Sari direct la conținut

Doi cosmonauți ruși au activat brațul robotic european de la bordul Stației Spațiale Internaționale

HotNews.ro
Doi cosmonauți ruși au activat brațul robotic european de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Vineri, începând cu ora 16:25 ora României, a avut loc o activitate extravehiculară din sectorul rusesc al Stației Spațiale Internaționale, pentru continuarea procedurilor de punere în funcțiune a brațului robotic european, atașat modulului Nauka. Oleg Artemiev și Denis Matveev au petrecut 7 ore și 47 de minute în afara stației spațiale, în cea de-a 7-a astfel de activitate extravehiculară dedicată finalizării integrării modulului rusesc Nauka cu restul stației spațiale.

La doar o zi după activitatea extravehiculară a taikonauților Chen Dong și Liu Yang, de la bordul stației spațiale chineze, doi cosmonauți ruși, Oleg Artemiev și Denis Matveev, au ieșit în exteriorul Stației Spațiale Internaționale pentru a continua cuplarea modulului rusesc Nauka la restul stației și activarea brațului robotic european, conectat la Nauka.

Cei doi au continuat activitățile începute în urmă cu aproape 3 săptămâni, când activitatea extravehiculară a fost întreruptă, cei doi întorcându-se mai repede în interiorul stației din cauza unei probleme cu bateria costumului lui Oleg Artemiev (baterie care între timp a fost schimbată cu una de rezervă, iar cosmonautul nu s-a aflat nici un moment în pericol, conform declarațiilor NASA și Roscosmos).

Brațul robotic european (European Robotic Arm, ERA) a fost subiect de dispută acum câteva săptămâni: Dimitri Rogozin, fostul director al agenției spațiale ruse Roscosmos, care a declarat că va înceta orice colaborare cu Agenția Spațială Europeană ca urmare a sancțiunilor impuse Federației Ruse de Uniunea Europeană.

Între timp, Rogozin a fost demis și operațiunile de activare ale brațului robotic au continuat. Sectorul rusesc al stației spațiale are nevoie de acest braț robotic, pentru că el poate fi folosit pentru a muta diverse componente din exteriorul stației, dintr-un loc în altul, fără intervenția cosmonauților și, în același timp, poate investiga vizual exteriorului modulelor rusești.

Pe lângă noul braț robotic european, Stația Spațială Internațională mai are alte două brațe robotice, cu care poate manipula componente exterioare: Canadarm2 (căruia îi poate fi atașată și „mâna” robotică DEXTRE) și un braț robotic atașat modulului japonez Kibo.

Canadarm2 este folosit și pentru cuplarea capsulei cargo Cygnus de portul de andocare, dar și pentru a transfera astronauții aflați într-o activitate extravehiculară de la un modul la altul (o variantă mai rapidă și mai puțin obositoare pentru astronauți, care altfel ar trebui să se deplaseze de-a lungul modulelor stației, o activitate mult mai stresantă decât pare la prima vedere).

A fost a 253-a activitate extravehiculară din istoria Stației Spațiale Internaționale, a 8-a din acest an, a 8-a pentru Oleg Artemiev și a 4-a pentru Denis Matveev. Activitățile extravehiculare americane sunt suspendate până când NASA va investiga originea unei scurgeri de lichid dintr-un costum, cu care s-au confruntat mai mulți astronauți în trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro