Sari direct la conținut

Dobanzile la credit ingheata extrem de rar

Saptamana Financiara

Aproape toate creditele pentru locuinte care se vand in Romania au dobanzi variabile, chiar daca tot mai multe includ la inceput o perioada scurta in care costul este fix. Acest lucru se intampla deoarece bancile isi asigura banii din fonduri pe termen scurt.

Cele mai multe depozite se fac in continuare cu scadenta la o luna, ceea ce inseamna ca, la intervale scurte de timp, costul resursei atrase este posibil sa se modifice. Iar pentru a se proteja impotriva pierderilor pe care fluctuatia dobanzilor le-ar putea provoca, bancile s-au limitat la vanzarea de credite cu dobanzi variabile.

Astfel, banca nu suporta niciun risc, iar intreaga responsabilitate cade in sarcina imprumutatului. In functie de politica finantatorului, clientul poate receptiona imediat fluctuatiile de dobanda de pietele monetare – asa cum se intampla cu produsele indexate in functie de Bubor sau Euribor – ori poate trece ceva timp pana cand resimte impactul.

Cu situatia din urma s-au confruntat recent clientii Volksbank care au luat imprumuturi in euro.

Costuri pseudofixe

Reprezentantii Volksbank au anuntat ca schimbarile semnificative survenite in ultimele 12 luni pe piata monetara au determinat majorarea costurilor bancare directe cu 1% – nivelul cu care s-a majorat

Euribor in decurs de un an -, precum si a celor indirecte cu inca aproximativ 0,6% – ca urmare a majorarii rezervelor minime obligatorii de catre BNR.

In consecinta, rata dobanzii la euro a fost saltata de la 15 septembrie cu 1,5% la creditele vechi cu garantii reale, modificarile urmand a fi comunicate clientilor printr-o scrisoare insotita de noul plan de rambursare.

Merita semnalat insa ca banca a lasat sa se creeze impresia in piata ca imprumuturile sale sunt cu dobanda fixa. Pe site-ul institutiei nu se precizeaza nimic in dreptul dobanzii de la credite, spre deosebire de restul bancilor, care mentioneaza daca este vorba de o dobanda variabila sau de alt tip.

In plus, o simpla cautare pe Google folosind cuvintele „Volksbank credite dobånda fixa“ genereaza suficiente rezultate pentru a reflecta perceptia pietei. Mai mult, chiar si modul in care banca a ajustat acum costurile sugereaza ca Volksbank do-reste sa mentina in piata ideea ca dobanzile sale sunt fixe.

Ele s-au majorat doar pentru clientii vechi, dar nu si pentru cei noi, care platesc in schimb comisioane mai mari.

Chiar daca nu se ajusteaza la fel de frecvent ca in cazul altor institutii, dobanzile Volksbank sunt variabile, iar acest lucru apare si in contract, unde banca isi rezerva dreptul sa modifice dobanda in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara.

Reprezentantii bancii au insa o alta parere. „Daca ar fi dobanda variabila, ar trebui sa ajustez zilnic dobanda clientului in functie de evolutia zilnica a Euribor“, spune Alin Merer, director de marketing la Volksbank.

Un articol de Marius Serban

Integral in Saptamana Financiara

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro