Sari direct la conținut

După 13 luni consecutive, șirul de recorduri de temperatură s-a oprit. Oamenii de știință spun totuși că nu e cazul să ne bucurăm

HotNews.ro
După 13 luni consecutive, șirul de recorduri de temperatură s-a oprit. Oamenii de știință spun totuși că nu e cazul să ne bucurăm
Caniculă/Photo 192688223 © G?nter Albers | Dreamstime.com

După nu mai puțin 13 luni consecutive în care recordurile de temperatură au căzut unul după altul, temperaturile din luna iulie a acestui an s-a situat la doar câteva zecimi de grad sub valoarea înregistrată anul trecut, relatează oficiali ai Agenției Europene pentru Climă Copernicus, citați de AFP.

Chiar dacă, la o primă vedere, ar părea o veste bună, specialiștii susțin că nu este cazul să răsuflăm ușurați. Contextul general nu s-a schimbat, iar temperaturile vor continua să crească. Practic, încheierea unei serii de 13 luni de recorduri consecutive nu schimbă cu nimic situația.

Privită într-un tablou mai amplu, temperatura medie de 16,91 grade Celsius înregistrată în luna iulie 2024 nu este decât cu câteva zecimi mai mică decât cea din anul 2023 (17,16 C). Chiar și astfel, ea rămâne a doua lună iulie cu cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată, cu 1,2 grade Celsius mai mult  decât se înregistrau în urmă cu 30 de ani și cu 1,48 de grade peste valorile din perioada pre-industrială.

Vinovat de seria negativă de 13 luni în care s-au doborât tot atâtea recorduri de temperatură este fenomenul El Nino, a subliniat Julien Thomas, unul dintre climatologii din cadrul Agenției Copernicus. Însă specialiștii privesc cu îngrijorare acest fenomen, atâta vreme cu cât o scădere a temperaturilor nu era așteptată decât spre finalul anului.

Lucrurile vor continua să se agraveze, a subliniat și Gavin Schmidt de la Institutul Goddard pentru Studii Spațiale din SUA. Cercetătorul american subliniază  că datele de până acum, precum și metodele diferite de calcul, pot conduce către mici diferențe între rezultatele finale. Astfel, este posibil ca luna iulie 2024 să fie, totuși, cea mai caldă din istorie.

În opinia sa, nici nu contează dacă iulie 2024 a doborât vreun record sau nu. Important este că temperaturile sunt cu mult mai mari decât au fost vreodată, iar ele vor continua să crească. Efectele schimbărilor climatice au început mult înainte de 2023, a afirmat specialistul din Statele Unite, și nu se vor opri aici pentru că luna iulie a înregistrat o valoare mai mică decât anul trecut.

INTERVIURILE HotNews.ro