Sari direct la conținut

Doros, ANAF: Declaratia 394 a fost "simplificata". Cu ghilimelele de rigoare

HotNews.ro
Dragos Doros, presedinte ANAF, Foto: NNDKP
Dragos Doros, presedinte ANAF, Foto: NNDKP

Declaratia 394 a fost „simplificata”. Cu ghilimelele de rigoare. Ea este acum mai exhaustiva dar e mai explicita si mai folositoare pentru ambele parti, a spus joi seful ANAF, Dragos Doros, la o conferinta organizata de PwC pe tema fraudarii prin neplata TVA. „Faimosul 088, care si el de la 1 iulie va intra in vigoare intr-o noua forma, are in spate o poveste foarte lunga. Dar, concluzionand, pot spune ca acest formular a creat probleme prin volumul de date pe care le solicita, date care se gaseau si in cadrul altor institutii si pe buna dreptate oamenii de afaceri ne intrebau de ce nu luam datele din respectivele institutii? Dupa cateva luni bune de de munca, formularul 94 in loc de 20 de intrebari va avea 13, iar din 8 seturi de documente, va fi nevoie de 3 seturi”, a mai spus Doros.

Acest formular, considera seful Fiscului, este foarte important pentru trierea celor care vor sa plateasca taxele de cei care nu vor. „Cei care au deja cod de TVA dintr-o analiza punctuala vor trece printr-un sistem de analiza care le va determina comportamentul in mod continuu si doar daca vor fi observate discrepante vor fi chemati pentru clarificari”, a mai spus Doros.

La doi ani de la demararea programului de modernizare pe care ANAF il are cu Banca Mondiala, Fiscul este pe punctul de a achiziona softul de analiza a contribuabililor. „Anul acesta il vom achizitiona, dar vor mai trece doi ani pana la aplicarea lui efectiva. Mai intai il vom rula in varianta de test si abia vom trece la implementarea lui”, a mai spus Doros. Costul acestui soft este estimat la circa 70 de milioane de euro. Cea mai mare parte din finanţarea Bancii Mondiale, aproximativ 70% sau 50 de milioane de euro, va merge spre achizitionarea de echipament informatic. Din acesti bani, 32 de milioane de euro vor fi utilizate pentru achizitionarea de software. Serviciile tehnice au alocate 3,4 milioane euro, asistenţa tehnică şi consultanţă 12 milioane de euro, iar formarea profesională 3,5 milioane euro.

De asemenea, ANAF intentineaza sa-si reseteze relatia cu contribuabilii. „Felul in care ANAF se uita la circuitele privind TVA trebuie sa se schimbe. Ne dorim analize de risc mult mai exacte in privinta constribuabililor. Gestionam cam un milion de persoane juridice si incercam sa determinam din anaizele noastre comportamente, tendinte, medii ale pietei si sa vedem daca merita sa demaram controale, despre care stim ca sunt atat de antipatice”, a mai explicat Dragos Doros.

Forta de control a fost intotdeauna concentrata in arii care eficiente din punct de vedere al administratiei, admite seful Fiscului. Mesajul pe care doresc sa il transmit este ca dialogul este mult mai eficient decat masurile punitive. Cea mai mare parte a contribuabililor doreste sa isi achite taxele la timp. Ei vor sa stie cat mai predictibil ce, cat si cand au de platit. Iar asta se poate face printr-o comunicare mai bine, a conchis Doros.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro