Sari direct la conținut

​DOCUMENT Posibil conflict de interese: Trei consilieri generali au votat bugetele companiilor municipale unde aveau angajați soții, soțiile sau copii

HotNews.ro
Primaria Capitalei, Foto: Hotnews
Primaria Capitalei, Foto: Hotnews

Trei consilieri generali – Marian Catălin Militaru (PMP), Ioana Mihaela Neacșu (PSD) și Anca Daniela Raiciu (PSD) au votat bugetele companiilor municipale unde aveau soții/soțiile/copiii angajați, respectiv la Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiu Verde, Municipală Publicitate și Afișaj, Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje și Compania Municipală Turistica București. Reamintim că PNL și USR nu au votat bugetele companiilor municipale pe anul 2019 deoarece hotărârile de înființare ale firmelor au fost anulate în instanță fiindcă au fost aprobate nelegal, iar bugetele pe 2019 au fost adoptate cu 28 de voturi, minimul necesar, iar dacă cei trei consilieri nu votau, acestea nu treceau.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, spune că resectivii consilieri se aflau în mod clar în conflict de interese, ceea ce înseamnă că hotărârile au fost adoptate ilegal.

Militaru Marian Cătălin (PMP) are soția, Militaru Elena Raluca, angajată ca șef serviciu la Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiu Verde și membru în CA la Compania Municipală Publicitate și Afișaj, potrivit declarației de avere. Acesta a votat pentru aprobarea bugetelor celor două companii la ședința Consiliului General de pe 26 iunie.

Neacșu Ioana Mihaela (PSD) are soțul, pe Traian Neacșu, membru în CA la Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje, potrivit declarației de avere. Aceasta a votat pentru aprobarea bugetului companiei.

Și consiliera PSD Anca Daniela Raiciu a votat bugetul Companiei Municipale Turistica București deși fiica sa, Strinu Ruxandra, este membru in Consiliul de Administrație, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Aceasta are pe pagina de Facebook mai multe poze cu fiica sa.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, spune că cei trei consilieri erau obligați să se abțină la vot.

”Consilierii respectivi se aflau în stare evidentă de conflict de interese, ar fi trebuit să se abțină de la a exprima votul lor. Aceasta înseamnă că hotărârile au fost adoptate ilegal, iar noi, consilierii PNL, vom cere Consiliului General sa le revoce. Dacă nu vom merge în instanță să le desființăm. Este un alt episod din șirul nesfârșit al ilegalităților comise de Firea-PSD și acoliții lor în povestea companiilor municipale”, a declarat Cătălin Deaconescu pentru HotNews.ro.

Potrivit Art. 46 din Legea 215/2001: ”Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”. Conform art. 77 alin (2) din Legea nr. 393/2004, consilierii trebuie să anunţe la începutul ședinţei un potenţial conflict, aspect ce se consemnează alături de abţinerea de la vot, în procesul verbal al ședinţei.

Nu este vorba de prima problemă de acest gen în Consiliul General. Prima hotărâre de înființare a celor două companii care vor prelua activitatea RADET, Termoenergetica și Compania Energetica Servicii a fost revocată și reaprobată după ce un consilier PSD, Mircea Ardeleanu, a votat înființarea acestora la pachet cu numirea fiicei sale, Ardeleanu Georgiana, în Consiliul de Administrație al uneia dintre firme. HotNews.ro a scris aici despre subiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro