Dubla taxare a energiei electrice stocate a fost eliminată
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un proiect de OUG privind reglementări legate de stocarea energiei în baterii şi centrale de acumulare prin pompaj. România își asumă dezvoltarea a 800 MW în centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj până în anul 2030, precum și instalarea a cel puțin 2.000 MW în baterii până în anul 2035, potrivit notei de fundamentare.
O prevedere importantă este eliminarea dublei taxări a energiei stocate, la preluare și la introducere în rețea, ceea ce va reduce costurile și va stimula investițiile în capacități de stocare.
Fâșii din lacurile de acumulare vor putea fi concesionate
Actul normativ mai prede posibilitatea ca, la inițiativa Ministerului Energiei, terenurile aparținând lacurilor de acumulare permanente, finanțate din fonduri publice și cu potențial de utilizare a energiei apei, să treacă în administrarea acestuia, cu avizul autorității publice centrale în domeniul apelor.
„Creăm cadrul prin care o fâşie de zero virgulă la sută dintr-un lac de acumulare care se pretează unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, de fapt fâşia de unde este pompată apa din lacul inferior în lacul superior, trece, dacă este cazul, în baza unui studiu, în administrarea Ministerului Energiei, care poate să scoată la concesiune strict acea fâşie de lac”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei, la finalul ședinței de Guvern.
Proiectul centralei hidroelectrice Tarnița-Lăpuștești și alte centrale de acest tip vor contribui la asigurarea rezervei de putere, implementarea acestora urmând a fi adaptată Strategiei Energetice 2020-2030.
Ordonanța de Urgență mai creează cadrul legal necesar pentru declararea unor proiecte de producere a energiei electrice ca lucrări de interes public naţional și pentru stabilirea unor criterii pentru definirea proiectelor de importanță naţională în domeniul energiei electrice.
Aceste proiecte includ construirea de noi capacități de producere, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii energetice existente și intervențiile pentru avarii, având un rol esențial în securitatea și stabilitatea Sistemului Electroenergetic Național (SEN).