Sari direct la conținut

DOCUMENT USR a contestat la Curtea Constituțională legea prin care Editura Didactică și Pedagogică preia editarea manualelor. Care sunt temeiurile juridice

HotNews.ro

Uniunea Salvați România a contestat la Curtea Constituțională legea prin care Editura Didactică și Pedagogică se transformă în societate pe acțiuni, cu scopul de a edita manuale școlare. Printre motivele invocate de USR în sesizare se află lipsa urgenței, având în vedere că lipsa de manuale școlare conforme programei este “o împrejurare persistentă, constanță, repetabilă și la a cărei apariție a contribuit Guvernul însuși”.

USR susține că transformarea Editurii în societate pe acțiuni în subordinea Ministerului Educației “determină sustragerea de la aplicarea procedurii competitive prevăzute de Legea achizițiilor publice a contractelor de achiziție publică încheiate de Ministerul Economiei Naționale cu Societatea Editură Didactică și Pedagogică S.A, creând, pe această cale, posibilitatea atribuirii directe a contractelor de achiziţie publică a manualelor școlare către cea din urmă”.

“Ținând cont și de faptul că, potrivit art. 4 din Ordonanță, activitatea Societății se circumscrie scopului editării manualelor școlare obligatorii, legea supusă examinării Curții crează premisele închiderii pieței editării manualelor școlare care, până în prezent, a funcționat ca o piață concurențială, prin excluderea agenților economici concurenți ai Societății, cu consecința instituirii unui veritabil monopol al statului pe piața natională a manualelor școlare”, se arătă în sesizarea USR.

Amintim că și Partidul Național Liberal a depus o sesizare la Curtea Constituțională a României (CCR), tot în ceea ce privește Legea privind aprobarea OUG nr.76/2017.

Liberalii evidențiază că în cuprinsul OUG apare sintagmă “manuale școlare obligatorii”, care nu există în Legea educației.

  • “Societatea Editura Didactică și Pedagogică – S.A. are drept scop editarea manualelor școlare obligatorii conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”, constituie, în fapt, o normă de completare a legii nr.1/2011 privind educația națională, toate celelalte norme fiind norme de organizare și funcționare a societății Editura Didactică și Pedagogică. Considerăm că obiectul real de reglementare avut în vedere de inițiator l-a constituit adoptarea articolului 4, disimulat în adoptarea unei norme de transformare a regiei autonome Editura Didactică și Pedagogică în societate comercială pe acțiuni – se arata in sesizarea PNL.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro