Sari direct la conținut

Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală: Percheziții la angajați ai unității medicale

HotNews.ro
Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES
Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES

Anchetatorii fac percheziții, miercuri, la locuințele unor angajați ai Spitalului Sfântul Pantelimon din București, în dosarul deschis după ce directorul de îngrijiri al unității medicale a acuzat că în perioada 4-7 aprilie la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă au decedat 17 pacienți după ce le-a fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați. Corpul de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor București au făcut propriile anchete în acest caz, în urma cărora anunțaseră în aprilie că nu au fost găsite nereguli.

Parchetul Tribunalului București a anunțat că în această dimineață procurorii și polițiștii de la Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziție la locuințele unor angajați ai Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.

De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse pentru audieri patru cadre medicale.

În luna iunie, o asistentă din secția de Terapie Intensivă a spitalului fost reținută pentru 24 de ore de procurori pentru mărturie mincinoasă. Surse judiciare declarau pentru HotNews că este vorba despre o asistentă „despre care s-au strâns dovezi că ar fi asistat direct la episoade în care s-ar fi umblat la doza de noradrenalină”. Ea a fost audiată de mai multe ori, declarând de fiecare dată că nu a văzut nimic şi că nu are nicio informaţie cu privire la modul în care le era administrată noradrenalina pacienţilor. „S-au strâns dovezi că ar fi asistat direct la episoade în care s-ar fi modificat doza de noradrenalină”, au declarat sursele citate.

Acuzații grave la Pantelimon: 17 pacienți morți în 4 zile în urma reducerii dozei dintr-un medicament

Scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon a izbucnit pe 11 aprilie, când Ministerul Sănătății a anunțat că a decis trimiterea Corpului de Control la unitatea medicală, unde „managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat) că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”.

În aceeași zi, Parchetul București a anunțat că a deschis dosar penal pentru infracțiunea de omor, în urma unei sesizări privind decesul a aproape 20 de pacienți, cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

În urma acuzațiilor, pe lângă cercetările începute de Parchet, au fost deschise alte trei anchete:

  • Ancheta Corpului de Control al ministrului Sănătății;
  • Ancheta internă a spitalului;
  • Ancheta Colegiului Medicilor din București;

Toate acestea s-au încheiat fără să identifice nereguli.

În 17 aprilie, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a concluzionat că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.

La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti nu a constatat „nicio abatere profesională”, subliniind că s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, iar „datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

Potrivit instituției conduse de Alexandru Rafila, verificările făcute de către Corpul de Control al Ministrului, precum și cele ale comisiei interne a Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București, „au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unității de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătății, cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au pus la dispoziția unității de Parchet toate datele și documentele solicitate de către aceasta.”

O zi mai târziu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că nu are niciun motiv să creadă că rezultatele anchetei interne de la Spitalul Sfântul Pantelimon „nu au fost obiective”.

Ultima anchetă a fost cea a Colegiului Medicilor din București. „Nu a existat nicio clipă, nici documentată și nici din afirmațiile medicilor, vreo dovadă că s-a intervenit nemedical asupra medicației pe care o aveau pacienții”, a declarat Lucian Negreanu, vicepreședintele Colegiului Medicilor din București, în 1 mai, când a prezentat concluziile anchetei făcute în acest caz.

În urmă cu opt ani, jurnaliștii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Marius Mărgărit și Răzvan Luțac publicau o investigație privind situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acolo unde șefa de atunci a secției ATI, Laura Constantinescu, a fost înregistrată de un alt medic în timp ce le explica celorlalți medici pe cine preferă să salveze, în condițiile în care medicamentele nu ar fi fost suficiente. Ulterior, șefa ATI și asistenta șefă au fost suspendate din funcție.

INTERVIURILE HotNews.ro