Doi demnitari americani sugerează că protestele sunt deturnate de extremiști, unii fiind susținuți de Rusia. Reacția Kremlinului
Fosta consilieră pe probleme de securitate din Administrația Obama, Susan Rice, și șeful comisiei senatoriale privind serviciile secrete, Marco Rubio, au sugerat că violențele din cadrul protestelor din SUA ar fi fost alimentate și de forțe străine, respectiv de Rusia, prin intermediul rețelelor sociale. În replică, Kremlinul a transmis că nu s-a amestecat niciodată în treburile interne ale Americii și nu o va face nici acum.
Într-o intervenție la CNN, fostul consilier pe probleme de securitate în administrația Obama, Susan Rice, a sugerat că violențele care pun în umbră protestele pașnice ale americanilor revoltați de moartea lui George Floyd par a avea legătură cu extremiști și chiar cu tehnici de manipulare rusești.
”Avem o problemă. Avem protestatari pașnici care se concentrează pe durerea reală și pe inechitatea cu care ne confruntăm și pe care trebuie să o gestionăm și mai avem extremiști care vin și deturnează aceste proteste încercând să le transforme în cu totul altceva. Probabil că aceștia, aș paria, bazându-mă pe experiența mea, pentru că nu citesc informațiile serviciilor secrete, dar, bazându-mă pe experiența mea, par scoși din manualul de manipulare rusesc Nu putem permite extremiștilor, actorilor străini să ne distragă de la problemele reale pe care le avem de secole și care trebuie rezolvate”, a declarat Rice.
Întrebată dacă vrea să spună că rușii au vreun amestec în ceea ce se întâmplă acum în SUA, așa cum pe vremea Războiului Rece au încercat să discrediteze America speculând probleme rasiale, Rice a răspuns: ”Vedem asta de ani de zile, o vedem în fiecare zi, pe rețelele sociale unde folosesc orice subiect (…) Ținta lor nu este doar să discrediteze SUA, ci să dividă societatea. Nu aș fi surprinsă să aflu că, într-o formă sau alta, au susținut pe unii dintre acești extremiști”.
În același timp, președintele comisiei senatoriale privind serviciile de informații, Marco Rubio, a scris pe twitter, fără a numi Rusia, că anumite conturi de social media care provin din cel puțin trei țări au urmărit și au promovat violența și confruntările, din mai multe unghiuri.
Tonight seeing VERY heavy social media activity on #protests & counter reactions from social media accounts linked to at least 3 foreign adversaries.
They didn’t create these divisions. But they are actively stoking & promoting violence & confrontation from multiple angles.
— Marco Rubio (@marcorubio) May 31, 2020
În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov a declarat, potrivit The Moscow Times, că Rusia urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă în SUA, însă orice insinuare ca cea făcută de Rice este eronată.
”Tot ceea ce se întâmplă în SUA este o chestiune internă a țării. Nu ne-am amestecat niciodată în treburile interne ale Americii și nu o vom face nici acum. Orice insinuare este evident și absolut eronată. Din câte știm noi o astfel de insinuare nu reflectă în niciun fel poziția oficială a Washington-ului”, a spus Peskov.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe a acuzat-o pe Rice de ”propagandă”.
Ministerul de externe a transmis și o declarație în care susține că SUA au probleme cu drepturile omului.
”SUA au acumulat probleme sistemice legate de drepturile omului, de la probleme rasiale, etnice, la discriminarea religioasă, brutalitatea poliției, injustiție, închisori supraaglomerate și utilizarea necontrolată a armelor de foc, ca să cităm doar câteva. Îndemnăm autoritățile din SUA să ia măsuri eficiente pentru a ameliora actuala stare de fapt, să facă eforturi pentru a respecta angajamentele internaționale și să adapteze legislația internă la principiile ONU privind utilizarea forței și a armelor de către forțele de ordine. Și, desigur, ar trebui să investigheze cu minuțiozitate moartea lui George Floyd”, a mai susținut ministerul rus.