Sari direct la conținut

Piloții ruși care au doborât drona americană MQ-9 Reaper au fost decorați de Șoigu

HotNews.ro
Momentul in care un Su-27 rusesc arunca combustibil peste drona americana MQ-9 Reaper, Foto: DVIDS
Momentul in care un Su-27 rusesc arunca combustibil peste drona americana MQ-9 Reaper, Foto: DVIDS

Piloții ruși care au provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre au primit premii de stat din partea Ministerului rus al Apărării, scrie presa rusească.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a înmânat distincții de stat piloților avioanelor Su-27 care au provocat prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră pentru „prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale” de către avionul fără pilot, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti.

Coliziunea dintre avioanele de vânătoare rusești Su-27 și drona americană a avut loc la aproximativ 40-50 de mile nautice la sud-vest de Crimeea, deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, au declarat joi Forțele Aeriene ale SUA.

Rusia a acuzat SUA că a încălcat spațiul aerian pe care susține că l-a creat pentru „operațiunea lor militară specială” în Ucraina – o denumire pe care SUA nu o acceptă. Oficialii au mai spus că Rusia nu a comunicat o astfel de restricție a spațiului aerian.

Noile imagini publicate joi de Pentagon arată cum avioanele de vânătoare rusești se apropie rapid de dronă, turnând combustibil pe ea și părând să avarieze elicea dronei.

SUA au fost nevoite să doboare drona deasupra Mării Negre după ce impactul a făcut-o efectiv inoperabilă, au declarat oficialii.

Ministerul rus al Apărării susține că limitele zonei au fost comunicate tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicate în conformitate cu normele internaționale, scrie TASS.

Statele Unite cred că Rusia a recuperat din Marea Neagră unele resturi de la drona de supraveghere americană doborâtă, a declarat pentru CNN un oficial american familiarizat cu această chestiune.

Oficialul a descris resturile recuperate ca fiind bucăți de fibră de sticlă sau bucăți mici ale dronei MQ-9 Reaper.

Rusia ar fi recuperat resturi ale dronei

CNN a relatat miercuri că Rusia a ajuns la locul unde a căzut drona de supraveghere americană în Marea Neagră, la sud-vest de Crimeea.

Dar administrația Biden a minimalizat importanța epavei dronei sau potențialul de a culege informații sensibile din rămășițele aeronavei.

„Am făcut să fie imposibil ca ei să poată culege ceva cu valoare de informații din rămășițele acelei drone, indiferent ce rămășițe ar putea fi la suprafața apei”, a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, pentru CNN.

După coliziunea dintre drona americană și avioanele de vânătoare rusești marți dimineață, operatorii dronei au luat măsuri pentru a șterge software-ul sensibil al dronei înainte ca aceasta să cadă în Marea Neagră, potrivit oficialilor americani.

„Tot ce a rămas și plutește vor fi probabil suprafețele de control al zborului, genul acesta de lucruri. Probabil că nu este nimic de o valoare intrinsecă reală pentru ei în ceea ce privește termenii de retehnologizare sau ceva de genul acesta”, a declarat Kirby.

Drona a fost prăbușită în mare într-un loc unde apa ar putea avea o adâncime de aproape un kilometru și jumătate, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley.

Un avion rusesc a provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper

Reamintim că un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Comandamentul European al SUA a transmis într-un comunicat că două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură şi neprofesionistă” a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.

  • „În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale.
  • De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit şi neprofesionist”, a arătat sursa citată.

Rusia a negat acuzaţiile SUA conform cărora avioanele sale au acţionat imprudent în incidentul de marţi de deasupra Mării Negre şi a susţinut că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia. Rusia a susţinut totodată că drona a făcut „o manevră bruscă” şi din acest motiv s-a prăbuşit, insistând că nu a existat un contact între avion şi dronă.

Primele imagini cu interceptarea dronei americane de către avioanele rusești

Joi, Armata americană a făcut publice imaginile cu avioanele rusești care au interceptat drona Reaper deasupra Mării Negre în urmă cu două zile, incident care a dus la prăbușirea aeronavei.

Înregistrarea video desecretizată de Pentagon, care are aproximativ 40 de secunde, a fost editată de armata SUA în ceea ce priveşte durata, dar arată evenimentele în ordine cronologică, a menţionat Pentagonul.

În imagini se vede cum un avion Suhoi 27 se apropie și trece pe lângă drona MQ-9 lăsând în urmă două șuvoaie de combustibil.

Apoi, același avion sau perechea sa de misiune face aceeași manevră și se apropie și mai mult de drona de supraveghere americană, moment în care transmisia imaginilor a fost întreruptă, posibil din cauza contactului fizic dintre aeronave.

Ultimele cadre arată că una dintre palele elicei este îndoită, ceea ce sugerează că americanii au avut dreptate când au spus că a existat contact între Su-27 și Reaper, iar rușii au mințit când au afirmat că avionul lor nu a atins drona.

Urmărește ultimele evoluții din a 387-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro