Doctorii italieni se confruntă cu o nouă amenințare: teoriile conspiraționiste care afirmă că sunt „teroriști”
- Redactia Hotnews
De la „eroi” la „teroriști”. În Italia doctorii și asistentele aclamați pentru munca lor epuizantă și periculoasă în timpul primului val al pandemiei se confruntă acum cu o nouă provocare: teorii conspiraționiste care îi acuză că falsifică urgența, relatează Politico.
În una din înregistrările urcate pe platformele social media, două femei vorbesc în fața camerei, afirmând că se află în camera de urgențe a spitalului Sacco din Milano, unul din cele mai grav afectate orașe din Italia.
Ele vor să demonstreze că secția este goală, contrar a ceea ce susțin jurnaliștii care au tras semnalul de alarmă privind creșterea vertiginoasă a cazurilor.
Femeile intră în clădire și le arată celor care privesc un interior calm și gol. Apoi ies înapoi afară să demonstreze că nu există ambulanțe încolonate în fața spitalului.
Doctorii, jurnaliștii și politicienii au mințit toți, afirmă femeile: „Sunt teroriști!”.
Înregistrarea video care a fost distribuită de mii de ori este falsă. Camerele prezentate de acestea nu sunt situate în aripa de urgențe a spitalului, care de fapt este plină.
Iar videoclipul nu arată nici locurile din afara spitalului unde ambulanțele așteaptă cu regularitate, încolonate una în spatele celeilalte, pentru a preda pacienții grav bolnavi.
Acuzații similare s-au răspândit pe Facebook, Telegram, WhatsApp și nenumărate alte medii, cei care le postează afirmând că ambulanțele se plimbă „în gol”, fără pacienți în ele sau că își pornesc sirenele doar ca să sperie oamenii.
Alte imagini arată spitale părăsite și speculează că doctorii au fabricat urgența pentru a câștiga mai mulți bani. Unii utilizatori recomandă consumul de avocado pentru a te proteja de virus, insistând că nu este cu nimic mai grav decât o gripă.
Lockdown mai greu
„Dacă în primul val al pandemiei am fost numiți eroi, acum unii s-au răzgândit”, afirmă Andrea Artoni, un medic hematolog care lucrează în secția pentru pacienții COVID-19 la o policlinică din Milano.
„Suntem obosiți, epuizați și lucrăm în schimburi epuizante încercând să ne stoarcem toată energia pentru a-i salva pe cei care se îmbolnăvesc. Nu este ușor să te confrunți cu un al doilea val al pandemiei la doar șase luni după primul”, spune acesta.
„Celor care neagă existența virusului pot doar să le spun să vină să viziteze unul din departamentele noastre. Veniți să vedeți cum oamenii noștri mor sufocându-se, singuri și lucizi”, adaugă Artoni.
Apelurile precum cel al lui Antoni nu au niciun impact în rândul celor care s-au aventurat suficient de departe în teorii false despre severitatea pandemiei globale.
Potrivit negaționiștilor, urgența de sănătate este o invenție a mass-mediei, o poveste distorsionată de politicieni și oameni puternici care încearcă să manipuleze lumea din spatele scenei.
„Teoriile conspirației apar de multe ori din dificultatea de a accepta ceva neprevăzut”, afirmă profesorul universitar Massimo Polidoro.
„Pentru mulți oameni este mai reconfortant să inventezi o figură imaginară malefică și să te lupți cu aceasta comparativ cu un virus invizibil asupra căruia simți că nu ai control”, adaugă acesta.
Un sondaj recent a arătat că 81% din italieni simt că al doilea lockdown este mai greu decât primul, afirmând că se simt mai anxioși și neîncrezători în autoritățile care gestionează răspunsul la pandemie.
Luca, proprietarul unui bar din Milano, afirmă că este sigur că Bill Gates intenționează să folosească vaccinul anti-Covid-19 pentru a inocula miliarde de oameni cu un microcip care îi va permite să controleze populația de la distanță.
Întrebat unde a auzit această teorie și de ce o crede, acesta afirmă că a aflat de lucrurile respective de la un prieten care a studiat în Statele Unite și „știe totul”, vorbind despre ele în timpul orei de înot a copiilor lor.
Deși afirmă că încă urmează regulile de igienă și poartă o mască, Luca afirmă că este furios și frustrat în legătură cu ceea ce el descrie a fi proasta gestionare a crizei de către guvern.
În luna noiembrie a fost nevoit să își închidă barul din cauza reintroducerii restricțiilor.
Adeziunea la vaccinare
Nu durează mult până când aceste teorii răspândite pe Internet să înceapă să se manifeste în viața reală.
Mai devreme în cursul acestei luni o femeie din Milano a lovit o ambulanță parcată în timp ce șoferul aștepta să transfere un pacient. Femeia a început să urle la paramedici că sunt „teroriști” care „se plimbă cu sirenele pornite pentru a speria oamenii”.
La îngrijorările legate de nerespectarea măsurilor de carantină s-au adăugat acum temeri tot mai mari că teoriile negaționiste absurde ar putea afecta recuperarea pe termen lung a țării.
„Într-un asemenea moment istoric fragil precum cel prin care trecem acum, anumite baliverne nu fac altceva decât să alimenteze neîncrederea în instituții, în stat, în spitale și în cei care luptă cu coronavirusul”, afirmă Pierpaolo Sileri, secretar de stat în ministerul sănătății.
„Aceste teorii care circulă sunt și mai periculoase odată cu sosirea vaccinului deoarece pun în pericol adeziunea la vaccinare”, afirmă Sileri, care este și chirurg.
Potrivit unui nou studiu, unul din șase italieni afirmă că nu s-ar vaccina împotriva coronavirusului dacă un vaccin va fi disponibil anul viitor și 42% spun că vor aștepta până când îi vor înțelege mai bine eficacitatea.
Doar o treime din cei chestionați au spus că se vor vaccina „cu certitudine de îndată ce este posibil”.
Mesaje contradictorii
Într-un centru medical din Vercelli, regiunea Piemont, o parte a pacienților internați cu COVID-19 încă refuză să creadă că au fost infectați cu coronavirusul.
Marco, un asistent medical din Bergamo, afirmă că începe să devină tot mai furios din cauza nivelurilor la care poate ajunge negaționismul despre boală al unor oameni.
„Dacă nu ai trecut prin efectele pe care le provoacă virusul îți pot înțelege ignoranța dar când treci prin această realitate și vezi eforturile, energia mobilizată de comunitatea medicală pentru a lupta cu această urgență, nu poți să continui să îl pui sub semnul întrebării”, afirmă acesta.
„Este jignitor față de noi, față de cei care au murit și față de persoanele care i-au iubit”, adaugă Marco.
Luigi Cavanna, șeful departamentului de hematologie-oncologie al spitalului din Piacenza și unul dintre primii doctori din Italia care a mers din ușă în ușă să ajute pacienții COVID-19, afirmă că o parte a vinei este a comunității medicale.
În primele luni ale pandemiei doctori și virusologi au apărut la televizor pentru a explica criza care evolua rapid și adesea se contraziceau unii pe alții.
Acele mesaje contradictorii au oferit muniție bogată pentru adepții teoriilor conspiraționiste, afirmă Cavanna.
Acesta adaugă că i-ar plăcea să aibă o discuție cu un negaționist.
„Mi-ar plăcea să aud ce au de spus. Eu sunt oncolog și sunt obișnuit să aud cele mai ciudate lucruri”, spune medicul.
„I-aș asculta foarte serios fiindcă eu cred că și oamenii de știință au o mică vină în asta”, afirmă Cavanna.