Sari direct la conținut

Dosar clasat: Rompetrol Rafinare scapă de dosarul penal de la DIICOT, iar sechestrul pe bunuri a fost ridicat în mare parte

HotNews.ro
Rompetrol , Foto: Rompetrol
Rompetrol , Foto: Rompetrol

​Procurorii DIICOT au clasat acuzațiile penale asupra Rompetrol Rafinare și au ridicat majoritatea măsurilor asiguratorii impuse pe 6 mai 2016 asupra bunurilor companiei, potrivit unei Ordonanțe de clasare a DIICOT. Rompetrol Rafinare era anchetată pentru o așa-zisă „datorie istorică” față de statul român. În aceste condiții, în mai 2016, DIICOT a dispus sechestru asupra unor bunuri de circa 600 milioane de euro. Totuși, prin ordonanța de clasare, o măsură asiguratorie provizorie a fost menținută pentru o perioadă de 30 zile asupra a patru instalații ale Rompetrol Rafinare de aproximativ 106 milioane dolari.

Societățiler KMG International NV („KMGI”), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA, le-a fost comunicata la data de 9 Decembrie 2019 Ordonanta DIICOT emisa la data de 5 Decembrie 2019 in Dosarul penal nr. 225/D/P/2006, se arată într-un anunț pe BVB al Rompetrol Rafinare.

Potrivit anunțului, prin această Ordonanță au fost clasate acuzatiile penale si au fost ridicate majoritatea masurilor asiguratorii impuse anterior de DIICOT prin Ordonantele din 6 Mai 2016, astfel cum au fost reconfigurate prin Ordonanta din 18 aprilie 2018.

Prin Ordonanta din 5 decembrie 2019, o masura asiguratorie provizorie a fost mentinuta pentru o perioada limitata de timp de 30 zile asupra a patru (4) instalatii ale Rompetrol Rafinare pana la concurenta sumei de aproximativ 106 milioane USD.

Rompetrol susține că aceasta măsură provizorie nu afecteaza în niciun fel activitățile Rafinăriei Petromidia și a stațiilor de carburanți Rompetrol.

Rompetrol Rafinare este deținută în proporție de 48,1% de KMG INTERNATIONAL, statul român având o participație de 44,7%, iar 7,1% de alți acționari.

KMG International și grupul KMG Rompetrol salută decizia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT în cauza cunoscută public drept “Rompetrol II” și comunicată recent companiei, se arată într-un comunicat de presă.

„Prin această decizie, autoritățile române confirmă că multiplele discuții și controverse ridicate de-a lungul timpului nu intră sub incidența legii penale, respectiv nu își au locul în fața autorităților judiciare penale ale statului român”, arată KMG International.

„Apreciem caracterul judicios al acestei decizii foarte importante pentru siguranța mediului de afaceri și pentru climatul investițional din România, decizie luată în urma unor demersuri și analize deosebit de complexe, în care KMGI și companiile grupului au participat în mod activ, în vederea clarificării tuturor aspectelor relevante.

Această decizie consolidează deținerile locale ale grupului KazMunayGas și este de natură să deschidă calea pentru efectuarea în continuare a investițiilor necesare dezvoltării activităților grupului pe plan local, cu efecte pozitive asupra creșterii economice, menținerii și dezvoltării locurilor de muncă, a contribuției constante a grupului la bugetele publice, precum și, în general, la dezvoltarea mediului de afaceri local”, a mai spus KMG International.

În baza unui controversat memorandum semnat în februarie 2013, între statul român și acționarii kazahi, KMG International a înființat împreună cu partea română un Fond de Investitii, Fondul de Investitii Kazah-Roman, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari şi urmărind o țintă totală a activelor de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condiţiile de piață. Până acum ar fi fost inițiate proiecte în valoare de peste 250 milioane dolari, urmând să fie implementate.

Memorandumul controversat ierta Rompetrol de o datorie istorică estimată de statul român la 600 de milioane de dolari creării unui fond de investiții cu active de un miliard de dolari si răscumpărării a 26,69% din acțiunile pe care statul roman le deține pentru 200 de milioane de dolari. Acea datorie istorică a făcut obiectul dosarul penal la DIICOT.

Astfel, în luna mai 2016, DIICOT a dispus sechestru pe bunurile Rompetrol fiind vizate atât rafinăria Petromidia, cât și benzinăriile companiei și alte active, suma sechestrului ridicându-se la peste 600 milioane euro. DIICOT a anunțat atunci că există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier, a cărui activitate a culminat cu inițierea, promovarea și adoptarea ordonanței de urgență 118/2003 prin care obligațiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le înregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice.

Citește și

Cum vrea KazMunayGas International să scape de datoria istorică de aproape 600 milioane dolari față de statul român: Vor fi construite 80 de benzinării și o centrală de cogenerare, proiecte care oricum erau în planul Rompetrol

Cum a renuntat Guvernul, de doua ori, la datoria Rompetrol de 600 de milioane de dolari, in schimbul unor promisiuni

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro