Donald Trump, amenințări fără precedent: „Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se miște repede sau nu va mai avea o țară” / Reacție rapidă de la Kiev / Val de critici la adresa republicanului

Președintele american l-a numit pe omologul ucrainean „un comediant cu un succes modest” și „un dictator fără alegeri”, într-o escaladare fără precedent în plin proces de negociere a încheierii războiului, discuții pe care SUA le poartă cu Rusia, în lipsa Ucrainei.
JD Vance îl avertizează direct pe Zelenski să nu răspundă la atacul lui Trump și anunță noua „politică” a SUA
Emmanuel Macron și Keir Starmer, așteptați săptămâna viitoare la Washington
Starmer își exprimă sprijinul pentru Zelenski, un președinte „ales în mod democratic”
Premierul britanic Keir Starmer a discutat miercuri seară cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-și exprima sprijinul față de acesta, a anunțat Downing Street.
Starmer „a subliniat necesitatea ca toată lumea să colaboreze” în timpul convorbirii sale cu Zelenski, potrivit unui comunicat al biroului de presă al premierului britanic.
Prim-ministrul britanic și-a exprimat sprijinul pentru președintele Zelenski în calitate de lider al Ucrainei „ales în mod democratic” și a declarat că este perfect rezonabil să se suspende organizarea de alegeri pe timp de război, așa cum a făcut Regatul Unit în timpul celui de-al doilea război mondial.
„Prim-ministrul și-a reiterat sprijinul pentru eforturile conduse de SUA de a obține o pace durabilă în Ucraina care să descurajeze Rusia de la orice agresiune viitoare”, mai scrie în comunicat, potrivit The Guardian.
Zelenski se va întâlni joi cu emisarul SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că se va întâlni joi cu emisarul american Keith Kellogg.
Zelenski, în discursul său video de miercuri seară adresat națiunii, a declarat că speră într-o colaborare „constructivă” cu SUA.
„Mâine urmează să ne întâlnim cu generalul Kellogg și este foarte important pentru noi ca întâlnirea și activitatea noastră cu America în general să fie constructive. Împreună cu America și Europa, pacea poate fi mai fiabilă, iar acesta este obiectivul nostru”, a adăugat liderul ucrainean, potrivit The Guardian.
Parisul a reacționat rapid miercuri la criticile violente ale lui Donald Trump la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care liderul american a părut să-l acuze că a declanșat războiul cu Rusia. Aceste atacuri sunt „în linie cu afirmațiile puțin inteligibile” care pun sub semnul întrebării „coerența” poziției americane, a spus purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sophie Primas, potrivit AFP.
Crin Antonescu, reacție fermă la adresa lui Donald Trump după ce acesta l-a numit dictator pe Zelenski: „Nu mai avem valori”
În schimb, Dmitri Medvedev, fost președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a lăudat ultimele comentarii ale președintelui american Donald Trump, care l-a numit pe Volodimir Zelenski un „dictator fără alegeri”.
Trump are „200% dreptate”, a scris Medvedev într-o postare pe X.
„Dacă mi-ați fi spus în urmă cu doar trei luni că acestea sunt cuvintele președintelui SUA, aș fi râs în hohote”, a adăugat Medvedev.
John Bolton, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, transformat între timp într-unul dintre cei mai duri critici ai liderului american, a reacționat și el miercuri, catalogând afirmațiile republicanului drept „unele dintre cele mai rușinoase remarci făcute vreodate de un președinte al SUA”.
„Caracterizarea lui Zelenski și a Ucrainei de către Trump sunt unele dintre cele mai rușinoase remarci făcute vreodată de un președinte al SUA. Sprijinul nostru pentru Ucraina nu a fost niciodată unul de caritate, modul nostru de viață de acasă depinde de puterea noastră în străinătate”, a scris Bolton, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
Trump’s characterizations of Zelensky and Ukraine are some of the most shameful remarks ever made by a US President. Our support of Ukraine has never been about charity, our way of life at home depends on our strength abroad.https://t.co/jdmgBpli5w
— John Bolton (@AmbJohnBolton) February 19, 2025
Cristian Tudor Popescu, mesaj categoric după ultimele declarații ale lui Donald Trump. Ce înseamnă de fapt România pentru SUA
Scholz califică afirmațiile lui Trump drept „false și periculoase”
Liderii mondiali încep să reacționeze la comentariile lui Donald Trump, care l-a catalogat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „dictator”.
Cancelarul german Olaf Scholz tocmai a declarat, potrivit ziarului Der Spiegel, că „este pur și simplu fals și periculos să îi refuzi președintelui Zelenski legitimitatea sa democratică”.
„Ceea ce este corect este că Zelenski este șeful de stat ales al Ucrainei … Faptul că nu se pot organiza alegeri adecvate în mijlocul războiului este reflectat în constituția ucraineană și în legea electorală”, a mai spus Scholz.
Postarea lui Trump a fost determinată de comentariile lui Zelenski – oficial al Casei Albe
Un oficial al Casei Albe afirmă că postarea lui Donald Trump de pe Truth Social în care l-a criticat pe Volodimir Zelenski a fost un răspuns direct la afirmația anterioară a președintelui ucrainean potrivit căreia liderul american trăiește într-o bulă de „dezinformare”.
Donald Trump este puternic criticat pentru abordarea lui față de președintele rus Vladimir Putin. Printre cei care au lansat cel mai recent astfel de critici se numără democratul Chuck Schumer, un politician care a fost anterior în conflict cu Trump.
Trump „se aliază în mod deschis cu un criminal ca Putin”, acuză democratul Chuck Schumer, fostul speaker al Camerei Reprezentanților.
Schumer a calificat drept „dezgustătoare” comentariile lui Trump, în care liderul american a părut să dea vina pe Ucraina pentru invazia declanșată de Rusia.
„Este dezgustător să vezi cum un președinte american se întoarce împotriva unuia dintre prietenii noștri și se aliază deschis cu un criminal precum Vladimir Putin”, a spus Scumer, citat de Sky News.
Cei doi au făcut adesea schimb de replici, în special atunci când Trump l-a etichetat pe Schumer, care este evreu, drept „palestinian” pentru că nu este de acord cu politica republicanului privind războiul din Fâșia Gaza.
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a afirmat miercuri că poporul său și președintele Volodimir Zelenski „au refuzat să cedeze presiunii” președintelui rus Vladimir Putin și că „nimeni nu poate forța Ucraina să renunțe”, scriu BBC News și Sky News.
Trump, atacuri în rafală fără precedent
Liderul american spune că Washingtonul negociază „cu succes încheierea războiului cu Rusia” și susține că doar el și administrația sa pot să facă acest „lucru pe care toți îl recunosc”. Într-o postare fără precedent de contondentă la adresa președintelui din Ucraina, Trump a amintit de trecutul de actor al lui Zelenski și l-a acuzat că l-a „manipulat” pe predecesorul său de la Casa Albă, Joe Biden, pentru a intra „într-un război care nu putea fi câștigat”.
„Gândiți-vă la asta, un comediant cu un succes modest, Volodimir Zelenski, a convins Statele Unite ale Americii să cheltuie 350 de miliarde de dolari, să intre într-un război care nu putea fi câștigat, care nu trebuia să înceapă niciodată, însă un război pe care el, fără SUA și fără «TRUMP», nu va putea să îl soluționeze niciodată”, a declarat Donald Trump, miercuri, într-o postare pe Truth Social.

„Statele Unite au cheltuit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa, iar banii Europei sunt garantați, în timp ce Statele Unite nu vor primi nimic înapoi. De ce nu a cerut Joe Biden Somnorosul egalizare, dat fiind că acest război este mult mai important pentru Europa decât este pentru noi – Avem un ocean mare, frumos, care ne separă. În plus, Zelenski recunoaște că jumătate din banii pe care i-am trimis «lipsesc», a continuat liderul american.
El l-a acuzat pe actualul președinte al Ucrainei că refuză să organizeze alegeri. Legea marțială, introdusă de autoritățile de la Kiev în contextul războiului cu Rusia, interzice desfășurarea de alegeri, iar Zelenski insista că acestea vor avea loc după încheierea conflictului armat.
„Refuză să organizeze alegeri, se află foarte jos în sondajele ucrainene, iar singurul lucru la care a fost bun a fost să îl manipuleze pe Biden. Un dictator fără alegeri, Zelenski mai bine s-ar mișca repede sau nu va mai avea o țară. Între timp, negociem cu succes încheierea războiului cu Rusia, lucru pe care toți îl recunosc că doar «TRUMP» și Administrația Trump îl pot face. Biden nu a încercat niciodată, Europa nu a reușit să aducă pacea, iar Zelenski probabil că vrea să țină robinetul în funcțiune. Iubesc Ucraina, dar Zelenski a făcut o treabă groaznică, țara lui este spulberată și milioane au murit inutil”, a mai declarat Donald Trump.
Tensiunile Trump – Zelenski
Președintele Statelor Unite îl criticase pe omologul ucrainean și marți, când l-a acuzat că este vinovat pentru izbucnirea războiului cu Rusia și că se află la o popularitate de doar 4% în sondajele de opinie. Declarațiile lui Trump au fost respinse de ucrainenii intervievați de Reuters.
În replică la afirmațiile de marți, Volodimir Zelenski a spus despre Donald Trump că „trăiește în acest spațiu al dezinformării”.
Schimbul de replici a venit în contextul în care înalți oficiali ai administrației Trump s-au întâlnit cu reprezentanții Rusiei în Arabia Saudită pentru deschiderea negocierilor. Nici liderul Ucrainei și nici cei europeni nu au fost invitați la discuțiile de la Riad.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a amânat vizita pe care trebuia să o efectueze miercuri în Arabia Saudită și a denunțat discuțiile „despre Ucraina, fără Ucraina”.
Liderul de la Kiev a insistat că „negocierile nu ar trebui să aibă loc pe la spatele nostru” și a punctat că Ucraina nu va ceda în fața „ultimatumurilor” Moscovei.
În aceste condiții, președintele Emmanuel Macron al Franței a găzduit două discuții cu liderii europeni despre Ucraina, luni și miercuri. La cea de astăzi participă și Președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro