Sari direct la conținut

Dronele americane de deasupra Mării Negre pot duce la o „confruntare directă” între Rusia și NATO, avertizează Moscova

HotNews.ro
Dronă MQ-9 Reaper cu rachete Hellfire și bombe JDAM, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Dronă MQ-9 Reaper cu rachete Hellfire și bombe JDAM, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministerul rus al apărării a declarat vineri că a depistat o creștere a numărului de drone ale forțelor armate americane deasupra Mării Negre și a avertizat că acestea pot duce la o „confruntare directă” cu NATO, relatează The Moscow Times.

„Asemenea zboruri multiplică probabilitatea unor incidente în spațiul aerian (…), care cresc riscul unei confruntări directe între Alianță și Rusia”, a declarat ministerul rus al apărării într-un comunicat de presă/

Acesta acuză de asemenea Statele Unite că folosesc dronele de deasupra Mării Negre pentru a ajuta Ucraina să lovească ținte aflate pe teritoriul Rusiei.

„Aceasta demonstrează implicarea tot mai mare a Statelor Unite și țărilor NATO în conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev”, mai susține ministerul apărării de la Moscova.

Rusia acuză SUA de coordonarea atacurilor ucrainene cu rachete

Comunicatul vine la câteva zile după ce Moscova a acuzat forțele armate americane că au ajutat Ucraina să ghideze un atac cu rachete cu rază lungă împotriva unor ținte din Crimeea. Rusia susține că 4 persoane, printre care un copil, au murit în timpul atacului ce a avut loc duminică.

Pentagonul a declarat la momentul respectiv că ucrainenii „iau propriile decizii” cu privire la țintele pe care vor să le lovească.

Andrei Belousov, noul ministru rus al apărării, a cerut măsuri pentru „a răspunde rapid la provocările americane”, potrivit comunicatului remis de ministerul pe care îl conduce.

The Moscow Times amintește că Statele Unite desfășoară cu regularitate misiuni cu drone deasupra Mării Negre, operațiuni care sunt efectuate în spațiul aerian neutru, în conformitate cu dreptul internațional.

În luna martie a anului trecut două avioane de luptă rusești au provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper ce se afla deasupra Mării Negre, provocând îngrijorări privind o escaladare a tensiunilor între cele două superputeri nucleare.

Piloții ruși implicați în incident au fost decorați personal de fostul ministru rus al apărării Serghei Șoigu.

Urmărește ultimele evoluții din a 856-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro