Sari direct la conținut

Dosarul nuclear iranian: AIEA, "profund preocupată" de o locație nedeclarată

HotNews.ro
Tehran, Iran, Foto: Maryam Rahmanian / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tehran, Iran, Foto: Maryam Rahmanian / Shutterstock Editorial / Profimedia

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este „profund îngrijorată” de posibila prezență de material nuclear într-o locație iraniană nedeclarată, potrivit unui raport consultat marți de AFP.

Aceste afirmații vin într-un context tensionat, în condițiile în care Iranul a început să limiteze inspecțiile agenției ONU, după ce o scadență fixată de Teheran pentru ridicarea sancțiunilor americane a expirat.

AIEA a indicat deja această locație în raportul din noiembrie, când aprecia că explicațiile Republicii Islamice sunt „necredibile”. Este vorba de un depozit din districtul Turquzabad, în capitală.

„Prezența particulelor de uraniu antropogen (rezultat al activităților umane), nedeclarat de Iran, reflectă în mod clar prezența de material nuclear și/sau un echipament contaminat de material nuclear în acel loc”, scrie agenția.

„După 18 luni, Iranul nu a furnizat nici acum explicațiile necesare, depline și credibile tehnic”, continuă agenția, arătând că directorul său general Rafael Grossi, care s-a deplasat în acest week-end la Teheran, a reafirmat „îngrijorarea sa în fața lipsei de progrese” în această chestiune.

Între timp, Iranul continuă să acumuleze uraniu slab îmbogățit, deținând în prezent o cantitate de 14 ori mai mare decât limita autorizată de acordul din 2015, potrivit acestui raport care va fi examinat în cadrul unui Consiliu al guvernatorilor săptămâna viitoare.

În 16 februarie, această cantitate era de 2.967,8 kilograme, față de un plafon fixat la 202,8 kg. În precedentul raport, acest stoc era de 2.442,9 kg.

Ca urmare a retragerii americane din acest acord, Teheranul a renunțat progresiv, din 2019, la numeroase limitări pe care le acceptase în programul său nuclear în schimbul unei relaxări a sancțiunilor internaționale împotriva sa.

La începutul lui ianuarie, Iranul a reluat activitatea de îmbogățire a uraniului la 20%.

O lună mai târziu, Iranul a anunțat că începe producția de uraniu metalic pentru a alimenta reactorul de cercetare din Iran, ori acest material poate fi utilizat pentru producerea de arme nucleare.

În ciuda dezmințirilor sale, Iranul este acuzat că încearcă să se doteze cu arma atomică, în special de către Israel.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro