Sari direct la conținut

Downhill-ul, un sport contracronometru/ Ionut Sava, rider: Sunt zile in care urc pe bicicleta si ma dau jos doar cand ma culc

HotNews.ro
Concursul de Downhill de la Paltinis, Foto: Hila Tibi
Concursul de Downhill de la Paltinis, Foto: Hila Tibi

Cu toate ca downhill-ul se refera la coborarea unui traseu dificil, cu o viteza cat mai mare, astfel incat timpul parcurs pentru deplasarea pe traseu sa fie cat mai scurt, acest sport nu este unul „de rupt oase” – asa cum a fost etichetat in nenumarate randuri. In plus, cei care il practica se feresc sa-l numeasca sport extrem. Nu e un sport extrem, este o disciplina contraconometru, cu un traseu bine delimitat. In 2016 se implinesc doua decenii de cand a fost organizat primul concurs de dowhnill in Romania.

Weekendul trecut zeci de iubitori de downhill si-au dat intalnire la Paltinis, judetul Sibiu, unde a avut loc competitia Arena Platos Day & Night. Pe langa cursa de downhill, s-a desfasurat – in premiera la Paltinis – si un concurs de CrossCountry pe timp de noapte.

La Arena Platos Day & Night au fost circa 50 de oameni in cursa de downhill si inca 14 in cea de XC de sase ore, in sistem de stafeta. La downhill cei mai buni timpi au fost de 56 de secunde, iar la cross country cei mai buni rideri au facut 30 de ture.

*Ce inseamna dowhnill?

Downhill-ul seamana – ca principiu – cel mai bine cu schiul de coborare, dar daca la schi terenul este foarte previzibil si partiile de concurs sunt aproape neschimbate de la an la an, la mountainbike downhill lucrurile sunt radical diferite. Pe parcursul unei curse de downhill, riderii dau de tot soiul de obstacole, cum ar fi road gap-uri (n.r.- sarituri peste portiuni de drum), drop-uri (n.r.- salt de la un nivel superior) sau wall ride-uri (n.r.- contrapanta artificiala construita din lemn pentru a permite deplasarea mai rapida pe traseu).

In competitii, un rider se lupta cu cronometrul, dar si cu el insusi. De aceea, ca-n mai toate sporturile, este foarte importanta pregatirea psihica.

„In cursele de downhill, oricat de pregatit fizic ai fi, daca nu esti capabil sa controlezi emotiile si stresul, ai cele mai mari sanse sa gresesti si sa iti strici singur sansele de a obtine un rezultat bun. Determinarea si concentrarea sunt de asemenea foarte importante in afara sezonului, cand ai nevoie de motivatie serioasa ca sa faci fata antrenamentelor, dar si pentru a depasi eventuale accidentari care te distanteaza de restul competitorilor”, spune Ionut Sava, rider in echipa Fagaras PlayBike.

Ionut are 21 de ani, studiaza Sivicultura in Brasov, a facut vreme de opt ani handbal de performanta, insa din 2008 downhill-ul a devenit stilul sau de viata.

„La handbal sunt oameni care dau in tine sau iti stau in cale atunci cand alergi catre poarta, la dowhnill obstacolele stau pe loc”, povesteste acesta.

Ionut pune umarul si la construirea bikepark-ului din Postavaru, iar la inceputul lunii iunie a participat la prima etapa a Cupei Nationale de Downhill a Romaniei, unde a ocupat locul 2.

Principala problema pe care o intampina riderii din Romania este lipsa traseelor special amenajate.

„Legea din Romania nu concepe prin definitie existenta unui traseu pentru biciclete prin padure. Asta inseamna ca oricine vrea sa faca un traseu sau mai multe, poate chiar un bikepark, asa cum le vedem afara pe cele care functioneaza cu mare succes de ani de zile, e la cheremul autoritatilor locale din zona unde vrea sa faca aceste trasee; e pura loterie si uneori nu e deloc un lucru bun”, a declarat pentru HotNews.ro Maximilian Munteanu, downhiller, jurnalist de MTB si comentator sportiv.

Cu toate acestea, viitorul downhill-ului in Romania arata promitator.

„Zilele acestea downhill-ul este cu siguranta pe un drum mult mai bun. Desi nu este disciplina olimpica, noua federatie arata deschidere fata de downhill, avem un sezon cu 11 concursuri, nemaivazut pana acum, si initiative precum Cupa Nationala de Dowhill sau Cupa DirtBike, care contabilizeaza rezultatele sportivilor intr-un sezon. Scena de downhill s-a maturizat fara doar si poate, traseele sunt mai bune, intelegerea despre sport este mai buna si incep sa apara si sponsori din afara industriei”, spune Maximilian Munteanu.

Downhill-ul nu este doar un sport „de rupt oase”. Ca rider ai nevoie de concentrare, fluiditate si o tehnica exersata ani la randul, iar efortul depus in cele cateva minute de concurs este unul foarte intens.

„Nu e un sport extrem, este o disciplina contracronometru cu un traseu bine delimitat”

*Evolutia Downhill-ului in Romania

1996– Primul concurs de downhill a avut loc in Poiana Brasov, in toamna lui 1996. Este vorba despre concursul 911 Dual Downhill – s-a numit asa fiindca se desfasura cu cate doi rideri pe traseu, in sistem eliminatoriu, exact ca in celebrul Kamikaze Eliminator de la Mammoth Mountain, din Statele Unite.

2000– Surmont Club a organizat „Surmuntt Dual &Downhill” la Bunloc, iar in Poiana Brasov s-a desfasurat „Surmont MTB Festival”- incepand cu anul 2001 astfel evenimente faceau parte din circuitul UCI, iar riderii puteau aduna puncte internationale. Tot atunci au inceput sa vina la noi in tara rideri din tarile vecine.

2004-2010– Spun riderii ca aceasta perioada a fost una neagra pentru downhill din cauza ca vechea federatie de ciclism nu facea progrese vizibile. Downhill-ul a fost tinut in viata de evenimentele particulare precum Drop ‘n Roll Downhill Challenge din Parang, cursa de la Dorna sau Surmont Gravity Jam.

In 2010, 2011 si 2012 Romania a avut prin PlayBike – On The Rocks, organizat la Bunloc, pe un traseu realizat de la zero, un eveniment de downhill de rang inalt, cu incadrare UCI C1. Asta inseamna ca in toata lumea mai existau doar alte 10-11 evenimente echivalente, peste ele fiind doar etapele de Cupa Mondiala, Campionatele Continentale, cele Mondiale si Olimpiadele.

Astazi sezonul este mai bogat ca niciodata. Dorna Xtrem celebreaza in 2016 10 ani de existenta, Tare Ca Piatra este la cea de-a 11 editie, la Bistrita exista Flow Ride, iar clujenii organizeaza Air DH la Buscat/Baisoara; Cheile Gradistei – intr-un resort privat – si Mogosa, langa Baia Mare. In plus, au aparut trasee noi la Harghita Madaras, la Arena Platos, iar Sinaia – cu toate ca a lipsit din peisaj mai bine de 5 ani – este de luat in calcul. La fel si Cheia. Mai mult, la Poiana Brasov va fi organizat un concurs pe un traseu nou.

*Fotografii realizate de Hila Tibi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro