Droguri în școli și licee de top din București / Printre liceenii implicați, copiii unui secretar de stat din MAE și ai unei consiliere din guvern
Poliția și DIICOT au anunțat luni destructurarea unei grupări care distribuia canabis, cocaină sau ketamină, dar și comprimate de Xanax în școli și licee din București. Printre tinerii care ar fi complici la vânzarea drogurilor în licee de top s-ar număra fiul unui secretar de stat din Ministerul de Externe, iar altul este copilul unui specialist de la DNA, ei fiind duși la audieri.
Procurorii DIICOT și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au făcut luni 23 de percheziţii într-un dosar vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.
Conform DIICOT și Poliției Române, începând cu anul 2022 membrii grupării au comercializat droguri de mare risc și de risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din București.
Până la acest moment, pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate diferite cantități de canabis, cocaină și ketamină, precum și comprimate de Xanax, precizează DIICOT.
Fiul unui secretar de stat din MAE, complice la vânzarea de droguri
Potrivit unor surse Digi24, printre cei implicați în dosar ar fi și fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, dar și fiul unei consiliere din Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului, iar tatăl acestui copil ar fi specialist în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.
Peste 20 de persoane ar urma să fie audiate la DIICOT.
Cătălin Țone, expert antidrog, a declarat la Digi24 că în 2022 au fost elevi care au leșinat sau au avut probleme de sănătate, fenomenul căpătând noi valențe.
„Unitățile de învățământ au ajuns zone de interes pentru traficanți. Minorii sunt cei mai vulnerabili. Sunt copii nesupravegheați. Nu puține sunt cazurile în care părinții sunt preocupați mai degrabă de carieră, bani, mai puțin de supravegherea copiilor înconjurați de mii de tentații. Când se instalează dependența în adolescență, până la 23 – 24 de ani se va ajunge la probleme majore”, a atras atenția Țone.