Sari direct la conținut

După 10 ani: Misiunea ONU, Minusma, și-a încheiat activitatea în Mali

HotNews.ro
Trupele ONU se zbat de un deceniu să mențină o oarecare stabilitate în Mali, Foto: FLORENT VERGNES / AFP / Profimedia
Trupele ONU se zbat de un deceniu să mențină o oarecare stabilitate în Mali, Foto: FLORENT VERGNES / AFP / Profimedia

Misiunea ONU, Minusma, și-a încheiat duminică prezența de zece ani în Mali, timp în care, potrivit secretarului general al ONU, a sprijinit procesul de pace într-o țară în criză în care regimul militar a decis în cele din urmă să plece, potrivity AFP.

Minusma „și-a încheiat retragerea din țară până la 31 decembrie” 2023, așa cum a fost convenit cu armata aflată la putere în Mali, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat publicat duminică.

Guterres a lăudat „rolul-cheie” jucat de Minusma „în asigurarea respectării încetării focului în cadrul acordului de pace și reconciliere din 2015 (între Bamako și grupurile rebele din nord) și a tranziției” în această țară, unde armata a preluat puterea prin forță în 2020.

Sfârșitul Minusma pune capăt unui angajament început în 2013 în fața răspândirii jihadismului, care amenința stabilitatea unui stat sărac și fragil, și care persistă și astăzi.

Violențele s-au răspândit în Burkina Faso și în vecinii sahelieni ai Nigerului, provocând moartea a mii de civili și combatanți și deplasarea a milioane de persoane.

De asemenea, șeful ONU „a adus un omagiu celor 311 membri ai Minusmei care și-au pierdut viața și celor peste 700 de răniți în slujba păcii în timpul celor 10 ani de desfășurare a misiunii în Mali” în atacuri comise în principal de grupuri afiliate la Al-Qaida și organizația Statul Islamic, se arată în declarația sa.

Minusma a fost cea mai greu lovită misiune ONU în ultimii ani. Efectivele sale au oscilat în jurul a 15.000 de soldați și polițiști din zeci de țări.

În ciuda angajamentului său financiar considerabil, Minusma a fost puternic criticată de unii malieni pentru incapacitatea sa de a pune frâu crizei.

Oficialii ONU au obiectat întotdeauna că misiunea Minusma nu a fost aceea de a lupta împotriva jihadiștilor. Mandatul său a fost de a sprijini punerea în aplicare a unui important acord de pace cu separatiștii din nord (non-jihadiști); de a ajuta autoritățile maliene să stabilizeze centrul, un alt focar de violență; și de a proteja civilii și drepturile omului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro