După acordul cu Mercosur, UE încearcă să reactiveze summit-ul cu guvernul Bolsonaro
Uniunea Europeană și Brazilia lucrează pentru reluarea întâlnirilor bilaterale abandonate din 2014 și pentru organizarea unui summit cu guvernul lui Jair Bolsonaro încă din acest an, relatează Folha, potrivit Rador.
UE consideră că Brazilia este un partener strategic în America Latină, iar la Bruxelles se simte nevoia reactivării contactelor la nivel înalt, momentan înghețate.
Potrivit interlocutorilor contactaţi de „Folha”, nevoia unei apropieri a relaţiilor a devenit și mai evidentă după încheierea, anul trecut, a acordului comercial dintre blocul european și Mercosur.
Diplomaţii brazilieni și din UE urmează să abordeze subiectul în cadrul unei vizite în Brazilia a lui Josep Borrell, șeful diplomației europene, așteptate să aibă loc în luna aprilie.
Summit-urile UE-Brazilia au început să aibă loc în momentul în care Brazilia a fost catalogată de europeni drept partener strategic în America Latină, în 2007. Singura altă țară din regiune care deține acelaşi calificativ este Mexicul.
Cu toate acestea, ultima întâlnire la nivel înalt a avut loc în urmă cu șase ani. Unul dintre motivele care au condus la înghețarea acestor contacte a fost repercusiunea negativă pe care a avut-o în țările europene destituirea fostei președinte Dilma Rousseff.
Deşi de ambele părţi există dorinţa de a relua reuniunile la vârf, încă au loc negocieri în acest sens. Un prim obstacol se referă la agendă, deoarece atât președintele Consiliului European, Charles Michel, cât și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să se deplaseze în Brazilia.
Mai mult, europenii doresc să elaboreze o agendă a reuniunii care să includă într-o eventuală declaraţie comună referiri la problemele de mediu, un aspect considerat sensibil de către Brazilia.
O întâlnire între Bolsonaro, von der Leyen și Charles Michel ar fi importantă pentru a consolida angajamentul celor trei față de tratatul comercial negociat între Mercosul și Uniunea Europeană.
În afară de aceasta, potrivit relatărilor făcute pentru „Folha”, există o serie de subiecte bilaterale care ar trebui să figureze pe agendă, printre care comerțul și securitatea cibernetică.