DOCUMENT Analiză a ofertelor de pe piața de gaze / Diferențe foarte mari între furnizori
Fiecare furnizor de gaze înțelege liberalizarea pieței de la 1 iulie în felul său, existând diferențe foarte mari de prețuri la nivelul ofertelor. Dintre cei 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, 9 dintre propun un preț mai mic decât prețul din prezent, 5 mențin prețul și 13 propun un preț mai mare, potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă privind situația liberalizarii pieței de gaze și ofertele publice ale furnizorilor de gaze.
Principalii doi furnizori, E.ON Energie și Engie, prezintă oferte cu prețuri nesemnificativ mai mici față de cele actuale. Prețul actual la E.ON este de 134,19 lei/ MWh, iar oferta de la 1 iulie 2020 este de 131,92 lei/ MWh. La Engie, prețul actual este de 125,17 lei/MWh, iar de la 1 iulie oferta este de 124,92 lei/MWh.
Diferența între valoarea cea mai mică și valoarea cea mai mare a prețului gazelor achiziționate este de 2,32 de ori. Puțin probabil ca într-o piață să apară o diferență atât de mare care să se datoreze exclusiv tranzacționării prețului marfă al gazelor, consideră Asociația Energia Inteligentă.
- Premier Energy prezintă două de valori de preț de achiziție+comisioane, cu o diferență între ele de 1,35. Achiziția gazelor naturale de la producători / importatori, nu se face pe direcții de consum, astfel încât prețul mediu de achiziție nu poate să fie decât unul singur, consideră Asociația Energia Inteligentă.
- Mihoc Oil și Gazmir Iași sunt doi furnizori extrem de mici care au un consum anual de 0,07% și respectiv 0,18% din consumul total de gaze al lunii februarie 2020 (conform ultimului Raport al ANRE pe piața de gaze). Puțin probabil ca acești doi mici furnizori pot să achziționeze gaze la un preț cu 30% mai mic (considerând comisioanele similare), decât o companie ca E.ON Gaz Furnizare care conform aceluaiș raport al ANRE deține o cotă de piață de 39,36% din piața reglementată sau cu 27% mai mic decât ENGIE, care conform aceluiaș raport deține o cotă de piață de 52,84%.
- Dacă furnizorul Mihoc Oil a putut să achiziționeze gaze pentru întreg anul gazeier 2020/2021 la o valoare de 67,24 lei/MWh, valoare în care se găsesc și comisioanele sale, ceilalți furnizori mai ales acei care achiziționează cantități mari de gaze, au achiziționat gaze la prețuri similare, mai arată Asociația Energia Inteligentă.
Asociația Energia Inteligentă a făcut un calcul orientativ, pentru a stabili care este rezultatul ofertelor tip pe care ar trebui să le facă furnizorii către clienții casnici din portofoliu lor.
A obținut prețul orientativ considerând prețul marfă al gazelor naturale + comisioane la valoarea de 73,31 lei/MWh (al patrulea cel mai mic preț marfă + comisioane) și aplicând exact aceleași tarife de transport și distribuție pe care aceștia le au publicate pe site-ul ANRE.
Astfel, în cazul E.ON Energie, de exemplu, consideră că prețul de negociere ar trebui să fie cu 14% mai mic față de cât oferă compania de la 1 iulie. Adică 113,12 lei/MWh față de 131,92 lei/ MWh cât e acum oferta E.ON.
De asemenea, în cazul Engie, prețul de la care ar trebui să pornească negocierea ar trebui să fie cu 7% mai mic față de cât oferă, adică 115,84 lei/MWh față de 124,92 lei/MWh.
Vezi aici mai multe oferte ale furnizorilor de gaze.
Reamintim că începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.
Ministrul economiei Virgil Popescu a criticat ofertele făcute de furnizori. Ministrul spune că este o golănie ce fac furnizorii. Spune că a discutat cu Consiliul Concurenței pentru a găsi o modalitate de intervenție pentru a limita adaosurile. Guvernul ar putea aproba o ordonanță de urgență în acest sens.
„Mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ”, a declarat joi Virgil Popescu.
Potrivit ANRE, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.
Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:
- acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
- solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
- selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.
Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.
După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.
Pentru mai multe amănunte, citește