cazul în care se dovedește necesară în urma ecografiei inițiale. Mamografia cu tomosinteză este investigația care poate identifica leziuni de foarte mici dimensiuni, cu o precizie mult sporită în diagnosticul tumorilor, localizare precisă tridimensională, precum și cu o doză mai mică de radiații comparativ cu mamografia clasică.

„Odată depistată o leziune nodulară solidă la nivelul sânului, în funcție de aspecte precum caracterul, dimensiunile și raporturile cu țesutul din vecinătate, vascularizație, duritate, mobilitate și istoricul familial, sunt luate în considerare urmărirea evoluției la anumite intervale de timp sau, în cazul în care există suspiciunea caracterului de malignitate, biopsia poate deveni imperativă“, spune dr. Buie.

MedLife deține cea mai mare rețea de servicii private la nivel național, dotată cu 15 mamografe (București, Ploiești, Cluj Napoca, Târgoviște, Brașov, Sibiu, Oradea, Arad, Piatra Neamț, Bacău), 23 de RMN-uri, peste 300 de ecografe în unitățile din întreaga țară, astfel că pacientele pot beneficia de standardele unui sistem medical de talie internațională, cu aparatură de ultimă generație și medici buni specializați pe zona de imagistică medicală.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiunea Facem România bine.

Articol susținut de MedLife

ARHIVĂ COMENTARII