Dobanzile la imprumuturile in euro ar putea creste
„Renuntarea la limita de 30% din fondurile proprii destinate creditarii in valuta inseamna, de fapt, o capitalizare a bancilor, care astfel nu vor mai fi nevoite sa imobilizeze valuta la BNR, de cate ori acorda credite.
Renuntarea la obligativitatea garantarii de catre banci a imprumuturilor in valuta, cu sume de 3 ori mai mari decat valoarea acestor imprumuturi, nu va determina o reducere a dobanzilor la credite.
Dimpotriva, bancherii previzioneaza chiar o crestere a dobanzilor la imprumuturile in euro. Seful BRD SG, Patrick Gelin, spune ca, independent de miscarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), am putea asista la cresterea dobanzilor la euro. „La lei, ma astept ca dobanzile sa fie stabile.
In schimb, la euro am putea sa vedem o crestere a costurilor la credite, intr-o masura mai mare sau mai mica, pe fondul intaririi politicii monetare a Bancii Centrale Europene”, e de parere Gelin.
La randul sau, expertul financiar Florian Libocor sustine ca pentru scaderea dobanzilor nu e suficienta relaxarea politicii de creditare in valuta: „Pentru a misca dobanda, e nevoie ca raportul dintre cererea si oferta de bani sa se modifice, adica masa monetara sa sufere schimbari. Ceea ce, deocamdata, nu se intampla”. Libocor a mai explicat ca tendinta monedei europene este de scumpire.
„Asadar, deocamdata nu se pune problema unei reasezari a dobanzilor. Si, mai ales, nu la creditele in euro”.