Sari direct la conținut

Dumitru (Pro Agro): Agricultura României a devenit performantă, odată cu aderarea la UE / Fermierul român se confruntă mereu cu problema accesului la piaţă

HotNews.ro
Agricultura in Romania, Foto: USER UPLOADED
Agricultura in Romania, Foto: USER UPLOADED

Agricultura României a devenit performantă odată cu aderarea la Uniunea Europeană (UE), iar fără banii europeni nu ar fi fost ceea ce este astăzi, a declarat, miercuri, la conferinţa de final de mandat, Emil Dumitru, preşedintele Pro Agro, citat de Agerpres.

„România agricolă după anul 2020 ar trebui să aibă structuri asociative autentice şi avem o specificitate anume a agriculturii ce trebuie menţinută. Federaţia Pro Agro şi-a dovedit în aceşti patru ani de zile capacitatea în susţinerea unor politici publice coerente. La sfârşit de mandat, vreau să vă spun că, la momentul la care am fost ales, în 2016, de către colegii mei, am spus că va fi ultimul meu mandat. Cred că aşa trebuie să se procedeze în toate structurile asociative pentru a exista o concurenţă reală (…) Eu cred că agricultura României, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, a devenit performantă, avem foarte multe lucruri de făcut în următorul exerciţiu financiar viitor, avem nevoie de ferme. Fermierul român se confruntă mereu cu problema accesului la piaţă şi ar trebui să vedem care este rolul acestuia în lanţul agroalimentar. Avem nevoie de un parteneriat corect cu Ministerul Agriculturii”, a spus Dumitru.

Acesta a adăugat că fermierii şi asociaţiile de profil din România ar trebui să fie unite, pentru ca produsele româneşti provenite de la fermele autohtone să fie promovate către consumatori.

„Cred că, la sfârşit de mandat, din punctul meu de vedere, ar trebui să existe o unitate. Faptul că suntem foarte dezbinaţi, a condus practic la mai multe voci şi a făcut să nu se atingă obiectivele propuse. Trebuie să ne compatibilizăm la un moment dat şi să avem aceeaşi voce. Lucrurile acestea sunt foarte importante pentru că cei care ne privesc sunt consumatori şi ar trebui să ne promovăm produsele noastre, provenite de la fermele din România. Asta înseamnă bani pentru România. Cred că fără banii veniţi de la Uniunea Europeană, agricultura României nu ar fi fost ceea ce este astăzi. Noi suntem fermieri mici cu forţă de negociere mică faţă de comercianţi, care au o forţă de negociere mare. De multe ori, vindem cu mult sub preţul pieţei”, a menţionat reprezentantul Pro Agro.

Pe de altă parte, Emil Dumitru a punctat faptul că, în România, există o lipsă a serviciilor de consultanţă agricolă pentru fermieri.

„Acestea vor deveni obligatorii din 2021. Consider că trebuie să facem acele Camere Agricole. Avem un nivel scăzut de integrare în lanţul valoric. Producţia pe care o avem nu se regăseşte şi în balanţa comercială. Avem un deficit în balanţa comercială de 1,6 miliarde de euro, iar asta înseamnă că exportăm porumb şi nu facem produse cu valoare adăugată mare. De asemenea, avem nevoie de tineri care să se stabilească în satul românesc”, a subliniat Dumitru.

Începând cu data de 9 mai, Emil – Florian Dumitru nu va mai conduce Federaţia Naţională Pro Agro, luând decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat de preşedinte, dar şi de a se retrage din toate funcţiile de conducere din cadrul organizaţiei. Oficialul a precizat, miercuri, că, în urma discuţiilor avute în Adunarea Generală, s-a hotărât ca acesta să susţină un interimat pentru 30 de zile, până la alegerile „pentru care, la acest moment, nu s-a înscris nicio persoană”.

Pro Agro este o organizaţie profesională înfiinţată în anul 2012 de şi pentru producătorii români din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe, în vederea promovării, reprezentării, susţinerii şi apărării intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raporturile cu instituţiile europene, naţionale publice şi private.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro