Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 856: Putin vrea reluarea producţiei de rachete interzise / Zelenski pregăteşte un nou plan de pace / Moscova avertizează că dronele americane din Marea Neagră pot duce la o „confruntare directă”

Război în Ucraina, ziua 856: Putin vrea reluarea producţiei de rachete interzise / Zelenski pregăteşte un nou plan de pace / Moscova avertizează că dronele americane din Marea Neagră pot duce la o „confruntare directă”
Urmările unui atac asupra regiunii Donețk Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a ordonat Statului Major să ia măsuri pentru a face față activității sporite a dronelor Statelor Unite deasupra Mării Negre. Potrivit Moscovei, o astfel de activitate a crescut riscul de incidente care implică aeronave rusești și ar putea provoca „o confruntare directă” între Rusia și NATO. Între timp, Rusia a atacat din nou Ucraina în timpul nopții. Oficialii de la Kiev susțin că au doborât toate dronele și cinci rachete lansate de Moscova.

SINTEZA ZILEI

Evenimentele din ziua 856 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Președintele ucrainean Volodimir Zelneski a anunțat vineri seară eliberarea și întoarcerea în Ucraina a zece civili, printre care doi preoți și un funcționar local, care fuseseră deținuți de Rusia.

„Am reușit să aducem înapoi alți zece dintre cetățenii noștri din captivitatea rusă”, a scris el pe rețelele de socializare, adăugând că aceștia au fost „eliberați și s-au întors acum în Ucraina”.

Rusia și Ucraina fac schimb regulat de soldați capturați, însă readucerea în țară a civililor este rară.

Moscova mizează că Trump „va înţelege, mai devreme sau mai târziu”, propunerea lui Putin privind încheierea războiului din Ucraina

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat vineri că fostul preşedinte american şi actual candidat la Casa Albă, Donald Trump, va înţelege, mai devreme sau mai târziu, că propunerea rusă de pace în Ucraina „nu are alternative”.

Putin vrea ca Rusia să reia producţia de rachete interzise

Putin vrea reluarea producţiei de rachete ruseşti cu rază intermediară de acţiune

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va trebui să reia producţia de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, interzise anterior în virtutea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care nu mai este în vigoare.

Statele Unite s-au retras oficial în 2019 din acest tratat pe care-l semnase cu Rusia în anul 1987, acuzând Moscova de încălcarea acordului, acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o. Rusia a impus apoi un moratoriu propriu asupra dezvoltării rachetelor interzise anterior prin tratatul INF, respectiv rachetele care au o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri.

După România, o altă țară cere sprijinul NATO pentru apărarea antiaeriană: „Nu există sistem antirachetă pe teritoriul nostru”

Preşedintele Peter Pellegrini a cerut vineri soluţii din partea NATO şi a aliaţilor săi pentru a-şi proteja spaţiul aerian, după ce Slovacia a rămas fără sisteme de apărare antirachetă pe teritoriul său deoarece le-a cedat Ucrainei pentru ca aceasta să facă faţă invaziei ruse.

Ucraina vrea scut aerian desfășurat în România şi Polonia

Ucraina spune că a distrus centrul rus de comunicaţii spaţiale din Crimeea

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat vineri că armata ucraineană a distrus într-un atac săptămâna aceasta centrul rus de comunicaţii spaţiale amplasat în peninsula ucraineană ocupată Crimeea.

Ucraina vrea un scut aerian desfășurat în țările vecine România şi Polonia. „La urma urmei, rachetele ruseşti au intrat deja în spaţiul lor aerian” / Subiectul ar putea fi abordat la summitul NATO

Lipsită de mijloace antiaeriene suficiente pentru a se proteja de potopul de foc rusesc, Ucraina îşi presează aliaţii să stabilească o zonă de excludere aeriană în vestul teritoriului său cu ajutorul unor sisteme antiaeriene desfăşurate în Polonia şi în România, pentru a crea astfel un scut aerian care să protejeze industria, infrastructura energetică şi populaţia civilă.

Zelenski spune că pregăteşte un nou plan de pace: „Nu vrem ca războiul să mai dureze ani de zile, trebuie să ajungem la o pace justă cât mai repede posibil”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului în Ucraina, ţara sa continând în acelaşi timp să se întărească pe plan militar pentru a putea forţa Rusia să accepte o „pace justă”.

Rușii spun că au preluat controlul asupra unui sat din Donețk

Belarus anunță că întărește securitatea la granița cu Ucraina după mai multe „incident de securitate”. Poliția de frontieră din Belarus a afirmat că a interceptat o dronă care în țară din Ucraina și care avea rolul de obține informații despre infrastructura de la frontiera Belarusului.

Acuzația vine la scurt timp după ce regimul de la Minsk a mai susținut că poliția de frontieră a găsit componente explozive la graniță și a primit informații despre grupări de luptări ruși pro-Ucraina care se află în apropiere de frontieră.

Armata rusă anunță că a preluat controlul asupra localității Rozdolivka din estul Ucrainei, a anunțat vineri Ministerul Apărării.

Oficialii ruși au anunțat că grupările militare ruse au avansat pe poziții mai favorabile după ce au împins armata ucraineană în afara localității care este situată în regiunea Donețk.

Garda Națională a Ucrainei a anunțat vineri că a doborât un alt avion de luptă rusesc Su-25 în regiunea Donetsk.

Într-o postare pe Telegram, unitatea a declarat că avionul se afla într-o misiune de luptă când a fost lovit de o „lovitură bine țintită” de un sistem portabil de rachete antiaeriene (MANPADS).

Kremlinul, despre perspectivele relațiilor UE-Rusia: Proaste

Kremlinul a declarat vineri că perspectivele relațiilor UE-Rusia sunt proaste după ce liderii UE au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene și au ales-o pe Kaja Kallas din Estonia ca viitor șef al politicii externe a UE.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că decizia blocului de a o nominaliza pe von der Leyen pentru un nou mandat nu va schimba nimic, deoarece aceasta nu a favorizat normalizarea relațiilor UE cu Rusia.

Comentând alegerea lui Kallas pentru șefia politicii externe a UE, Peskov a declarat că aceasta este cunoscută pentru declarațiile sale antirusești dure și nu a arătat nicio înclinație spre diplomație.

Polonia va semna cu certitudine un acord bilateral de securitate cu Ucraina până la summitul NATO din Washington, a declarat premierul polonez Donald Tusk, citat de Reuters.

„Trebuie, împreună cu ministrul apărării, să stabilesc cum vom continua să sprijinim Ucraina, dar nu putem slăbi capacitățile defensive ale Poloniei”, a declarat Donald Tusk. „Există o șansă de 99% că vom semna acordul cu președintele Zelenski (nr. înainte de summit)”.

Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din regiunea Tambov din Rusia în urma unei lovituri cu dronă, a declarat vineri guvernatorul regiunii, Maksim Iegorov.

Drona a lovit instalația la ora locală 04:35, a declarat Yegorov. Atacul a provocat „un mic incendiu“, care de atunci a fost localizat.

Rusia, cu ochii pe obuzierele K9 „Thunder” cumpărate de România

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a ordonat Statului Major să ia măsuri pentru a face față activității sporite a dronelor Statelor Unite deasupra Mării Negre, a declarat vineri ministrul, citat de agenția de știri RIA. Ministrul rus a declarat că o astfel de activitate a crescut riscul de incidente care implică aeronave rusești și ar putea provoca o „confruntare directă” între Rusia și NATO.

Rusia stă cu ochii pe obuzierele autopropulsate K9 „Thunder” cumpărate de România din Coreea de Sud / Zaharova: „O contribuție menită să amâne inevitabila înfrângere” a Ucrainei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat la anunțul potrivit căruia armata română va cumpăra 54 de obuziere autopropulsate K9 „Thunder” produse de Coreea de Sud, afirmând că „este foarte posibil” ca această aprovizionare militară să fie „transformată într-o contribuție plătită din buzunarul României pentru a amâna inevitabila înfrângere a forțelor armate ucrainene”, a transmis Ambasada Rusiei la București.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Cele mai importante informații de joi privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro