Dorli Blaga, fiica poetului Lucian Blaga, a murit – presă
Ana Dorica Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga, cunoscută multora ca Dorli Blaga, s-a stins din viață marți la vârsta de 91 de ani. De profesie fizician, Dorli s-a ocupat toată viaţa de recuperarea şi valorificarea operei tatălui său. Ea va fi înmormântată la Lancrăm, județul Alba, unde este înmormânat și Lucian Blaga, scriu Ziarul Făclia și Adevărul.
Ana-Dorica Blaga s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, în Elveţia, unde în acea perioadă Lucian Blaga era ataşat de presă. Până în 1939 trăieşte cu părinţii, în Elveţia, Austria, Portugalia și la Paris după care familia Blaga se stabilește la Cluj. În contextul cedării Nord-Vestului Adealului Ungariei horthyste și refugiului Universitatea din Cluj la Sibiu, Dorli Blaga urmează cursurile Liceului German Brukenthal. În 1946 familia revine la Cluj, unde Dorli Blaga își finalizează studiile liceale după care devine studenta Facultății de Fizică. În 1956 se căsătoreşte cu profesorul universitar Tudor Bugnariu, scrie Ziarul Făclia.
Având în vedere preocupările constante consacrate punerii în adevărată valoare a operei marelui gânditor roman, Biroul Senatului Universităţii „Lucian Blaga” i-a acordat titlul de Senator de Onoare doamnei Ana-Dorica Bugnariu – Dorli Blaga.
„Urmare a strădaniilor celei pe care o sărbătorim, strădanii desfăşurate într-o perioada deosebit de dificilă din punct de vedere politic, Lucian Blaga fiind îndepărtat de conştiinţă publicului, iar opera să poetică şi filosofică înlăturată de regimul vremii , în aprilie 1961 Lucian Blaga îşi vede pregătit pentru semnare contractul pentru un volum de versuri. Au urmat alte şi alte volume apărute din grija doamnei Dorli Blaga”, au arătat reprezentanţii universităţii.
„Sunt foarte emoţionată, aşa încât mi-e puţin greu să vorbesc. Vreau să mulţumesc în primul rând Domnului Rector şi Senatului, precum şi Doamnei Prorector, pentru cuvintele frumoase, pentru onoarea pe care mi-au făcut-o. În acelaşi timp vreau să mulţumesc Dlui. Prof. univ. Horst Karl Unterkofler care a predat câţiva ani la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu şi care a stimulat serios această iniţiativă şi participa la aceasta festivitate, venind special din Austria cu avionul, azi noapte. De asemenea, mulţumesc Domnului prof. univ. Rainer Schubert şi fostului coleg de universitate la Cluj şi Director al Liceului Brukethal, Dl. H. Schmidt, şi desigur Dlui prof. univ. D. Stoicescu. Sunt foarte emoţionată”, spunea Dorli Blaga cu ocazia înmânării distincţiei, potrivit Adevărul.
Dorli Blaga a fost împuternicită de Lucian Blaga, prin testamentul său, să îi administreze opera. Fiind și deținătoarea drepturilor de autor a operei lui Lucian Blaga, ea s-a implicat puternic, în special în perioada după 1990, în munca de recuperare și valorificare a operei poetului.
A contribuit la editarea romanului postum al lui Lucian Blaga, Luntrea lui Caron, și a colaborat cu monograful Ion Bălu la redactarea celei mai complete biografii, în patru volume, Viața lui Lucian Blaga. De asemenea, a coordonat publicarea ediției critice a operei complete a lui Lucian Blaga.
Dorli Blaga a scris și un volum de memorii, „Tatăl meu, Lucian Blaga”.
Citește și:
„Tatal meu, Lucian Blaga” – proiectie film si dezbatere la ICR